• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Val de controale ANSVSA. Cine este vizat de verificări

    Violina Gorcinschi -

    Acțiuni întreprinse recent de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii. Ferme amendate pentru încălcarea regulilor privind combaterea pestei porcine.

    În perioada 23 septembrie – 31 octombrie 2024, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA), precum şi a Municipiului Bucureşti, au desfășurat activităţi de control în: abatoare, unități de tranșare, unități de reambalare a cărnii, unități care produc carne tocată, carne preparată și separtă mecanic, unități de depozitare a cărnii, precum și în unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne și produse din carne.

    ANSVSA: Controale în sectorul cărnii de porc

    La nivelul DSVSA județene și a Municipiului București au fost constituite echipe mixte (formate din reprezentanţi ai Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor și ai CSVSAO), în vederea efectuării controalelor oficiale la nivelul unităților din sectorul carne roșie.

    „Aceste controale tematice au avut drept scop: verificarea trasabilității porcilor vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție care sunt sacrificați în abatoarele din România; verificarea trasabilității porcilor vii proveniți din exploatațiile conforme /neconforme situate în zonele de restricții, care sunt sacrificați în abatoarele din România; verificarea trasabilității, marcarea de sănătate/identificare și certificarea cărnii de porc obținută de la porcii vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție, care au fost sacrificați în abatoarele desemnate; derularea operațiunilor de comerț intra-Unional cu carne de porc/produse din carne de porc obținute în unitățile de tranșare și unitățile de procesare a cărnii, unitățile care produc carne tocată și carne preparată sau provenite din depozite frigorifice/unități de reambalare, tratarea cărnii de porc, precum și a stomacurilor, vezicilor și intestinelor obținute de la porcii vii proveniți din unitățile de procesare desemnate”, au transmis reprezentanții ANSVSA într-un comunicat emis recent.

    Citește și: Micii fermieri care vând și conserve, obligați să se înregistreze sanitar-veterinar. Producțiile, limitate de ANSVSA

    În perioada menționată au fost verificate 456 de obiective din sectorul cărnii de porc: 70 de abatoare, 55 de unități de tranșare a cărnii, 57 de unități care produc carne tocată și carne preparată, 116 unități de procesare a cărnii, 35 de unități de reambalare a cărnii, 25 de unități de procesare stomacuri, vezici și intestine, precum și 98 de depozite frigorifice.

    Amenzi de aproape 70.000 de lei pentru ferme și abatoare (foto: carlisletechnology.com)

    Amenzi pentru nerespectarea regulilor privind combaterea PPA

    Deficienţele constatate, de către reprezentanţii DSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 6 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 68.000 de lei.

    Citește și: Amendă uriașă aplicată unui fermier de către de Garda de Mediu

    Dintre neconformităţile constatate și sancţionate în urma controalelor s-au menționat:


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă