• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi

    Violina Gorcinschi -

    Prețul cerealelor la zi. Cerealele s-au scumpit ușor astăzi, luni – 18 noiembrie, după revenirea puternică de la finalul săptămânii trecute. S-au înregistrat creșteri de preț pe bursele europene futures pentru grâu, porumb și rapiță. Cu toate acestea se simte tensiunea provocată de dificultățile financiare ale fermierilor, afectați de condițiile meteorologice și situația geopolitică și economică.

    În Europa, prețurile cerealelor beneficiază și de cursul de schimb euro/dolar slab, de circa 1,05, care îmbunătățește competitivitatea exporturilor de grâu și reduce concurența importurilor de porumb și rapiță. Totuși, situația economică rămâne foarte dificilă pentru fermierii europeni după recoltele dezastruoase din 2024, spun analiștii Agritel, citați de Agrarheute.

    Estimări privind suprafețele cultivate cu cereale anul viitor în UE

    Agenția agricolă a Franței, FranceAgriMer, a raportat că, începând cu 11 noiembrie, 78% din culturile de grâu estimate ale țării au fost finalizate, reprezentând o creștere de 62% față de acum o săptămână și mai bună decât cele 70% din sezonul trecut, dar încă ușor în urma mediei pentru ultimii cinci ani, de 83%.

    Producția de grâu pentru morărit din Uniunea Europeană este de așteptat să crească brusc anul viitor, după îmbunătățirea vremii, potrivit Strategy Grains. În previziunile inițiale pentru recolta 2025-2026, analiștii estimau că semănatul de grâu va crește cu un milion de hectare, sau aproximativ 5%, din cele 20,4 milioane de hectare recoltate în acest sezon.

    „Condițiile mai uscate din ultimele săptămâni au permis fermierilor să facă progrese bune la plantare (în Europa de Vest), în timp ce, dimpotrivă, în țările din sud-estul UE revenirea precipitațiilor a fost harul salvator”, a spus Strategy Grains.

    Îmbunătățirea condițiilor meteorologice a atenuat îngrijorările cu privire la repetarea situației de anul trecut, când ploile torenţiale au dus la o scădere bruscă a producţiei de grâu în anumite părţi ale Europei de Vest, inclusiv Franţa. Cu toate acestea, Strategy Grains a avertizat că începutul dificil de semănat a afectat deja potențialul de randament pentru grâu.

    Rusia: Scăderi dramatice la suprafețele însămânțate cu grâu de iarnă

    În Rusia, suprafețele cultivate cu grâu de iarnă vor scădea la 15,4 milioane de hectare în noul sezon 2025-2026, care va fi cel mai scăzut nivel din sezonul 2018-2019 încoace. Această prognoză a fost exprimată de Igor Pavensky, șeful centrului analitic al Rusagrotrans JSC, relatează Asociația Exportatorilor și Producătorilor de Cereale din Federația Rusă.

    Totodată, Pavensky a adăugat că prognozează volumul total al producției de cereale rusești în 2025-2026 la 133 milioane de tone, din care 84,5 milioane de tone vor reprezentate de grâu. Acest lucru depășește datele așteptate pentru sezonul curent de 123,8 milioane de tone și, respectiv, 82 de milioane de tone.

    Citește și: Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: Vom face mai puține tratamente

    Între timp, compania de consultanță agricolă rusă Sovecon și-a redus în continuare estimările pentru recoltele de grâu și cereale ale țării în 2024, dar și-a crescut prognoza pentru recolta de grâu din 2025. Sovecon și-a redus estimarea producției de cereale și leguminoase la 122,3 milioane de tone de la 122,9 milioane de tone și și-a redus recolta de grâu, estimată la 81,4 milioane de tone de la 81,5 milioane de tone anterior. Pentru 2025, Sovecon și-a majorat prognoza pentru grâu de la 80,1 milioane de tone la 81,6 milioane de tone.

    Până la 14 noiembrie, fermierii ucraineni au recoltat 52,1 milioane de tone de cereale sau 96% din suprafața totală, din care 22,4 milioane de tone a fost grâu și 22,3 milioane de tone, porumb.

    Piața europeană a cerealelor, în creștere (foto: agriculturepost.com)

    Prețul cerealelor la zi

    Prețurile cerealelor au avut un avans puternic săptămâna trecută, vineri – 15 noiembrie, iar astăzi trendul continuă. Cotația la grâu a crescut vineri cu peste 5 euro, porumbul cu 3 euro și rapița cu 9 euro. Mișcarea a afectat toate cerealele și rapița, în conformitate cu creșterea observată peste Atlantic.

    Pe piața europeană futures, prețul grâului la contractele din luna decembrie a continuat să crească în tranzacțiile de astăzi (13:00 CET) la 217,75 euro pe tonă. Grâul cu tranzacționare în martie 2025 s-a scumpit, ajungând la  la 225,50 euro pe tonă.

    Prețul porumbului pentru luna martie 2025 a crescut la 211,75 euro pe tonă. Contractul din iunie 2025 se tranzacționează astăzi cu un euro mai mult, la 216 euro pe tonă.

    Prețul la rapiță în cadrul contractelor din luna februarie 2025 a crescut la 543,25 euro pe tonă, în cursul tranzacțiilor de astăzi. Contractele cu dată ulterioară, din mai 2025. se situează la 537,25 euro pe tonă.

    Citește și: Agronom din Ucraina: Profit din cultura de porumb, numai la peste 5-6 t/ha

    În Chicago, prețurile grâului au crescut cu 4 cenți, la 558 de cenți per bushel luni (13:00 CET). Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au crescut cu 3 cenți, la 594 cenți per bushel. Porumbul s-a tranzacționat la Chicago miercuri la 424 de cenți un bushel.

    Boabele de soia se tranzacționează cu 5 cenți mai slab la 993 de cenți per bushel. Rapiță/canola tranzacționate la Bursa de Valori din Canada din Winnipeg rămâne neschimbată la 646,60 dolari canadieni pe tonă.

    Prețurile petrolului Brent au crescut cu 0,43 dolari, până la 71,43 dolari pe baril în tranzacțiile curente. Euro a crescut ușor cu 0,003 dolari până la 1,05525 dolari în tranzacțiile curente.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă