• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Angelica Lefter -

    Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, a reușit să obțină o producție frumoasă de gutui. În timp ce alți pomicultori au reclamat dezastrul la această specie, ing. Roman spune că în spatele recoltei de calitate se află un an întreg de investiții, lucrări și tratamente efectuate cu rigurozitate, la timpul potrivit.

    Citiți și: Fructul românesc care a dispărut din piețe. Livezile au fost distruse de o bacterie periculoasă

    Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, din Afumați, județul Ilfov, deține câteva hectare cu gutui, o parte mică dintr-o livadă mai mare cu pomi fructiferi, din județul Călărași. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că este mulțumit de recolta din acest an, însă a ținut să sublinieze că gutuii fructifică numai dacă sunt îngrijiți corespunzător. Pomilor li se aplică mai multe tratamente într-un an pentru a putea face gutui sănătoase.

    ”În primul rând, specia gutui este una dintre cele mai sensibile specii la Erwinia amylovora sau focul bacterian. De fapt, în primă fază acest agent patogen la specia gutui a fost depistat în urmă cu peste 30 de ani, iar ulterior acesta a migrat și la alte specii semințoase, de aceea se numește focul bacterian al rozaceelor, adică tot ce înseamnă semințoase: măr, păr, gutui și moșmon. Acestea sunt afectate de Erwinia amylovora, iar dintre ele cea mai sensibilă este specia gutui. Pentru a preveni infestarea cu acest agent patogen, în primul rând trebuie înființate plantații pomicole sau dacă discutăm de grădini familiale, să achiziționăm material sănătos liber de viroze, altfel toată plantația va fi afectată. După aceea, dacă avem un material sănătos, care trebuie achiziționat de la pepiniere autorizate, material însoțit de pașaport fitosanitar, trebuie să avem grijă să nu ne infestăm pomii cu această bacterie. Ea se transmite foarte ușor prin vectori, prin insecte, nu vorbim de insectele utile, ci de afide, puricii de frunză, care sunt cei mai puternici vectori care pot transmite boala din alte grădini lăsate de izbeliște, în plantațiile noastre”, a explicat dr. ing. Marius Roman.

    Schema de protejare a gutuilor împotriva focului bacterian

    Există, însă, posibilitatea de a scăpa de focul bacterian sau oricare altă boală ar putea afecta pomii sănătoși, prin tratamentele anuale, aplicate corect. Ing. Marius Roman a spus care sunt cele mai importante tratamente ce nu pot lipsi, mai ales în cazul gutuilor.

    ”Dacă facem tratamentele conform unei scheme periodice, atunci nu avem dăunători, nu avem vectori și prevenim infectarea. Foarte important este să aplicăm și tratamente fitosanitare preventiv. Se aplică tratamente la buton floral sau apariția primelor flori, cu un produs pe bază de fosetil de aluminiu. Sunt mai multe produse care se găsesc în piață, unul dintre ele se numește Aliette sau alte produse pe bază de fosetil de aluminiu. Aplicăm un prim tratament preventiv la apariția primelor flori și după aceea este bine să mai facem un tratament la 10-14 zile, când mai mult de 50-60% din florile de gutui s-au scuturat. Totuși, dacă este un an mai dificil, cum s-a întâmplat și anul acesta, și infecțiile sunt mai virulente, acestea apar pe lăstarii tineri care încep să se usuce de la vârf către bază și încep să se arcuiască. Noi trebuie să venim să eliminăm toate aceste infecții, adică efectiv să le tăiem, să le eliminăm din plantație, respectiv trebuie să ajungem pe lemn sănătos, adică sub zona afectată cel puțin 10-15 cm să ne asigurăm că nu ne-a rămas infecție la nivelul ramurilor pe care le suprimăm. După ce eliminăm acele ramuri, le strângem, le scoatem din plantații și să le ardem, pentru că reprezintă sursă de infecție pentru perioada următoare sau chiar pentru anii următori, deci eliminate, strânse și arse”, a menționat specialistul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Tăieri la gutui în funcție vârsta pomilor și tip de coroană

    Odată bacteria eliminată din plantație, gutuii vor fi tratați din nou, pentru a elimina orice presupus risc de îmbolnăvire.

    ”După eliminarea infecției, este bine să folosim un tratament pe bază de cupru, fie că folosim Alcupral, Champ, Champion, zeamă bordeleză, și să accentuăm în zonele unde am suprimat, adică tratăm tot pomul, pe toată suprafața pomului, dar în mod special în zona unde am eliminat infecțiile apărute în plantație. Acestea sunt măsuri preventive și măsuri agrotehnice. După aceea, este foarte important, tot preventiv, să aplicăm o schemă de tratamente complexă prin care să urmărim atât apariția insectelor care sunt vectori pentru transmiterea bolilor, pe tot parcursul anului, dar în același timp să prevenim apariția infecțiilor care pot fi purtate inclusiv de vânt. Există diverse scheme de tratament în care se aplică tratamente la circa 14 zile, în care se folosește un cocktail de mai multe produse, în general un insecticid pentru combaterea insectelor ce pot fi vectori de transmitere a infecțiilor, dar și a agenților patogeni și atunci se folosește un insecticid și fungicide, unul sistemic și unul de contact”, a transmis inginerul Marius Roman.

    Gutui de vânzare
    Gutui de vânzare

    Gutuile de calitate superioară au un preț de 4 lei/kg angros și de 8 lei/kg endetail

    Plantația lui Marius Roman din localitatea Drajna, județul Călărași, a fost una productivă în acest an. Fructele de calitate superioară ajung pe piețele din România, după ce sunt vândute angros, iar gutuile de calitatea a doua iau drumul către un procesator.

    ”Avem o suprafață totală de 18 hectare, o livadă multifruct, dar 1,4 ha le avem cu gutui. În ceea ce privește producția de anul acesta la gutui ne declarăm mulțumiți, în sensul că am produs peste 30 de tone la ha, o producție de calitate, deși a fost un an secetos în prima parte a anului, ulterior în a doua parte a lunii august și pe parcursul lunii septembrie, chiar început de octombrie am avut precipitații. Bineînțeles, am suplimentat și cu irigarea pomilor și am respectat tehnologia adecvată. Prețul fructelor este rezonabil, adică valorificăm producția la angos cu 3,5- 4 lei pe kg, iar endetail, de la punctul de desfacere din Afumați, unde valorificăm și materialul săditor, prețul fructelor este de 8 lei/kg. În piețe ajunge la mai mult pentru că acolo își pun comercianții adaosul lor, pot fi 10 sau 12 lei, în funcție de calitate. Noi valorificăm numai fructe de calitatea I, am valorificat și de calitatea a doua cu 1,5-2 lei/kg pentru procesare, inclusiv distilat”, a menționat dr. ing. Marius Roman, administratorul pepinierelor Roman.

    Specialistul a vorbit și despre cantitatea mică de gutui autohtone ce se regăsește pe piața din țara noastră. În mare parte, Marius Roman consideră că gutuii au fost afectați de focul bacterian, iar netratați s-au uscat. Fiind o livadă ce necesită intervenții considerabile și o atenție specială, numărul de gutui din țara noastră a scăzut considerabil, lăsând astfel loc fructelor de import.

    ”Suprafața pomicolă cultivată cu gutui s-a restrâns destul de dramatic, o dată pentru că din diverse motive, mulți pomi pe rod s-au uscat. Producția mică de gutui din piață este cauzată de scăderea suprafețelor plantate cu gutui, dar și pentru că în anii cu infecții mai virulente scade și producția pentru că dacă intervenim și stopăm infecțiile, eliminăm ramuri care erau purtătoare de rod și astfel se diminuează și cantitatea de fructe. Mai este încă un factor, pe fondul acestor probleme, pomicultorii renunță cumva să își mai extindă plantațiile cu această specie sau să le repopuleze deoarece consideră că întreținerea este foarte costisitoare în comparație cu alte specii pomicole”, a mai arătat pomicultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Surest HTS, noutatea din portofoliul de floarea-soarelui Agrii România, aduce performanțe maxime Schimbare radicală pentru grâul românesc cumpărat de Egipt