• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Medicii veterinari din DSVSA au declanșat protestele! Vor salarii egale cu funcționarii din APIA și AFIR

    Angelica Lefter -

    Angajații din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) cer mărire salarială. Ei au declanșat de astăzi, miercuri – 6 noiembrie, o grevă japoneză, ca un prim protest față de nealinierea încă a salariilor lor la cele ale altor instituții din țară aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Dacă situația nu va fi rezolvată, protestele vor continua pe parcursul întregii luni, sub alte forme.

    Sindicatul Liber al Personalului Sanitar Veterinar a transmis, suplimentar, prefecturilor, o informare asupra situației tensionate care există la nivelul persoanelor angajate în cadrul DSVSA, în general medici veterinari care au cerut în repetate rânduri îmbunătățirea nivelului de salarizare, cel puțin la nivelul structurilor subordonate MADR, inclusiv APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ANF – Autoritatea Națională Fitosanitară și AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. De precizat, însă că DSVSA nu aparțin de Ministerul Agriculturii, ci ”răspund” ANSVSA, care este subordonată direct premierului.

    Citiți și: Au ieșit în stradă pentru că Guvernul vrea să le tăie sporurile de la salariu!

    Medicii veterinari amenință cu proteste, dacă salariile nu le vor fi mărite

    Personalul DSVSA a anunțat, totodată, că urmează să protesteze etapizat, astfel, pentru ziua de astăzi, miercuri – 6 noiembrie, a fost declanșată o grevă japoneză, începând cu ora 10:00.

    ”Subliniem faptul că la nivelul instituțiilor din sistemul Sanitar Veterinar și Pentru Siguranța Alimentelor, situația este gravă, iar pesonalul acestor instituții este decis să protesteze față de lipsa de interes a Guvernului și a Coaliției de guvernare pentru rezolvarea acestor inechități. (…) În fapt, medicii veterinari și restul personalului din structura prezentată solicită aplicarea și pentru ei a majorărilor salariale de bază potrivit art.17 al Legii cadru nr. 153/2017, aplicate la această structură din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ținând cont de importanța activității veterinare la nivelul fiecărei comunități locale și în plus ținând cont că medicii veterinari îndeplinesdc cu prisosință condiția acordării acestei majorări prin faptul că serviciilor publice sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor i-au fost delegate de drept și realizează toate activitățile de verificare, control și atestare a realității de fapt pentru acordarea subvențiilor și celorlalte forme de sprijin în agricultură (cu impact și a industriei alimentare și a siguranței alimentelor), asigurate la nivelul UE”, se arată în comunicatul transmis.

    Citiți și: Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare

    Angajații de DSVSA cer o mărire a salariului cu 1.000 de lei net

    Conform reprezentanților Sindicatului Liber al Personalului Sanitar Veterinar, efortul bugetar ar însemna o majorare de 1.000 de lei net, pentru 4.500 de persoane.

    ”Din punct de vedere al efortului bugetar, indiferent de formula agreată pentru rezolvarea situației, este important de remarcat faptul că personalul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor care ar beneficia de majorările la salariul de bază similar cu structurile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv instituțiile subordonate acestuia, este de – 4.500 de persoane, iar diferența salarială dintre personalul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cel al orcăreia dintre instituțiile subordonate de MADR este de 1.000 de lei net”, se mai arată în informarea transmisă.

    Dacă situația nu va fi rezolvată prin greva japoneză, angajații DSVSA au anunțat pentru data de 8 noiembrie întreruperea activității timp de 2 ore, apoi pichetarea la nivelul partidelor politice din arcul guvernamental, pe 11 noiembrie, iar pe 14 și 15 noiembrie blocarea activității la nivelul unităților de industrie alimentară și frontieră pentru 24 de ore, începând cu ora 10:00. Dacă se va intra în a doua etapă, sunt anunțate proteste la Guvern timp de 2 ore, în data de 20 noiembrie și proteste generalizate cu blocarea activității specifice.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”