• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai mare vamă cu Ucraina, dotată cu un scaner cu raze X pentru camioane

    Angelica Lefter -

    Camioanele care trec granița din Ucraina în România, încărcate cu cereale sau alte mărfuri, vor fi controlate cu o aparatură mai performantă. Autoritatea Vamală Română (AVR) a anunțat dotarea uneia dintre cela mai mari vămi de la frontiera cu Ucraina, cu un scaner performant cu raze X. Acesta este primul sistem fix pentru autocamioane de care dispune România.

    Vama Siret, cea mai mare de la frontiera cu Ucraina a fost dotată cu un scaner fix, primul de acest fel din țara noastră. Scopul este o mai bună gestionare a fluxurilor de mărfuri, de a combate contrabanda și frauda de la graniță.

    Citiți și: Comisia Europeană: Camioanele de Ucraina nu mai au voie să fie oprite în vamă și în trafic

    Vama Siret a fost dotată cu un scaner performant cu raze X (foto: AVR/customs.ro)

    Vama Siret a fost dotată cu un nou scaner performant cu raze X

    Un nou sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor a fost pus în funcţiune în Biroul vamal de frontieră Siret, au anunţat miercuri – 30 octombrie, Ministerul Finanţelor şi Autoritatea Vamală Română (AVR), într-un comunicat de presă.

    ”Este primul sistem fix pentru autocamioane de care dispune România, fiind un element din strategia de modernizare a infrastructurii vamale la nivel naţional, cu scopul de a asigura o gestionare eficientă a fluxurilor de mărfuri şi de a consolida măsurile de combatere a contrabandei şi fraudei la graniţele naţionale”, se arată în comunicatul transmis.

    Separat de acesta, în 2024 au mai fost operaţionalizate alte trei sisteme de scanare, în birourile vamale de frontieră Albiţa şi Giurgiuleşti.

    ”Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, va beneficia anul acesta de două echipamente noi de scanare. Separat de cel operaţionalizat acum, pentru controlul autocamioanelor, până la sfârşitul lunii decembrie 2024, va mai fi instalat aici şi un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, ce va permite efectuarea a peste 500 scanări într-o singură zi. Cu fiecare nou scaner montat în punctele vamale, observăm atât îmbunătăţiri substanţiale în eficienţa controalelor, cât şi schimbări în comportamentul celor care încearcă să ocolească legea. Aceste evoluţii ne arată clar că măsurile noastre sunt nu doar necesare, ci şi eficiente. Odată ce toate cele 26 de scanere din proiectul nostru vor fi operaţionale în punctele vamale de frontieră, vom asista la o schimbare semnificativă în capacitatea României de a controla fluxurile comerciale şi de a proteja graniţele împotriva contrabandei şi fraudelor. Astfel, imaginea controlului vamal va arăta complet diferit: rapid, eficient şi sigur. Vom putea proteja economia naţională cu un grad de certitudine mult mai ridicat, sprijinind veniturile bugetare şi reducând impactul activităţilor ilegale asupra comunităţilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

    Citiți și: Vama Siret – blocată. Peste 1.100 de camioane așteaptă să intre din Ucraina în România

    Este de așteptat ca noul echipament să fluidizeze traficul prin punctul de trecere a frontierei

    Potrivit informării AVR, noul echipament de scanare va contribui la fluidizarea traficului în punctul de trecere transnaţional de pe frontiera de nord a României, DN2 (E85), judeţul Suceava. Implementarea acestui proiect este finanţată parţial prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi parţial din bugetul de stat.

    Cu ajutorul acestor scanere, controlul vamal al bunurilor aflate atât în camioane, cât şi în mijloacele de transport persoane va fi mai rapid şi mai riguros. Totodată, prin utilizarea acestora se poate face inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora.

    Selecţia pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc efectuate pe baza informaţiilor disponibile la nivelul autorităţii vamale.

    ”Avem şase birouri vamale pe frontiera de nord a României cu Ucraina, iar Biroul vamal de frontieră Siret este cel mai mare dintre ele, peste 600 de camioane înregistrându-se aici zilnic. Mai mult, conform Master Planului General de Transport al României, punctul de trecere a frontierei Siret se regăseşte în cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, fiind un punct cheie strategic al graniţei României şi pe cale de consecinţă al Uniunii Europene. Astfel, pentru a-l aduce la standarde europene, peste 10 milioane euro s-au investit pentru modernizare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. În acest context, instalarea acestui sistem de scanare cu raze X a mijloacelor de transport greu (camioane/containere) era absolut necesară. Trebuie să menţionez şi noutatea adusă de scanerul operaţionalizat azi, acesta fiind primul sistem de scanare cu raze X fix ce permite verificarea camioanelor. Am planificat ca până la sfârşitul anului 2024 să instalăm tot în acest birou vamal încă un sistem de scanare cu raze X care va fi folosit pentru controlul autoturismelor. Urmăm, aşadar, programul stabilit în ceea ce priveşte eficientizarea calităţii controlului vamal şi reducerea, totodată, a timpul de aşteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

    Autoritatea Vamală Română este instituţia beneficiară a proiectului de peste 100 de milioane euro, finanţare asigurată din bugetul naţional, bugetul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), precum şi din alte fonduri europene nerambursabile.

    ”Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR” a demarat în 4 decembrie 2023, iar data estimativă a finalizării proiectului este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanţată prin PNRR), se arată în comunicatul transmis.

    Un nou scaner cu raze X în Vama Siret (foto: AVR)

    Principalele activităţi ale proiectului sunt:

    În luna decembrie 2024 vor deveni operaţionale încă 5 scanere în următoarele puncte de frontieră: Constanţa Nord, Siret, Isaccea, Halmeu şi Moraviţa.

    În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale de frontieră Galaţi-Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea iar în 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în birourile vamale de frontieră Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea, a transmis AVR


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA pentru bovine, ovine și caprine. Primele plăți pe cap de animal Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina

    Ultimele știri

    Producție mai mică de cereale în UE. Prognozele au fost actualizate cu minus Medicii veterinari din DSVSA au declanșat protestele! Vor salarii egale cu funcționarii din APIA și AFIR Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar