• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura pe care vor miza fermierii din Ucraina anul viitor. Cresc suprafețele!

    Violina Gorcinschi -

    Cultura pe care vor miza fermierii din Ucraina anul viitor. Fermierii ucraineni vor să mărească suprafețele însămânțate cu porumb pentru producția din 2025, în detrimentul soiei. De asemenea, au semănat mai mult grâu de iarnă, pe o suprafață estimată la 5 milioane de hectare.

    Porumbul este la mare căutare în acest an. Condițiile meteo nefavorabile au redus producțiile, fiind afectată chiar și România, care a produs mult mai puțin decât în anii trecuți. Acest trend s-a observat și la nivelul întregii Uniuni Europene, unde s-a înregistrat una dintre cele mai slabe producții din ultimele trei decenii. Fermierii ucraineni vor miza pe porumb anul viitor pentru a obține profituri mai mari.

    Prognoze privind suprafețele însămânțate în sezon (foto: tradewindsnews.com)

    Fermierii se vor întoarce la porumb în 2025

    Ucraina este un producător și exportator tradițional de porumb, dar dificultățile în vânzările externe i-au determinat pe fermieri să reducă suprafețe cultivate la 3,9 milioane de tone de hectare în 2024, în comparație cu cele 5,5 milioane de hectare însămânțate în 2021.

    Citește și: Turcia preferă porumbul din Ucraina datorită calității sale superioare

    Fermierii ucraineni, ambiționați să câștige mai mult, au mizat pe soia în acest an, ducând producția la nivel național la 6 milioane de tone, generând prețuri mai mici pe piață. Din acest motiv, se vor întoarce la porumb în 2025. „Putem observa că prețurile la porumb se mențin foarte sus, iar cele la soia scad din cauza producției în exces. E posibil ca producția de porumb să crească cu 0,5 milioane de hectare în 2025, în timp ce cele de soia ar putea scătea cu 0,5 milioane de hectare”, a spus Visotskiy, care a adăugat că suprafața cultivată cu floarea-soarelui ar putea să se ridice la 5,5 milioane de hectare în 2025.

    Recolta de grâu a Ucrainei, estimată la 25 milioane de tone anul viitor

    Recolta de grâu a Ucrainei ar putea crește până la 25 de milioane de tone anul viitor, de la 22 de milioane de tone preconizate în acest an, datorită creșterii suprafețelor însămânțate, a declarat prim-viceministrul Agriculturii, Taras Visotskiy, într-un interviu pentru Reuters. În prima prognoză oficială pentru recolta de anul viitor, Visotskiy a spus că suprafața semănată ar putea ajunge la 5 milioane de hectare în 2025, față de 4,6 milioane în 2024.

    Ucraina, un important producător și exportator mondial de cereale, obișnuia să semene șase milioane de hectare de grâu de iarnă înainte de debutul războiului din 2022, dar a redus drastic suprafața după ce mai multe terenuri au fost fie ocupate, fie exploatate.

    Ucraina a recoltat 22 de milioane de tone de grâu în 2024, comparativ cu recoltele medii de 25-28 de milioane de tone de dinainte de război.

    „Dacă luăm în considerare randamentul mediu, am avea cel puțin 22 de milioane de tone (de grâu), dar dacă vremea este pozitivă, ar putea fi de 25 de milioane de tone. Suprafața a crescut – jumătate de milion de hectare este o suprafață semnificativă. De fapt, va fi până la 5 milioane de hectare”, a spus Visotskiy.

    Grâul de iarnă reprezintă, în general 95%, din producția totală de grâu din Ucraina în fiecare an. Potrivit lui Visotskiy, cea mai mare parte a suprafeței semănate a răsărit până acum, dar recolta va depinde de condițiile meteo din această iarnă și primăvară.

    Citește și: Buletinul MARS de septembrie: Producția de porumb din UE, mai scăzută. Medie de 6,84 t/ha

    Seceta record în această vară și toamnă i-a determinat pe mulți fermieri să semene cereale în sol uscat, în speranța că ploile de toamnă și o iarnă blândă vor permite semințelor să germineze și să producă o recoltă bună.

    Academia Națională de Agricultură a Ucrainei a spus că vremea din octombrie, precum și cea din septembrie, a fost nefavorabilă dezvoltării culturilor de iarnă, majoritatea ducând lipsă de umiditate.

    Prognozele meteorologice de luna trecută au indicat că grâul de iarnă era în pericol, cu majoritatea plantelor subdezvoltate.

    „Pe toate teritoriile unde a crescut grâu, germinarea a fost de peste 90%. Întrebarea este ce se va întâmpla în continuare. În prezent, nu se prevede un scenariu apocaliptic”, a declarat Visotskiy.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Cultura pe care vor miza fermierii din Ucraina anul viitor. Cresc suprafețele! România și Bulgaria vor intra pe deplin în Schengen anul viitor Drumuri blocate din cauza viscolului! Situația traficului pe șoselele importante