• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strănutul la găini. De ce strănută găinile – cauze, remedii

    Violina Gorcinschi -

    Strănutul la găini – cauze și remedii pentru strănutul la găini și alte păsări de curte. În acest articol sunt oferite informații și recomandări despre cauzele strănutului la găini, semnele care pot indica prezența infecțiilor și remedii pentru a restabili starea de sănătate a găinilor.

    Găinile pot strănuta des atunci când inhalează substanțe care le irită căile respiratorii. Având un sistem respirator sensibil, aceste păsări de curte strănută ușor la contactul cu polenul, praful sau fumul. Totuși, dacă găinușele strănută prea des, atunci cauza poate fi prezența vreunei boli. Dacă membrii efectivului prezintă secreții nazale, scădere în greutate, schimbarea culorii crestelor, respirație șuierătoare, atunci este nevoie de intervenția medicului veterinar pentru a pune diagnosticul corect.

    Bolile care cauzează strănut la găini (foto: farmprogress.com)

    Strănutul la găini. Semne care pot indica prezența bolilor

    Un semn de îngrijorare pentru crescătorii de găini este strănutul însoțit de o respirație șuierătoare. Aceasta este mai ușor de observat, fiind un indiciu clar că poate fi vorba despre o boală respiratorie. Șuieratul este, de fapt, prezența bulelor de aer minuscule care se formează în mucusul care blochează sistemul respirator al păsărilor. Dacă găinile nu pot respira cu ușurință, lichidul se mișcă, provocând formarea bulelor. Totodată, strănutul și șuieratul pot să vină la pachet cu gâfâituri pentru că păsările își întind gâtul pentru a-și debloca căile respiratorii superioare. Acest proces natural de respirație devine dureros atunci când este afectat de o infecție.

    În al doilea rând, strănutul însoțit de secreții nazale și oculare este un alt semn care poate duce la concluzia că păsările sunt bolnave. Secrețiile pot fi observate în zona colțurilor ochilor și a căilor nazale, iar păsările clatină brusc din cap pentru a scăpa de acestea. În acest caz, este nevoie de intervenția urgentă a medicului veterinar care să identifice și să trateze boala.

    Strănutul, de altfel, un simptom inofensiv de unul singur, este îngrijorător în special dacă este însoțit de cianoza la găini, adică schimbarea culorii crestei. Fiind o zonă puternic vascularizată, creasta este, de regulă, de culoare roșu aprins, însă dacă își schimbă culoarea, înseamnă că oxigenarea sângelui nu este una corespunzătoare. Acesta poate fi un semn al unei boli grave, cum ar fi gripa aviară. Dacă situația se agravează, creasta poate deveni chiar purpurie, iar păsările devin letargice și, în final, mor. În astfel de situații, starea de sănătate a păsărilor se agravează foarte rapid.

    Citește și: Răceala la găini – simptome. Cum se tratează

    Agenții patogeni mai puțin periculoși ai infecțiilor respiratorii sunt tratați cu succes. Merită adăugat că infecțiile virale la găini, ca și la oameni, nu pot fi tratate cu antibiotice. Acesta este motivul pentru care este nevoie de un diagnostic precis de la un specialist.

    Combinațiile de simptome în care se regăsește și strănutul pot fi cauzate de: răceli, gripă aviară, boala Newcastle, coriza infecțioasă, laringotraheita infecțioasă, infecții bacteriene etc.

    Strănut la găini – prevenire (foto: knowyourchickens.com)

    Tratemente pentru strănutul la găini

    De regulă, strănutul nu face parte din lista cu simptome comune ale bolilor, apărând, de obicei, din cauza excesului de praf sau a altor substanțe. De aceea, înainte de a trage concluzii pripite, se recomandă curățenia în adăpostul de găini, asigurând, în același timp, o ventilație optimă pentru a elimina amoniacul. Înlăturarea așternuturilor din paie sau alte materiale este și ea esențială, pentru a evita acumularea prafului, murdăriei, dar și a creșterii nivelului de amoniac din aer, care irită sistemul respirator al păsărilor.

    Dieta echilibrată și furnizarea de apă proaspătă și curată promovează starea generală de bine a păsărilor de curte. Dacă păsările strănute, se recomandă eliminarea din dietă a hranei cu un conținut ridicat de praf. De exemplu, se administrează cereale integrale în loc de cereale procesate. Vara, toamna și primăvara, găinile pot fi hrănite cu masă verde suculentă, care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Tot în această perioadă, se recomandă ca păsările să facă cât mai multă mișcare în aer liber.

    Citește și: Gripa aviară la găini, curci, rațe sau gâște. Semnele bolii, măsuri

    De asemenea, pentru a preveni apariția bolilor care pot da strănut, este indicată vaccinarea păsărilor împotriva infecțiilor precum boala Newcastle, bronșită sau laringotraheită. Medicul veterinar poate recomanda cele mai bune scheme de tratament care să se plieze pe nevoile efectivului.

    Sunt recomandate controalele de sănătate regulate, iar dacă se depistează păsări bolnave, acestea se izolează de restul efectivului, pentru a preveni răspândirea infecțiilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou