• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un orez special pentru sushi dispare din magazine din cauza schimbărilor climatice

    Violina Gorcinschi -

    Un tip de orez folosit mai ales pentru sushi este pe cale de dispariție. Un soi de orez foarte popular în Japonia este pe cale să dispară, din cauza schimbărilor climatice – mai exact, din cauza căldurilor mari. Populația s-a panicat de mai multe ori când a văzut că orezul koshihikari lipsește din magazine, astfel că oamenii de știință de la un institut de cercetare japonez lucrează din greu pentru a obține un hibrid de orez rezistent la căldură. Totuși, există și pericolul lipsei de forță de muncă în agricultură.

    Fermierii japonezi au suferit daune majore în cultura de orez în ultimii ani. Schimbările climatice nu fac ravagii doar la noi în țară sau în Europa, ci și în alte părți ale lumii. În Japonia, cel mai iubit soi de orez este pe cale de dispariție deoarece s-au schimbat condițiile meteo. De aceea, cercetătorii din Prefectura Niigata lucrează acum cu ADN-ul soiurilor de orez pentru a crea un nou hibrid Koshihikari care să reziste căldurii, a raportat recent New York Times, citat de Agrarszektor.

    Koshihikari – la mare căutare în Japonia (foto: pronaturefood.com)

    Un tip de orez dispare din magazinele japoneze

    Ce este orezul koshihikari? Acest tip de orez este puțin cunoscut în România, dar este popular în Japonia, fiind cultivat și în Australia și Statele Unite. Koshihikari este un hibrid de soi de orez japonica, numit după provincia Koshi, însemnând „lumina lui Koshi”. Soiul categoriei de orez japonez obișnuit, sau Uruchimai, și este considerat un orez de calitate premium, cu bob scurt și rotund. Acest tip de orez este preferatul bucătarilor de sushi, iar populația japoneză îl adoră pentru gustul său.

    Acest soi a fost cel mai bine vândut orez în magazinele japoneze în ultimii 40 de ani, dar din cauza căldurii din ultimii ani, boabele de orez devin adesea decolorate și casante, deoarece acestui soi nu-i place căldura mare. Aceasta este o lovitură mare pentru fermieri pentru că, pe lângă pierderea recoltei, orezul rămas, de calitate mai slabă, aduce și mai puțin profit. În majoritatea anilor, aproximativ 80% din orezul cultivat în Prefectura Niigata primește cel mai înalt rating de calitate. La această clasificare de calitate, fermierii pot vinde mai mult, în general, fiecare sac de șaizeci de kilograme se vinde la un preț mai mare cu aproximativ 30 de lei. Cu toate acestea, fermierii din provincie au suferit pierderi serioase anul trecut, doar aproximativ 5% din orezul din câmpurile Niigata primind cea mai înaltă clasificare de calitate.

    Citește și: Prețurile la orez au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

    Faptul că orezul suferă din cauza schimbărilor climatice a afectat serios și anul trecut aprovizionarea cu acest produs a țării. Japonia s-a mulțumit în mare măsură cu autosuficiența în producția de orez, încercând să limiteze mărfurile străine de pe piață cu tarife de protecție și, din cauza eșecului recoltei de koshihikari, rafturile magazinelor alimentare au fost adesea goale anul trecut. Priveliștea i-a speriat puțin pe japonezi care au făcut presiuni asupra guvernului pentru a distribui din rezerva strategică a țării la aprovizionarea cu orez.

    Desigur, koshihikari nu este singurul soi care poate fi produs în Japonia, iar fermierii au început să introducă un alt soi, orezul shinnosuke, deocamdată în cantități mici, pentru a compensa pierderea celui mai popular koshihikari. Acest soi a fost crescut de Institutul de Cercetare Agricolă Niigata și poate rezista foarte bine la căldură extremă.

    Cu toate acestea, nici aceasta nu este o soluție perfectă. În primul rând, shinnosuke este mult mai susceptibil la infecții fungice, iar consumatorii îl preferă mai puțin. Japonezii preferă gustul delicat, dulce al koshihikar. Pe de altă parte, ceea ce este mai mult o problemă la nivel social este că și societatea economică japoneză îmbătrânește. Majoritatea fermierilor în vârstă caută deja forță de muncă în afară țării pentru că nu există nimeni în familie care să preia ferma, așa că există mai puțină motivație pentru inovare și nu mai doresc să treacă de la koshihikari bine dovedit la un nou soi.

    Culturile de orez, afectate de căldură (foto: ft.com)

    Cercetătorii japonezi lucrează la un noi soi de orez

    Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Agricole din Niigata știu sunt într-o cursă contra cronometru, deoarece reproducerea unui nou soi poate dura între 10 și 15 ani. Orezul koshihikari de generație următoare este acum crescut pe o perioadă de zece ani, în așa fel încât noua versiune hibridă de koshihikari moștenește rezistența la căldură și gustul delicios al celorlalte soiuri.

    În acest scop, genele corespunzătoare au fost deja identificate prin secvențierea ADN-ului shinnosuke și a altor varietăți. Institutul de cercetare le încrucișează acum cu koshihikari pentru a obține un hibrid perfecționat. Numai în acest an, cercetătorii au testat ADN-ul a zeci de mii de variante hibride de orez, în care toți caută gene pentru toleranța ridicată dorită, iar dacă aceasta este prezentă, varianta poate fi plantată în parcelele de testare. În timp ce noile variante hibride candidate sunt cultivate pe parcelele de testare ale institutului de cercetare, o echipă testează aromele folosind cele cincizeci de aparate de gătit de orez ale laboratorului.

    Citește și: Cercetătorii coreeni au creat un orez hibrid care conține celule de carne de vită

    Cu toate acestea, ceea ce este, de asemenea, esențial în ochii oamenilor de știință este micul altar tradițional, din lemn, dedicat speranței unei recolte abundente, pe care un membru al echipei de cercetare l-a plasat deasupra mașinii lor de identificare a ADN-ului. Potrivit cercetătorului principal, Shiraya Takeshi, cheia succesului lor este munca grea în proporție de 99% și 1% depinde de zei.

    Criză de orez în Asia

    Anul trecut, Financial Times a raportat că, în urma scumpirilor din Asia din 2023, guvernul indian a început să restricționeze exporturile de orez pentru a menține prețurile interne scăzute. Țara sud-asiatică are 40% din producția mondială de orez. Anul acesta, Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare a publicat o prezentare generală a stării pieței internaționale de orez în urma restricțiilor de export ale Indiei. Măsurile de restricție la export din toamna trecută au perturbat instant situația pieței internaționale a orezului, iar prețul orezului alb thailandez a crescut cu peste 20%, trend care a persistat și în această vară.

    Cu toate acestea, schimbările climatice au depășit anul trecut cultura orezului în Europa și America. Potrivit raportului Forumului Economic Mondial, producția de orez a Italiei, care reprezintă jumătate din producția de orez a UE, va continua să scadă din cauza secetei persistente. În Statele Unite, producția de orez a început să scadă încă din 2022, după ce seceta din California a înjumătățit suprafața cultivată cu orez. Prin urmare, statul de pe coasta de vest a suferit daune economice de 703 milioane de dolari și a pierdut peste 5.000 de locuri de muncă.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds