Fermierii și-au schimbat planul de culturi din cauza secetei. Mihai Moraru: La rapiță avem hectare record!
Roxana Dobre -Seceta din acest an a lăsat amprente puternice asupra fermelor iar producătorii agricoli au decis în mare parte să schimbe ponderea culturilor din exploatațiile vegetale. Astfel, anul agricol 2024-2025 fermierii pariază mai mult pe culturi de toamnă și au redus mult suprafețele la cele de primăvară, conform antreprenorului, Mihai Moraru, Președinte al Asociației Input Agro România.
Mihai Moraru, Președintele Asociației Input Agro România, a făcut în emisiunea Agrostrategia, de pe TVR1, ediția de luni, 2 decembrie, o analiză a perspectivelor anului agricol 2024-2025 punând accent pe schimbările pe care le-a adus seceta cruntă din acest an pentru ”topul” culturilor pe care fermierii vor merge în exploatațiile vegetale.
Citiți și: Mihai Moraru: Trei pași esențiali pentru a asigura succesul în ferme
Mihai Moraru: Suprafață record însămânțată cu rapiță
Antreprenorul român Mihai Moraru a menționat că precipitațiile din ultima perioadă au fost benefice dar nu au reușit să refacă în totalitate rezerva de apă din sol.
”Dacă ne referim la starea culturilor raportată la această dată, spre exemplu în Oltenia seceta este în continuare prezentă și chiar s-au pierdut deja culturi de toamnă înființate. În restul regiunilor probabil este cel mai bun stadiu de intrare în iarnă pentru cultura de rapiță cu aproximativ 900.000 de hectare înființate ceea ce este un record dar vom vedem în primăvară câte vor rămâne. Culturile de grâu și orz de asemenea intră în iarnă în condiții bune pe aproximativ trei milioane de hectare. Și vorbim deci de circa patru milioane de hectare culturi de toamnă”, a spus Mihai Moraru în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.
Președintele Asociației Input Agro România a subliniat că în acest an fermierii nu au mai lăsat suprafețe consistente pentru culturile de primăvară, în principal porumb și floarea-soarelui. ”Ce vedem? În sudul României ferme care au culturi de toamnă de peste 80% adică nu au mai lăsat suprafețe consistente pentru floarea-soarelui și porumb, aceste două culturi fiind perdante”, a mai spus Mihai Moraru.
Președintele Asociației Input Agro România a prognozat că anul agricol 2024-2025 este unul care a început bine definitorii fiind însă ploile și ninsorile care ar trebuie să vină până în luna martie.
”Anul 2025 se vede în felul următor: am avut precipitații și o toamnă și un început normal de an agricol, unde temperaturile nu mai sunt de 20 de grade ci între 0 și 5 grade. Acest lucru înseamnă că rezerva de apă stă cât mai mult în sol. Culturile momentan sunt bine, au intrat în această parte de hibernare cum îi spunem noi, rezervă de apă este dar în niciun caz nu este suficientă. Cheia va fi cât va ploua sau va ninge în lunile decembrie, ianuarie, februarie până la 1 martie pentru că deficitul în continuare este uriaș în multe zone, adică avem între 120 și 240 de litri pe toamnă în funcție de regiune dar deficitul este peste 600 de litri. Adică mai trebuie apă. Dar intrăm în noul an cu un stadiu bun al culturilor de toamnă”, a spus Mihai Moraru.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Mihai Moraru, Președinte Asociația Input Agro România (02.12.2024)