Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale
Violina Gorcinschi -Piața cerealelor este instabilă în această săptămână. Se așteaptă ca prețurile cerealelor să fluctueze săptămâna aceasta, din mai multe motive. Printre altele, este vorba despre un potențial război comercial între SUA și China, după alegerile prezidențiale americane. Inflația din Rusia și reglementările de export influențează, de asemenea, prețurile. Totodată, s-au publicat prognoze mai slabe la recoltele de cereale din Europa.
În Europa, Comisia a emis din nou prognoze negative privind recoltele de grâu și porumb la sfârșitul săptămânii trecute. În SUA, părți din Corn Belt și părți din Kansas vor avea parte de precipitații, urmate de o perioadă mai secetoasă și mai călduroasă decât condițiile normale specifice perioadei, potrivit Agrarheute.
Piața cerealelor fluctuează în această săptămână. Recolte mai slabe în UE
În Europa, Comisia UE și-a redus prognoza cu două milioane de tone pentru recolta de grâu de morărit din UE, la 112,6 milioane de tone la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, conform cifrelor, recolta de grâu din UE rămâne cu 10% sub cea de anul trecut și, în același timp, scade la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. De asemenea, UE și-a redus previziunile privind exporturile de grâu cu încă un milion de tone, până la 25 de milioane de tone.
Așteptările privind stocurile finale europene de grâu se micșorează, de asemenea, la 10,4 milioane de tone, după 11,7 milioane de tone luna trecută și 17,2 milioane de tone la sfârșitul anului 2023-2024. Stocurile UE s-au redus deoarece, printre altele, producția Franței a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, iar recolta Germaniei a scăzut, parțial din cauza ploilor abundente repetate.
Citește și: Germania, client fidel al cerealelor din Ucraina. Porumbul, la mare căutare
Potrivit FranceAgriMer, semănatul de grâu francez a fost finalizat cu 41% la sfârșitul săptămânii trecute, în creștere față de 21% săptămâna precedentă, dar în scădere față de 60% anul trecut. Recolta de porumb din Franța a fost treierată doar în proporție de 38%, în creștere față de 25% săptămâna precedentă, dar în scădere cu 89% față de anul trecut.
Rusia exportă mai puțin. Un potențial război comercial SUA-China
Analiștii ruși de la SovEcon au redus prognoza pentru exporturile rusești de grâu la 45,9 milioane de tone de la 47,6 milioane de tone luna trecută, cea mai mică valoare de export din sezonul 2021-2022 încoace, când au fost exportate 33,4 milioane de tone. Se estimează că exporturile să fie mai mici decât în ultimii ani din cauza recoltei mai slabe și a restricțiilor din ce în ce mai dure la export.
Măsurile Rusiei de a reduce exporturile de cereale provoacă, de asemenea, confuzie pe piețele internaționale, deoarece lipsa instrucțiunilor guvernamentale clare provoacă tensiuni cu principalii cumpărători, a raportat Reuters. Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, încearcă să-și limiteze transporturile de cereale către piețele globale pentru a reduce creșterea prețurilor la nivel național și a combate inflația.
Citește și: Rusia interzice participarea traderilor străini la marile exporturi de cereale
În Ucraina, potrivit Ministerului Politicii Agricole, la 31 octombrie au fost recoltate 48 de milioane de tone de cereale din 91% din suprafața cultivată. Aceasta include 22,3 milioane de tone de grâu și 18,3 milioane de tone de porumb. Exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu aproape 59% în octombrie față de anul trecut.
La fel ca toate piețele de mărfuri, piața cerealelor este instabilă înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc mâine, marți – 5 noiembrie. Spectrul unei reveniri la un „război comercial” între SUA și China îngrijorează piețele.
Preocupările Chinei cu privire la viitoarele conflicte comerciale cu Statele Unite se reflectă în modelele schimbătoare ale importurilor de soia din ultimii ani, spun analiștii. Ponderea importurilor chineze din SUA a scăzut de la 40% în 2016 la 18% anul acesta, în timp ce ponderea Braziliei a crescut de la 46% la 76% în aceeași perioadă.
Prețuri la cereale și oleaginoase la bursele mondiale
Pe piața europeană a contractelor futures, prețurile grâului pentru luna decembrie au scăzut ușor astăzi (13:00 CET) cu 0,50 euro, la 216,50 euro pe tonă. Contractele ulterioare, din martie 2025, însă, cresc cu 0,25 euro – la 228,25 euro pe tonă.
Prețurile porumbului pentru noua recoltă (noiembrie) au scăzut cu 5 euro, până la 195 de euro pe tonă. Contractele din martie 2025 se tranzacționează la 207 euro pe tonă, cu 0,50 euro mai mult.
Cele mai importante prețuri la rapiță (noiembrie) au crescut cu 0,50 euro, la 517,50 euro pe tonă în tranzacțiile curente de astăzi, după ce au atins un maxim din ultimii 2 ani. Contractele ulterioare, din februarie 2025, au crescut cu 0,25 euro la 515,75 euro pe tonă.
La Bursa de la Chicago, prețurile grâului au crescut cu 3 cenți, la 571 de cenți per bushel, în jurul prânzului (13:00 CET). Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au crescut cu 3 cenți, la 603 cenți per bushel. Porumbul s-a tranzacționat cu 4 cenți mai mult în Chicago, la 418 cenți un bushel. Soia se tranzacționează chiar și cu 14 cenți mai mult, la 1.008 cenți per bushel.
Rapița tranzacționată la Bursa de Valori din Winnipeg a fost cotată cu 4,60 dolari canadieni mai mult, la 650,50 dolari canadieni pe tonă.
Prețurile petrolului Brent au crescut brusc cu 2,12 dolari până la 75,22 dolari pe baril în tranzacțiile curente. Euro a crescut, de asemenea, cu 0,00725 până la 1,09310 dolari în tranzacțiile curente.