• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție record pentru vaca de lapte – anunțul ministrului Barbu pentru crescători

    agrointeligenta.ro -

    Margareta Mihăilescu, doctor inginer în ameliorare și genetica efectivelor de animale, precum și vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de animale Operatorul IA Neamț, i-a cernut ministrului Agriuclturii, Florin Barbu, să îi lămurească pe fermieri dacă mai are rost să se țină de programele de ameliorare, având în vedere că valoarea plăților pe sprijinul cuplat zootehnic, pentru bovine, scade de la an la an.

    Invitat în cadrul Târgului MoldAgro Expo 2024, eveniment organizat în perioada 18-21 octombrie, la Roman, județul Neamț, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a primit o întrebare directă din partea unei reprezentante a crescătorilor de bovine. Asociația Crescătorilor de animale Operatorul IA Neamț are 1.8– de membri fermieri care dețin 25.000 de capete de vaci aflate în controlul oficial al producției (COP), activând pe toată zona Moldovei: Botoșani, Neamț, Suceava și Iași.

    ”În cadrul acestei Asociații avem o anumită formă de sprijin, sprijinul cuplat. Ceea ce am vrut să vă întreb pe dumneavoastră este: a început sprijinul cuplat cu o anumită valoare, în sensul că valoarea subvenției era de 800 și ceva de euro pe cap de animal, a tot scăzut pe măsură ce, este adevărat, au crescut efectivele cuprinse în COP, și atunci când vorbesc despre controlul oficial vorbesc despre progres, vorbesc despre ameliorare. Anul acesta s-a ajuns la o valoare foarte scăzută a subvenției pentru acest sprijin. Fermierii se întreabă: mai ne înscriem în programul de ameliorare sau nu ne mai înscriem?”, l-a întrebat, direct, dr. ing. Margareta Mihăilescu, pe ministrul Agriculturii, în cadrul Congresului Fermierilor, eveniment organizat vineri, 18 octombrie, la MoldAgro Expo.

    Ministrul Barbu: Sumele se vor regla la plata finală

    Întrebarea a primit răspuns pe loc de la ministrul Agriculturii, care a arătat că a suplimentat subvenția pentru bovine tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor.

    ”Eu știu că acum se dă minimum avans, la reglare se va face lucrul acesta (majorarea cuantumului – n.r.) la plata finală.  Subvenția pe vaca de lapte în România, la momentul de față, a ajuns la aproape 1.000 de euro, dacă facem toate ecoschemele, dacă le îndeplinim pe toate. Este pentru prima oară când s-a luat decizia să nu se mai plătească și să se finanțeze animalele din 2018, plătind doar efectivele care sunt în fermă. Această decizie a condus la un sprijin cuplat mai mare. Este istorie și eu mi-am asumat acest lucru și la Comisia Europeană: că nu voi plăti nicio vacă dacă nu există în fermă. Am venit cu o subvenție suplimentară de 230 de euro pentru porumb siloz pentru încărcătură 3 vaci pe ha în realizarea de porumb siloz. Eu cred că dacă faceți toate ecoschemele, plus că am modificat încă o ecoschemă suplimentară de aproape 67 de euro, cred că n-ați avut niciodată finanțare mai mare în sectorul de vacă de lapte și vacă de carne ca anul acesta. O să vedeți, iar pe parte de ameliorare, să știți că Ministerul Agriculturii va finanța foarte mulți bani, sunt 400 de milioane, cred că în continuare ne-am făcut treaba și practic am crescut și plata pe cap de animal atât în sectorul ovin și bovin la partea de ameliorare în România, s-a dublat chiar”, a punctat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    De asemenea, pentru a răspunde unui alt aspect ridicat de reprezentanta Asociației Operatorul IA din Neamț, Florin Barbu a vorbit despre transferarea Agenției Naționale pentru Zootehnie, care acum este o structură doar subordonată MADR, într-o structură integrată ministerului. ”Agenția (n.r. Agenția Națională de Ameliorare) este tot în cadrul Ministerului Agriculturii, Agenția nu se va desființa, iar registrele vor fi verificate împreună cu colegii mei și nu se pune problema de acest lucru (a desființării – n.r.)”, a mai spus Florin Barbu.

    Târgul MoldAgro Expo se desfășoară în perioada 18-21 octombrie, de vineri până luni, inclusiv, cu program zilnic de vizitare 9-17, pe platforma Marsat din județul Neamț (detalii AICI)


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă