• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Este oficial! Motorina se scumpește de la 1 ianuarie

    Angelica Lefter -

    Motorina se va scumpi de la 1 ianuarie cu aproximativ 0,16 lei/litru, arată datele oficiale ale Ministerului de Finanțe, analizate de Mihai Nicuț, fondatorul e-nergia.ro. Astfel, de anul viitor, prețul motorinei va fi mai mare, însă nu va crește brusc și semnificativ, cel puțin la începutul anului.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducția Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Mihai Nicuț, analist al pieței de energie și fondatorul e-nergia.ro, a explicat cum funcționează piața energiei și ce se va întâmpla cu prețul carbiranților la început de an.

    ”Certitudinea și noutatea este că acum câteva zile a publicat MInisterul de Finanțe noul tabel, evident că avem inflație, că așa se calculează, dar de la 1 ianuarie 2025, prețul litrului de motorină crește undeva cu 0,16 bani pe litru. Pare mult la o cantitate mare, dar este mai puțin decât cei 0,72 de bani pe litru care s-au adăugat la prețul motorinei, doar din politica fiscală a statului”, a menționat Mihai Nicuț.

    Analistul economic a făcut referire și la actuala geopolitică globală și cum ar putea influența aceasta piața. ”În ciuda creșterii calității pe carburant și mai ales pe motorină, s-ar putea ca prețul motorinei fără taxe să nu mai fie atât de mare și mă gândesc acum inclusiv la o situație geopolitică globală. Avem alegerile din Statele Unite ale Americii, unde a câștigat Trump, al cărui crez este așa: Drill, baby, drill! Deci marile companii congtinuă și vor extinde exploatarea în producția de combustibil fosil. Rezerve există, se tot decsoperă, problema era dacă această încălzire globală va pune cumva stop exploatării sau creșterii exploatării resurselor”, a spus jurnalistul Mihai Nicuț la Agrostrategia, pe TVR 1.

    Motorina se va scumpi la început de an (foto: digi24.ro)

    România produce mai bine de jumătate din necesarul de motorină, iar restul vine din import. Pe fondul speranței că războiul din Ucraina se va termina în 2025, se estimează că nici cererea nu va mai fi atât de mare.

    ”Necesarul de energie este în creștere și cei din big oil și-au dat seama că, totuși, este rentabil la aceste prețuri să continui să sapi după petrol și gaze, noua administrație americană pare că susține, totuși vom avea o ofertă. Bineînțeles, în România se produce motorină, cred că se produce cred că undeva la necesar, jumătate spre 60-65% se produce, restul vine din afară. Bine, noi suntem și exportator și importator, este situația din Ucraina, este complicat și acolo. Lumea se așteaptă ca anul viitor să se termine, totuși, acest război, nu stim cum se va termina și ca atare, nici Ucraina, unde evident că războiul se poartă cu motorină, cu Diesel, tancul merge cu motorină, s-ar putea să nu mai fie o cerere atât de mare de acolo atât de mare, iar motorina folosită în scopuri civile, ca să zic așa, pentru toată zona, să nu existe o presiune pe preț, plus că vine și o aprovizionare mai mare cu petrol din zona caspică”, a arătat analistul pieței de energie.

    Citiți și: Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    În România nu se poate rafina petrol rusesc

    Mihai Nicuț a spus, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, că România a respectat embargoul petrolier impus Rusiei și că în țara naostră nu este rafinat petrol rusesc.

    ”Este o discuție complicată, se poartă prin spatele ușilor. În mod oficial, România respectă embargoul petrolier impus Rusiei care spune că nu poți rafina în România petrol rusesc, însă în România au intrat și continuă să intre cantități însemnate de produs finit din Turcia și din India. Știm foarte bine că Turcia șI India sunt destinații clare pentru petrolul rusesc vândut la discount, ca atare și motorina rafinată aici este mai ieftină și este convenabil să fie importată în România”, a conchis jurnalistul Mihai Nicuț, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită pe TVR 1, în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Mihai Nicuț, Jurnalist – analist al pieței de energie (05.12.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius