• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA – 20 de ani de activitate. Viorel Andronie, CMVRO: România, singura țară din Europa care poate asigura un medic veterinar în fiecare localitate

    agrointeligenta.ro -

    România este singura ţară din Europa, şi printre puţinele din lume, care poate să asigure în momentul de faţă medic veterinar în fiecare localitate, a afirmat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO), Viorel Andronie.

    ”2019 – 2020 au fost ani în care profesia a beneficiat foarte mult de un lucru pe care, din păcate, mulţi nu îl agreăm astăzi: e problema medicilor veterinari din mediul rural. Credeţi-mă că pot să afirm acest lucru: România este singura ţară din Europa şi printre puţinele din lume care poate să asigure în momentul de faţă medic veterinar în fiecare localitate din ţară. Problema medicilor veterinari este una stringentă în toate ţările europene. România a rezolvat această problemă, care a putut fi rezolvată ca urmare a conlucrării dintre Colegiu, ANSVSA şi factorii politici”, a spus Viorel Andronie, la celebrarea a 20 de ani de activitate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.

    Viorel Andronie a subliniat că, în ultimii 10 ani, ANSVSA a fost supusă unor provocări profesionale, respectiv apariţia focarelor de pestă porcină africană, reapariţia unor focare de gripă aviară sau apariţia pestei micilor rumegătoare.

    ”În toată această perioadă – şi vorbesc de ultimii 10 ani – ANSVSA a fost supusă unor provocări, provocări care au fost profesionale, şi aici mă refer în cea mai mare parte la apariţia focarelor de pestă porcină africană, reapariţia unor focare de gripa aviară, apariţia pestei micilor rumegătoare, la care, într-adevăr, ANSVSA şi-a demonstrat menirea gestionând aceste focare, chiar dacă, uneori, acele decizii nu au fost foarte ferme cum ne-am dori şi au lăsat posibilitatea, cel puţin unor politicieni, să valorifice aceste aspecte, lucru pe care nu ni l-am dori să se mai întâmple pe viitor”, a menţionat Viorel Andronie.

    Citiți și: ANSVSA – 20 de ani de activitate. Alexandru Bociu, ANSVSA: Proiect de digitalizare pe fonduri europene, aviz pozitiv!

    Viorel Andronie, președintele CMVRO, la aniversarea a 20 de ani de activitate ANSVSA

    Viorel Andronie, CMVRO: ANSVSA a demonstrat că este capabilă să îşi păstreze independenţa

    Preşedintele CMVRO a făcut referire la independenţa ANSVSA şi la faptul că fiecare ministru al Agriculturii a dorit să ia „sub aripa sa” instituţia, la fel şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), însă aceasta a rămas în subordinea premierului.

    ”Au fost provocări în această perioadă în ceea ce priveşte partea administrativă. Să nu uităm că ANSVSA întotdeauna a fost o dorinţă, să recunoaştem, aproape a tuturor miniştrilor Agriculturii. Aproape fiecare ministru al Agriculturii, când a venit la conducere, şi-a dorit să ia sub aripa sa ANSVSA. Pe de altă parte, ANPC-ul, în ultima perioadă de timp, a văzut că este un câmp mare, însă nu există o posibilitate de a rupe din acel câmp. În toată această perioadă, ANSVSA a demonstrat că este capabilă să îşi păstreze independenţa şi ne bucurăm pentru acest lucru, iar Colegiul Medicilor Veterinari a fost una dintre organizaţiile profesionale care a militat şi militează pentru aşa ceva. Am fost singurii care ne-am asumat în scris faţă de Guvernul României anumite lucruri şi le susţinem în continuare din două motive: unul este faptul că preşedintele care a fost primul şi a înfiinţat ANSVSA era preşedintele Colegiului la vremea respectivă. Al doilea – Colegiul crede în independenţă, prin urmare, independenţa instituţiei este esenţială şi noi considerăm că, aşa cum este acum, în subordinea Guvernului, în coordonarea directă a prim-ministrului, este soluţia cea mai bună din punct de vedere profesional”, a susţinut Andronie.

