• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Dumitru Andreșoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

    Angelica Lefter -

    Dumitru Andreșoi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul instrumentat de Parchetul European. Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care au fost reținuți în același dosar au fost plasați în arest la domiciliu.

    Cel mai mare crescător de ovine din România şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, Dumitru Andreşoi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul instrumentat de către Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. Tot în această seară, angajaţii APIA vizaţi în dosar au fost plasaţi în arest la domiciliu.

    Citiți și: Dumitru Andreșoi și doi șefi APIA – reținuți! Sunt acuzați de fraudarea subvențiilor din bani europeni

    EPPO: Crescătorul de oi – fraudă cu subvențiile APIA pe pășune

    Parchetul European (EPPO) din Timișoara (România) a anunțat astăzi, joi – 31 octombrie, că a arestat ieri trei suspecți, inclusiv doi funcționari publici, într-o anchetă privind o schemă criminală care a obținut 2,2 milioane de euro din fonduri UE pentru pășuni. Este vorba despre cunoscutul crescător de ovine Dumitru Andreșoi din județul Hunedoara, de Veronica Topor, director adjunct al APIA Hunedoara, și Marius Szabo, șef de serviciu în aceeași instituție.

    ”Una dintre persoanele reținute este un crescător de oi care deține o mare moșie în România. Potrivit anchetei, acesta a pus la cale o schemă penală pentru a obține subvenții UE pentru pășuni neeligibile pentru fonduri, folosindu-se de funcționari publici ai agenției de plăți din România pentru a facilita procesul”, se arată în comunicatul EPPO.

    Pe baza probelor, în perioada 2018 – 2023, EPPO declară că Dumitru Andreșoi s-a folosit de angajați pentru a identifica pășuni pe care nu le deținea și pentru a le închiria pe numele părinților săi și al unei societăți comerciale controlată de acesta, pentru a obține în mod fraudulos fonduri UE. Se înțelege că funcționarii publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură a României (APIA) – Centrul Județean Hunedoara s-au consimțit în schemă, consideră procurorii EPPO.

    Potrivit anchetei, crescătorul de ovine ar fi depus cereri de subvenții cu privire la terenuri pe care nu le deținea, sau a solicitat sprijin pe suprafețe mai mari decât cele depuse. În plus, acesta ar fi depus cereri pentru suprafețe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, apelând la ajutorul unor funcționari publici de la APIA.

    În acest fel, Dumitru Andreșoi ar fi obținut aproximativ 2,2 milioane de euro (11 211 935,22 lei) din fonduri agricole UE. ”O cerere suplimentară de aproximativ 1,6 milioane de euro (8 293 626 lei) a fost depusă la APIA, dar fondurile nu au fost plătite, datorită anchetei în timp util a EPPO”, se mai arată în comunicat.

    Procurorul delegat european care se ocupă de anchetă a dispus reținerea celor trei suspecți pentru 24 de ore, urmând să solicite arestarea preventivă a acestora. În plus, încă opt persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv alți cinci funcționari publici.

    Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, a fost emis un ordin de înghețare.

    Măsurile de investigație au contat pe sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Timiș și al Inspectoratului de Poliție Județean Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Arad. Economice).

    Ancheta este în desfășurare, pentru a se stabili amploarea activităților infracționale suspectate.

    Toate persoanele implicate sunt prezumate nevinovate până la probarea vinovăției de către instanțele judecătorești române competente.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial