• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Revoluția producțiilor în ferma lui Emil Enache: recolte mai mari cu 50% datorită soluțiilor de irigare de la Netafim

    Adrian Radu -

    Enache Morărit, ferma fondată de la Emil Enache în Huși, județul Vaslui, a cunoscut o revoluție a producțiilor. Deschiși la inovație și confruntați an de an cu condiții climatice și economice dificile, agronomii exploatației au decis să investească în sisteme de irigații performante, care să le asigure un profit ridicat la final de an agricol. EPRS România a implementat sisteme de irigații Netafim în culturile horticole, iar în cultura de porumb un pivot Reinke.

    3.600 de hectare este suprafața pe care exploatația Enache Morărit înființează an de an atât culturi horticole, cât și cultură mare. Prunul, alunul și strugurii de masă sunt culturile care au beneficiat de o atenție crescută, în special în ultimii ani. Motivele? Lipsa apei, pe de o parte, și precipitațiile venite în momente atipice, pe de altă parte.

    Enache Morărit a mers pe mâna Netafim pentru irigații

    Agronomii fermei fondate de hușeanul Emil Enache au decis să apeleze la Netafim powered by EPRS România pentru dotarea cu cele mai moderne sisteme de irigații.

    “În 2017 am implementat primul sistem de irigație în cultura de struguri de masă și cea de pruni. După care, în colaborarea noastră, am implementat un nou sistem de erigare la cultura de alun, fiind îngropat și prin picurare. Pe rând, avem câte două linii de picurare. Sistemul de irigare de la plantațiile de pruni și struguri de masă sunt situate pe prima sârmă, sub trunchiul copacilor și, respectiv, sub butuc”, a explicat Emilian Barbu, inginer agronom la Enache Morărit.

    În acest moment, nu mai puțin de 190 de hectare de culturi horticole beneficiază de irigații de la Netafim powered by EPRS România. La strugurii de masă se folosește un sistem de susținere clasică, în timp ce la pruni a fost înființat un sistem intensiv. La aluni, sistemul de irigare este sub formă de tufă. Rezultatele folosirii irigațiilor s-au văzut repede. La pruni și la strugurii de masă, producția a crescut cu 50% pe suprafețele irigate.

    Camera de irigații de la Enache Morărit cuprinde un controller pentru programele de irigare și fertirigare, echipamentul de dozare a fertilizantului, senzori EC și pH pentru calitatea apei, sistemul de filtrare cu sită, unitatea de control a apei, valve de regularizare și de aer, dar și bazine de fertirigare.

    Soia, irigată cu un pivot Reinke

    În plus, din 2021, a fost instalat un pivot Reinke powered by EPRS România pe o solă de 30 de hectare de soia. Această cultură a trecut foarte bine peste seceta din această vară. Pentru a gestiona în mod eficient apa, Enache Morărit a investit și în senzori Sentek.

    “Acești senzori pot măsura atât gradul de umiditate din sol, cât și activitatea rădăcinilor. Totodată, Sentek pot fi monitorizați și urmăriți cu ajutorul aplicației mobile, dar și de desktop. Astfel, putem controla de la distanță întreaga activitate a plantelor”, a completat Emilian Barbu.

    Planuri de viitor la Enache Morărit

    Planurile de colaborare dintre Enache Morărit și Netafim powered by EPRS România nu se opresc aici.

    “În viitor, avem în plan extinderea suprafeței de prun într-un nou sistem superintensiv. Astfel, împreună vom construi un nou sistem de irigații. Cu ajutorul echipei Netafim powered by EPRS România, ne-am putut duce la capăt proiectele în ceea ce privește irigațiile, având de-a lungul colaborării cu ei o bună comunicare și un suport din partea lor”, a concluzionat Emilian Barbu.

    Toate detaliile despre sistemele de irigații EPRS România se găsesc pe www.netafim.com.ro și www.bnyholding.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!