• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața laptelui, sub presiune. Cum poate schimba acordul cu Mercosur prețul la poarta fermelor de vaci

    Violina Gorcinschi -

    Acord UE-Mercosur – efecte asupra sectorului lactatelor din UE. Fermele de vaci de lapte ar putea intra în dificultate după intrarea în vigoare a unui posibil acord cu țările Mercosur. Statele membre ale blocului, precum Argentina și Brazilia, produc cantități importante de lapte și sunt considerate surse competitive ale acestui produs agricol la nivel mondial.

    Se preconizează că, în curând, va fi semnat un acord comercial între UE și țările Mercosur. Acest lucru ar putea afecta agricultura europeană, potrivit experților. Analizând datele de producție ale acestor țări, respectiv ale Argentinei, Braziliei, Uruguayului și Paraguayului, se pot estima efectele Acordului Mercosur în sectorul laptelui și al produselor lactate.

    Blocul de țări membre Mercosur este alcătuit din Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay. Economia fiecăreia dintre aceste țări se bazează pe exploatarea resurselor naturale. Producția agricolă joacă un rol semnificativ în acest sens, iar Brazilia și Argentina, în special, sunt asociate în mod tradițional cu aceasta.

    Argentina și Brazilia, în mod special, sunt producători importanți de lapte în cadrul Mercosur. Argentina, în ciuda faptului că este un producător mai mic, are titlul de lider în regiune. Producția de lapte se realizează la un standard mai înalt, iar țara sud-americană nu este, în sine, un producător cheie, dar este, totuși un participant important la comerțul internațional cu produse lactate, potrivit tygodnik-rolniczy.pl.

    Acordul UE cu țările Mercosur ar putea avea un impact puternic pe piața laptelui

    Acordul UE-Mercosur – efecte pe piața laptelui. Brazilia, cu producții mai mari de lapte decât Germania

    Cea mai populată țară din America de Sud, Brazilia, produce aproximativ 36 de milioane de tone de lapte, pe locul cinci mondial din acest punct de vedere. Brazilienii îi întrec pe germani la producția de lapte cu trei milioane de tone, însă, dinamica pieței este diferită de cea a Germaniei. Sectorul de produse lactate al Braziliei satisface, în general, cererea internă.

    Citește și: Reușită ANSVSA: Fermierii români – export în Maroc de animale, miere, lapte și produse lactate

    Mai mult, în comparație cu alte țări din Mercosur, precum Argentina sau Uruguay, producția de lapte a brazilienilor este ineficientă.

    Acordul UE-Mercosur – efecte pe piața laptelui. Argentina deține deja o cotă pe piața internațională a laptelui

    Argentina, al doilea cel mai mare producător de lapte din America de Sud, produce aproape 11 milioane de tone. Spre deosebire de Brazilia, produsele lactate reprezintă o parte semnificativă a sectorului agroalimentar din această țară. Există, de asemenea, procesări mult mai moderne, care au o cotă pe piața internațională. Pe lângă alte state din America de Sud, laptele praf, brânza și alte produse lactate argentiniene au ca destinație și țări din Asia și Africa. Deocamdată, doar o cantitate reziduală este livrată în țările UE.

    Argentina este un furnizor important de lapte praf pentru Algeria, un importator cheie și pentru Europa. Produsele argentiniene au fost livrate în volume semnificative și în alte țări africane, dar și în China. Până de curând, acestea puteau fi găsite în Federația Rusă, dar comerțul argentinian cu această țară s-a oprit aproape complet.

    Acordul UE-Mercosur – efecte pe piața laptelui. Aproape toată producția de lapte din Uruguay este destinată exportului

    A treia țară din America de Sud care produce cel mai mult lapte este Uruguay. Achiziția anuală de lapte crud în această țară se ridică la aproape 2,5 milioane de tone. Laptele local este produs la un standard ridicat, în conformitate cu standardele europene. Uruguay nu produce foarte mult lapte și produse lactate, însă chiar și așa, o mare parte din acestea se duc la export.

    Cel mai mic sector al produselor lactate din rândul țărilor din Mercosur se află în Paraguay. Producția anuală variază de la 0,7 la 0,8 milioane de tone, fiind singura țară din acest bloc care importă produse lactate.

    Ar putea fi menționată și Venezuela, care se numără printre țările fondatoare ale Mercosur, însă, din cauza problemelor politice interne, a fost exclusă temporar din bloc. În Venezuela se produc peste un milion de tone de lapte anual. În prezent, întregul sector din această țară poate fi descris ca un dezastru total.

    Mercosur, cu producții mai mari de lapte decât China

    Împreună, statele membre Mercosur produc aproximativ 50 de miliarde de kilograme de lapte. În comparație cu China, care este al patrulea producător de lapte crud din lume, blocul sud-american produce cu 20% mai mult, iar Federația Rusă produce cu puțin peste 3/5 din cantitatea din Mercosur. Pakistanul produce cu 15 miliarde de kilograme mai mult. La rândul lor, numai Statele Unite produc de două ori mai mult.

    Citește și: Subvenție record pentru vaca de lapte – anunțul ministrului Barbu pentru crescători

    Pentru a lua un exemplu mai apropiat, liderii de producție din America de Sud produc la fel de mult lapte ca Germania, Polonia și Republica Cehă.

    Cu privire la impactul acordului cu Mercosur pe piața laptelui din UE, inclusiv din România, este de văzut cum vor evolua lucrurile și cât interes va exista din partea țărilor din America de Sud să împingă produsele pe piața europeană. De asemenea, distanța și costurile de transport nu sunt de ignorat, așa că sunt șanse puține să avem pe piață import masiv de lapte crud din Mercosur. Pe partea de procesare, însă, lucrurile stau altfel, iar acordul va deschide porțile pentru o serie de produse lactate. Mai mult, trebuie ținut cont că producția vegetală este excedentară în cele mai multe state Mercosur, așa că există condițiile pentru dezvoltarea zootehniei și creșterea producției de lapte și de lactate, la prețuri competitive, dacă există cerere din piața europeană.

    În oricare dintre scenarii, veștile nu sunt bune pentru fermierii europeni. În cel mai bun caz, furajul va fi mai accesibil, însă nu trebuie uitat că prețurile cerealelor și șroturilor se stabilesc la bursele mari, mondiale, iar până la obținerea producției de lapte și de lactate este cale lungă, cu o serie de costuri în creștere. Cât despre prețuri, puterea de cumpărare a consumatorilor este aici esențială!


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!