Dezghețarea lacătelor blocate. Trei moduri utile de a deschide un lacăt înghețat
Violina Gorcinschi -Dezghețarea lacătelor blocate – metode pentru a dezgheța un lacăt blocat din cauza frigului. Se întâmplă deseori, iarna ca lacătele să se înghețe, blocând accesul în încăperi sau clădiri. De aceea, este importantă menținerea curată a încuietorilor. În caz contrar, există mai multe metode practice de a dezgheța lacătele.
Cea mai ușoară metodă de a dezgheța lacătele este cu apă clocotită, însă sunt situații în care această opțiune nu este la îndemână. De aceea, există și alte metode ușoare și rapide de a dezgheța lacăte: fie cu ajutorul căldurii, fie prin intermediul unor substanțe care îndepărtează gheața, folosite des la autoturisme iarna sau la structuri metalice.
De ce îngheață lacătele. Metode de prevenire
Lacătele îngheață și se blochează din mai multe motive, însă cel mai bun mod de a preveni această problemă este de a le menține mereu curate.
Iată principalele cauze pentru care îngheață lacătele:
1. Dacă mecanismul intern este perfect curat, încuietorile nu se vor bloca nici măcar la înghețuri foarte severe. Lacătul poate îngheța dacă prezintă umiditate, noroi sau lubrifianți. Contrar a ceea ce se crede, lubrifianții fac mai mult rău încuietorilor decât bine. În primul rând, colectează murdăria, iar în al doilea rând, la temperaturi scăzute, încep să se solidifice.
2. Un lacăr poate încheța și din cauza mecanismului de blocare. La ușile exterioare, încuietorile cu mecanism de pârghie sunt mai potrivite deoarece funcționează bine în condiții extreme de temperatură și umiditate și îngheață mai rar. Lacătele cu cilindru se recomandă doar dacă sunt plasate la interior – în caz contrar, nu rezistă la factorii de mediu nefavorabili.
Citește și: Condusul pe timp de iarnă – recomandări Infotrafic pentru șoferi
Dezghețarea lacătelor blocate. Metoda prin încălzire
O primă metodă utilă ar fi încălzirea lacătului. În acest scop, este nevoie de o torță de bucătărie pe gaz sau, în lipsa acesteia, de un ziar. Căldura de la flacără se aplică lacătului până când se topește gheața din interior. Este important de menționat că procedura se efectuează cu grijă, cu respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.
Dacă nu se poate încălzi mecanismul direct la flacără, se poate înfierbânta cheia, cu o brichetă obișnuită. Cheia se înfășoară într-o cârpă (pentru a preveni arsurile la mâini) și se ține deasupra flăcării de la brichetă timp de 2-3 minute. Apoi, se introduce imediat în gaura cheii de la lacăt, așteptând câteva momente până se topește gheața din interior. Ulterior, cheia se sucește.
Dezghețarea lacătelor blocate. Metoda cu antigel
O alternativă bună la încălzire este utilizarea antigelului. Folosind o seringă, se extrag câțiva mililitri din acest lichid și se aplică prin gaura cheii. Astfel, gheața se va dizolva rapid de pe mecanismul interior al încuietorii și lacătul se va debloca.
Antigelul poate fi înlocuit cu vodcă sau cu alcool medicinal.
Citește și: Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții
Dezghețarea lacătelor blocate. Metoda cu WD-40
Există mijloace speciale pentru dezghețarea încuietorilor – dezghețător. Acesta conține alcool care, atunci când interacționează cu orice suprafață, începe să genereze căldură. Astfel, căldura dezgheață mecanismul interior și deblochează lacătul. Cel mai convenabil de a folosi dezghețătoare este sub formă de aerosoli: se pulverizează pe lacăt și se așteaptă puțin.
În lipsa dezghețătorului, se pot utiliza WD-40 – o soluție universală care rezolvă multe probleme cu piesele și structurile metalice. Se pulverizează pe încuietoare, punând accent pe gaura cheii, se așteaptă 10-20 de minute și se rotește cheia. Procesul se repetă dacă nu s-a reușit de la prima încercare.