• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Medicii veterinari din DSVSA amenință cu greva generală. Discuții la Guvern

    Roxana Dobre -

    Angajații de la Direcțiile Sanitar Veterinare au trecu la următorul nivel al protestelor după ce miercuri – 6 noiembrie, au inițiat o greva japoneză. Vineri, pe 8 noiembrie, mai multe centre ale DSVSAau intrat în grevă de avertisment. Astfel, timp ce două ore, între 10.00 și 12.00, activitatea instituției a fost întreruptă, iar angajații au ieșit în curte pentru a protesta.

    Angajații de la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au întrerupt vineri, 8 noiembrie activitățile timp de două ore, în intervalul 10.00-12.00 după ce miercuri, 6 noimebrie au tras un prim semnal către autorități. Funcționarii protestează împotriva diferențelor salariale față de alte structuri din subordinea Ministerului Agriculturii, precum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    Citiți și: Medicii veterinari din DSVSA au declanșat protestele! Vor salarii egale cu funcționarii din APIA și AFIR

    Activitate întreruptă la Direcția Sanitar Veterinară Buzău (foto: sansanews.ro)

    DSVSA din județele Alba, Buzău și Sibiu sunt doar câteva dintre cele care au anunțat că astăzi au întrerupt activitatea astfel trecând de la greva japoneză la cea de avertisment.

    „Atragem atenția asupra situaţiei tensionate existentă la nivelul personalului din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor din Buzau si în rândul medicilor veterinari în general și totodată notificăm conflictul existent generat de lipsa de dialog și nerezolvarea solicitărilor repetate ale medicilor veterinari de a li se îmbunătăţi nivelul de salarizare, cel puţin la nivelul structurilor subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu raportare strictă la nivelul de salarizare al personalului din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția Națională pentru Zootehnie, Autorităţii Naţionale Fitosanitare implicit cu nivelul de salarizare al Direcțiilor Județene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Subliniem faptul că la nivelul instituțiilor din sistemul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor situația este gravă”, a anunțat DSV Buzău, conform sansanews.ro. Potrivit sindicaliștilor din cadrul DSV, diferența salarială dintre personalul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor și cel al oricăreia dintre instituţii subordonate MADR este de 1.000 lei net.

    Peste douăzeci de angajați ai DSVSA Sibiu au protestat de asemenea vineri. „Ne-am adunat aici pentru a atrage atenția asupra faptului că, deși suntem subordonați aceleași autorități, nu beneficiem de aceleași sporuri salariale precum colegii noștri de la APIA și AFIR. Este o diferență semnificativă de venit, de aproximativ 1.000 de lei net, de care noi nu beneficiem, deși activitatea noastră este esențială în gestionarea siguranței alimentare și sănătății animalelor. Vrem o echivalare a salariilor, nu o majorare”, a declarat Gabriela Mătăsaru, vicepreședintele Sindicatului Liber DSVSA Sibiu, conform oradesibiu.ro.

    Citiți și: Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare

    Sindicaliștii DSVSA amenință cu  greva generală

    Sindicatul Liber DSVSA Sibiu a anunțat că, dacă revendicările nu sunt soluționate, acțiunile de protest vor escalada la nivel național, angajații fiind deciși să blocheze activități esențiale pentru export și înregistrarea unităților de procesare. „Suntem solidari cu colegii din întreaga țară și, în lipsa unor soluții clare, planificăm pentru 20 noiembrie un protest de amploare în fața Guvernului”, a precizat Gabriela Mătăsaru.

    De asemenea, Eduard Popescu, alt angajat al DSVSA, a evidențiat faptul că salarizarea neunitară afectează nu doar veniturile, ci și atmosfera de muncă. „Vrem ca toate instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii să aibă salarii echitabile. Este nedrept să existe diferențe salariale de ordinul miilor de lei între noi și cei de la Direcția Fitosanitară sau APIA, deși lucrăm cu aceleași fonduri și avem responsabilități similare. E timpul să se pună capăt acestor diferențe”, a spus acesta.

    În urma protestelor din ultimele zile, sindicatul DSVSA a primit o invitație pentru o întâlnire la Guvern săptămâna aceasta unde se va discuta despre situația asimilării salariale. Dacă nu se vor găsi soluții concrete, reprezentanții sindicatului avertizează că sunt pregătiți să extindă protestele la nivel național, blocând inclusiv activitățile de certificare pentru export și alte procese critice din domeniul sanitar-veterinar.


    Te-ar mai putea interesa

    Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor!

    Ultimele știri

    Guvernul a aprobat banii necesari pentru subvenția fermierilor care irigă Val de controale ANSVSA. Cine este vizat de verificări Pactul pentru o Politică Agricolă Integrată a fost lansat în cadrul Conferinței Naționale a Clubului Fermierilor Români