• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Efectul noului raport USDA pe piața cerealelor. Prețuri pentru grâu, porumb sau soia

    agrointeligenta.ro -

    Prețul grâului începe noua săptămână pe roșu. Raportul USDA pe luna noiembrie a impactat deja piața de cereale prin scăderi la prețul grâului încă de vineri. Situația este mai bună pentru rapiță și soia. Porumbul a crescut inițial și pe piața din SUA, dar intră din nou sub presiune săptămâna aceasta.

    USDA și-a redus prognoza pentru producția de grâu din Rusia cu 0,5 milioane de tone, la 81,5 milioane de tone. Previziunea de export a rămas neschimbată la 48,0 milioane de tone. Între timp, exporturile rusești de grâu progresează într-un ritm record, potrivit Agrarheute.com.

    Pe 8 noiembrie (vineri), USDA a lansat raportul WASDE. Estimarea la sfârșitul sezonului pentru inventarul de porumb din SUA a fost de 49,2 milioane de tone. Aceasta a fost o scădere de 1,6 milioane de tone față de octombrie.

    Stocurile de grâu au fost estimate la 22,2 milioane de tone. Aceasta este o creștere de 0,1 milioane de tone față de octombrie. Stocurile globale au fost estimate la 304,1 milioane de tone de porumb. Adică cu 2,4 milioane de tone mai puțin decât în ​​octombrie și cu 1,6 milioane de tone mai puțin decât se așteptau analiștii.

    USDA a estimat stocurile finale globale de grâu la 257,6 milioane de tone. Aceasta a fost cu 0,2 milioane de tone mai puțin decât în ​​octombrie, dar cu 0,8 milioane de tone mai mult decât se aștepta piața.

    Potrivit raportului USDA, prețurile porumbului au crescut la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii iunie, iar prețurile la soia au crescut, de asemenea, la un maxim al ultimelor patru săptămâni, după ce USDA și-a redus estimările pentru recolta din SUA din acest an mult mai mult decât se așteptau analiștii. Cu toate acestea, creșterile de preț au fost temperate într-o oarecare măsură de perspectiva unei oferte globale extinse.

    În general, recolta mare din SUA din această toamnă va contribui la o creștere a stocurilor globale de cereale, care probabil va cântări pe piață până în 2025, spun analiștii americani.

    Cu toate acestea, prețurile grâului au continuat să sufere pierderi vineri, după ce USDA și-a crescut ușor estimarea pentru stocurile de grâu din SUA la sfârșitul anului de recoltă 2024-25.

    Rusia: exporturi mari și stocuri în scădere

    USDA și-a redus, de asemenea, prognoza pentru producția rusească de grâu cu 0,5 milioane de tone, la 81,5 milioane de tone. Previziunea de export a rămas neschimbată la 48,0 milioane de tone.

    Între timp, exporturile rusești de grâu progresează într-un ritm record. Potrivit SovEcon, un record de 15,0 milioane de tone de grâu au plecat din Rusia în primele trei luni ale sezonului, comparativ cu 14,6 milioane de tone anul trecut.

    De la 1 octombrie, stocurile totale de grâu din Rusia erau de 38,7 milioane de tone, în scădere cu 14% față de anul precedent, a anunțat SovEcon într-un raport. În ultimul trimestru, stocurile au fost de 20,3 milioane de tone, în creștere cu 21% față de anul precedent.

    Acum stocurile de grâu au scăzut drastic comparativ cu ultimul trimestru din cauza cifrelor scăzute ale producției de grâu rusești și a exporturilor active.

    Fermierii ucraineni au recoltat 49,9 milioane de tone de cereale la 7 noiembrie, comparativ cu 51,3 milioane de tone anul trecut, de la 10,4 milioane de hectare (9,8 milioane de hectare anul trecut).

    Până la 4 noiembrie, 62% din suprafața cu grâu comun a Franței fusese plantată, față de 65% în aceeași perioadă a anului trecut și o medie pe cinci ani de 77%, transmite FranceAgriMer.

    Agenția agricolă franceză FranceAgriMer a mai raportat că recolta de porumb din 2024 a țării s-a îmbunătățit de la 38% în urmă cu o săptămână la 58% începând cu 4 noiembrie.

    Prețurile grâului scad în SUA sub presiunea asupra grâului din UE

    Pe piața europeană futures, prețurile grâului pentru decembrie au scăzut în cursul tranzacționării în curs luni (14:00 CET) și au fost cotate cu 0,50 euro mai mici, la 215,25 euro pe tonă. Data ulterioară pentru martie 2025, însă, scade cu 2,25 euro – până la 224,50 euro pe tonă.

    Prețurile porumbului pentru noua lună a lunii martie 2025 scad cu 1,25 euro, până la 209,75 euro pe tonă. Data din iunie 2025 se tranzacționează la 214,25 euro pe tonă – și, prin urmare, cu 1,25 euro mai mică. Prețurile de rapiță din față (februarie) au rămas neschimbate la 536,50 euro pe tonă în tranzacțiile în curs de luni. Data ulterioară din mai 2025 crește cu 0,50 euro la 533,75 euro pe tonă.

    În Chicago, prețurile grâului au scăzut cu 14 cenți la 558 de cenți per bushel după-amiaza (2:00 p.m. CET). Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au scăzut cu 10 cenți, la 588 de cenți per bushel. Porumbul s-a tranzacționat cu 1 cent mai puțin în Chicago, la 429 de cenți un bushel.

    Soia se tranzacționează chiar și cu 5 cenți mai mare la 1035 cenți per bushel. Rapiță/canola tranzacționate la Bursa de Valori Canadiană din Winnipeg a crescut cu 5,30 CAD, până la 665,10 CAD pe tonă.

    Cu toate acestea, prețurile petrolului Brent au scăzut brusc în tranzacțiile curente cu 1,31 USD, până la 72,58 USD pe baril. Euro a crescut, de asemenea, cu 0,0064 USD până la 1,06630 USD în tranzacțiile curente.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!