• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul focar de viermele frunzelor de porumb în România. ANF: Semnele atacului

    Roxana Dobre -

    Primul focar de viermele frunzelor de porumb – Spodoptera frugiperda, un dăunător periculos care amenință culturile de porumb. În România a fost confirmată prezenta acestui vierme al porumbului la finalul anului 2023, iar Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a luat măsuri specifice pentru gestionarea focarului.

    Focarul de viermele fruzelor de porumb – Spodoptera frugiperda a fost confirmat în România la sfârșitul anului 2023. în județul Călărași. Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a luat măsuri rapide pentru gestionarea primului focar de Spodoptera frugiperda (Viermele frunzelor de porumb).

    Citiți și: Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Dăunătorul periculos care amenință culturile de porumb

    Viermele frunzelor de porumb poate cauza pagube economice semnificative

    Viermele frunzelor de porumb poate cauza pagube economice semnificative, este reglementată ca organism dăunător de carantină prioritar pentru Uniunea Europeană.

    ”Planul de urgență pentru gestionarea acestui focar a fost redactat și notificat prin sistemul european de alertă rapidă (iRASFF), descriind procesul detaliat de gestionare a situației.  ANF continuă să implementeze măsuri de urgență pentru prevenirea răspândirii acestui dăunător și protejarea culturilor agricole. Continuăm colaborarea cu partenerii europeni pentru a asigura sănătatea plantelor și securitatea alimentară”, a mai informat instituția.

    Citiți și: Viermele vestic al rădăcinilor de porumb, Diabrotica virgifera: combatere

    Spodoptera frugiperda – cicluri de dezvoltare

    O femelă de Spodoptera frugiperda poate depune până la 1.000 de ouă, în pachete de 100-300, care sunt acoperite cu peri de pe abdomenul femelei. În general ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzelor, dar la densități mari ale insectei pot fi prezente și pe partea superioară a acestora. Primul și al doilea stadiu larvar stau împreună și se găsesc de obicei spre vârful frunzelor tinere. Stadiile larvare 3-6 prezintă fenomenul de canibalism şi se dispersează unele de altele, dar în general, nu prea departe unele de altele. La densități mari, larvele se hrănesc gregar și se dispersează în grupuri, de obicei mutându-se pe ierburi atunci când sunt disponibile.

    În mod natural, larvele ajunse la completa dezvoltare se afundă în sol pentru a se pupa. Totuși  împuparea poate avea loc și în ambalaje (în cazul mărfurilor transportate) sau în elemente ale structurii serelor. Dăunătorul este o specie de origine tropicală adaptată la climatul cald, care se dezvoltă în 71 de zile la 18°C i 20 de zile la 32°C, cu un optim de dezvoltare de la ou-adult între 26 și 30°C și cu un minim de aproximativ 12°C. În zonele în care iarna temperaturile sunt mai mari de 10°C dăunătorul poate să se dezvolte tot anul, având 4 până la 6 generații pe an, în timp ce în zonele mai reci poate să apară una sau două generații care migrează în zonele mai calde pentru hibernare.

    Viermele frunzelor de porumb – Spodoptera frugiperda. Semnele atacului

    Larvele de primele vârste de Spodoptera frugiperda consumă epiderma de pe partea inferioară a frunzelor și mai târziu, produc orificii de hrănire în fructe și frunze. Aceste simptome sunt generice pentru majoritatea speciilor de lepidoptere care se hrănesc cu frunze, dar trebuie subliniat faptul că niciodată larvele de S. frugiperda nu înfășoară frunzele împreună cu fire de mătase.

    Cum se înmulțește viermele frunzelor de porumb

    Larvele și pupele pot fi transportate accidental în transporturile internaționale, în special cu părți de plante. În plus, adulții sau ouăle se pot răspândi prin zboruri internaționale. Fiind o specie cu o capacitate mare de zbor adulții se pot dispersa ușor din regiunile în care este dăunătorul stabilit.

    Adulţii pot migra prin zbor aproximativ 100 km/noapte. Larvele de ultima vârstă pot cauza distrugerea plantelor tinere prin secționarea tulpinilor. În cazul știuleților și fructelor pagubele sunt produse prin sfredelirea acestora. Specia are un potențial reproductiv foarte mare și s-a dovedit că este extrem de adaptabilă la diferite condiții climatice.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”