Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân
Angelica Lefter -Laura și Adrian Petrea sunt fondatorii afacerii Livada de Cireși Amari din localitatea Bâldana, județul Dâmbovița. Business-ul a pornit după ce tinerii soți au cumpărat în comună o casă ce includea un teren cu un cireș amar. Cum producția pomului era foarte apreciată în comunitate, familia Petrea a decis să pună bazele unei livezi cu această specie pomicolă.
Adrian Petrea este absolvent al Facultății de Horticultură și masterand al aceleiași facultăți, motiv pentru care s-a gândit să îmbine pasiunea pentru natură și plante cu pomicultura și dorința de a avea propria livadă de cireși. De la un singur cireș cu fructe amare, a ajuns să dețină o adevărată livadă de cireși amari, în sistem convențional, mare parte din soiul Silva, cunoscut și ca Amar de Dâmbovița, de care se ocupă singur, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, soția sa, Laura.
”Livada noastră este foarte aproape de București, în localitatea Bâldana, județul Dâmbovița. Norocul ne-a adus în punctul în care ne aflăm astăzi. Soțul meu a achiziționat o casă, noi am cumpărat ulterior terenul din spate. În curtea casei, proprietarii de la care am cumpărat acum 17 ani aveau un cireș de vreo 60 de ani, acum s-ar putea apropia de vreo 70 și ceva. În vara în care am cumpărat a trecut o vecină care a spus că ea vrea toate cireșele din pom. Am întrebat de ce? Ne-a spus că este producător de dulceață și că acelea sunt cireșe amare și sunt foarte căutate, însă foarte rare. Atunci am avut un declic și am zis să încercăm cu o mică livadă și am început cu 70 de pomi. Astăzi am ajuns la aproape 600 de pomi, avem aproape un hectar. Preponderent avem cireși din soiul de cireșe amare Silva, cred că 500 dintre pomi sunt din acest soi care, pe lângă gustul amărui, are și o aromă de migdală pe care n-am regăsit-o la alte soiuri. Mai avem și alte soiuri, dar pomi mult mai puțini, însă putem s-o numim o mică colecție de cireși amari. Și avem și soiuri de cireșe masă pentru polenizare. De lucrările din livadă se ocupă exclusiv soțul, fiind și pe profilul său profesional”, a explicat Laura Petrea.
Pentru dezvoltarea livezii, familia Petrea a investit până acum doar fonduri proprii. Nu au accesat un program deoarece suprafața lucrată nu a fost foarte mare, însă speră ca în viitor să se poată extinde și să achiziționeze un sistem antiîngheț.
”Prima livadă înființată are undeva la 15 ani, iar livada tânără are trei ani, anul acesta este primul rod. Nu am apucat să culegem, de săptămâna aceasta începem culesul, anul acesta am întârziat pentru că a fost o idee mai răcoare în martie și aprilie. Anul trecut am avut o pagubă imensă din cauza înghețurilor. Nu avem plasă antigrindină, avem doar un sistem de fertirigare, dar ne dorim să investim într-un sistem antiîngheț. Investițiile de până acum au fost făcute din fonduri proprii exclusiv. Nu aș putea să vă spun o sumă pentru că investițiile au fost făcute în timp. De câte ori am avut profit, am reinvestit, poate vom reuși să accesăm și fonduri pe viitor”, a relatat tânăra soție de pomicultor.
Citiți și: Agricultura 4.0 în livadă: o plantație bio de cireș care face profit și susține educația
Vor produce dulceață de cireșe amare
Despre procesare, tânăra spune că până acum cireșele amare au fost procesate pentru familie și cunoscuți, însă intenționează să iasă pe piață cu dulceață sub brandul propriu ”Livada de Cireși Amari”.
”Nu avem unitate de producție, însă avem un contract cu un procesator, și astfel vom ieși pe piață cu brandul nostru. Avem marca înregistrată și vom merge să facem analizele necesare pentru a crea și eticheta și de anul acesta ne vom lansa. Vom lansa chiar și un magazin online pe site-ul nostru cireseamare.ro. Preponderent facem dulceață, deocamdată nu putem investi într-o făbricuță pentru că având cireșe care se coc toate în a doua decadă a lunii iunie, nu putem procesa doar acum, ci ar trebui să căutăm producători de fructe și legume care să-și dorească să proceseze. Deocamdată preferăm să lucrăm cu unități de producție autorizate”, a dezvăluit Laura Petrea.
Preț cireșe amare: 35 de lei kilogramul din livadă
Dacă până acum dulceața a fost doar pentru familie și cunoștințele apropiate, de anul acesta producătorii de cireșe vor procesa materia primă, însă nu vor renunța la a vinde în continuare cireșe amare proaspete. Doritorii pot achiziționa cireșele amărui din poarta fermei la prețul de 35 de lei/kg.
”Deocamdată este primul an în care ne gândim să procesăm, însă vom continua să comercializăm cireșele amare din poarta fermei. Pentru persoanele fizice avem un preț de 35 de lei/kg, iar pentru cele care iau cantități prețul este negociabil, în funcție de cantitate, prețul poate coborî și sub 30 de lei/kg. Avem clienți din toată țara, avem cerere mare încât abia putem face față. La cules participă toată familia și culegem strict pe planificare”, a co-proprietara plantației.
De menționat, că Laura Petrea lucrează pentru o mare corporație din București, iar acum se află în concediu de creștere copil, însă, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, viața să se împarte, de regulă, între jobul remote din Capitală, viața de familie și livada de la Bâldana. Mai mult, este instructor de echitație pentru copiii care au parte de plimbări cu cei trei cai ai familiei, printre cireșii cu fructe amare din livadă.