Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar
Roxana Dobre -Fermierii care pierd plata „bonus” pe hectar care se achită doar pentru beneficiarii de subvenții care se instalează ca șefi de fermă și au până în 40 de ani. Regulile noi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt prevăzute într-un ordin de ministru care a fost lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică.
Fermierii care au beneficiat integral de schema pentru tinerii fermieri în perioada anterioară de programare nu mai pot solicita această intervenție în perioada 2023-2024, prevede un ordin publicat în dezbatere publică miercuri, pe 27 noiembrie pe site-ul MADR. Acesta modifică ordinul nr. 106 care se află în vigoare din 19 martie 2024, iar noile reguli vor intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.
Citiți și: Fonduri europene în conturile tinerilor fermieri. Sumele achitate
Tinerii fermieri beneficiază de o plată ”bonus” la APIA, adică o schemă care este dedicată doar fermierilor care au până în 40 de ani și se instalează pentru prima dată ca șefi de fermă. Pentru campania 2024 PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri are un cuantum stabilit la 42,4772 euro pe hectar adică 211,33 lei/ha.
Modificările prevăzute în ordinul publicat de MADR stabilescă că fermierii care au beneficiat integral de schema pentru tinerii fermieri în perioada anterioară de programare nu mai pot solicita această intervenție în perioada 2023-2027.
Subvenția APIA pentru tineri, pe o perioadă de maximum 5 ani consecutivi
Ordinul publicat în dezmatere de MADR mai prevede că articolul 35, alineatul (1) litera b) va avea următorul cuprins: „b) în cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei după data-limită de depunere a cererii de plată, poate solicita, anual, plata pentru tinerii fermieri pe o perioadă de maximum 5 ani consecutivi începând cu anul următor anului de cerere”.
Reamintim că sprijinul aferent intervenției CIS-YF se acordă tinerilor fermieri noi, precum și celor care au beneficiat parțial de acest sprijin în perioada PAC 2014-2020 și/sau în perioada de tranziție la noul PAC 2021-2022, până la data-limită din cei 5 ani consecutivi, cu menținerea condițiilor de eligibilitate prevăzute la momentul acordării sprijinului.
În cazul fermierilor care au beneficiat parțial de schema pentru tinerii fermieri în perioada de programare PAC 2014-2020 și/sau în perioada de tranziție la noul PAC 2021-2022, din perioada de 5 ani consecutivi pentru care se acordă acest sprijin se scade numărul de ani care au trecut de la prima depunere a solicitării de sprijin pentru tinerii fermieri. În cazul fermierilor care au beneficiat de schema pentru tinerii fermieri în perioada de programare PAC 2014-2020 și/sau în perioada de tranziție 2021-2022 la noul PAC, pentru o suprafață mai mică de 50 ha determinate, și care ulterior își măresc suprafața, aceștia beneficiază de sprijinul CIS-YF pentru maximum 50 ha, până la data-limită de expirare a celor 5 ani consecutivi.