    Citiți și: ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană

    Şeful Colegiului Medicilor Veterinari a subliniat, însă, că relaţia CMVRO – ANSVSA a avut şi perioade rele.

    ”De-a lungul timpului, în activitatea noastră, relaţia cu ANSVSA a avut o serie întreagă de, să spunem, diversităţi şi mă refer doar la ultimii 10 ani. Prima perioadă a fost, din punctul meu de vedere, cea mai neagră a relaţiei dintre colegiu şi ANSVSA, poate nu din dorinţa celor care conduceau ANSVSA la acea vreme. Poate şi prefer să cred că în spate a fost cu totul altceva. Şi nu putem uita că la vremea respectivă ne-am trezit cu ordonanţă de urgenţă prin care medicii veterinari au fost scoşi din capitalul farmaciilor veterinare. Să nu uităm că la acea vreme medicii veterinari au fost scoşi din farmaciile veterinare. Să nu uităm că la acea vreme proprietarii animalelor au primit dreptul de a achiziţiona şi utiliza produsele, culmea, sub supravegherea şi responsabilitatea medicului veterinar, un lucru extrem de grav din punct de vedere profesional, pe care sperăm că în actuala conjunctură, după atâţia ani, să putem să îl redresăm şi să îl ducem pe drumul cel bun. Să nu uităm că tot în acea perioadă a apărut cea mai mare schismă în profesie, separându-ne privaţii şi cei cu funcţii publice şi, aşa cum spunea un fost preşedinte al ANSVSA la vremea respectivă, a apărut sintagma ‘noi’ şi ‘voi’, din păcate susţinută în continuare de foarte mulţi, ceea ce mi se pare incorect şi vă invit să reflectaţi la acest subiect”, a arătat medicul veterinar.

    Însă, în ultima perioadă, Viorel Andronie a admis că, în urma unei colaborări bune cu conducerea ANSVSA, lucrurile au intrat ”oarecum în normal”.

    La final, şeful CMVRO a transmis ANSVSA să rămână independentă din punct de vedere administrativ şi organizatoric şi să insiste mai mult în privinţa informării şi educării proprietarilor de animale, aceste atribuţii revenindu-i acesteia şi nu medicilor veetrinari.

    ”Cel mai important lucru este, domnule preşedinte, să faceţi în aşa fel încât ANSVSA să rămână independentă din punct de vedere administrativ, organizatoric, deciziile să fie ferme, egale pentru toată lumea, luate cu cea mai mare rapiditate. Promovarea şi recrutarea personalului în funcţii publice să se facă pe criterii de meritocraţie ar fi cel mai bun lucru care ar trebui să se întâmple. Vă recomandăm în continuare să procedaţi aşa cum aţi procedat în ultimul timp: să folosiţi dialogul. Dialogul a adus întotdeauna lucruri constructive. Noi avem o înţelegere, am spus foarte clar: discutăm, dezbatem. Nu ne înţelegem – şi unde credem că avem dreptate – mergem în justiţie, fără ca să se supere domnul preşedinte şi ANSVSA. Este dreptul nostru legal de merge mai departe. Nu în ultimul rând, vă rugăm şi vă invităm să insistaţi mai mult în ceea ce priveşte informarea şi educarea proprietarilor de animale, în sensul că responsabilităţile le revin dânşilor. Medicii veterinari sunt doar nişte actori, nişte vectori în implementarea şi aplicarea legislaţiei. Nu ei sunt răspunzători ca să aibă grijă de sănătatea animalelor, de bunăstare animalelor ş.a.m.d. Da, noi suntem consilierii lor, într-adevăr. Suntem partenerii lor, da, acest lucru este esenţial”, a mai spus Viorel Andronie.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Brooke Rollins – desemnată de Donald Trump la funcția de Secretar al Agriculturii SUA: ”Va proteja fermierii” Preț brazi de Crăciun 2024. Cât costă un brad natural la Romsilva sau în marile magazie