• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic”

    Violina Gorcinschi -

    Acordul cu Mercosur, încheiat astăzi. Comisia Europeană a încheiat astăzi, vineri – 6 decembrie, un acord cu blocul Mercosur, în ciuda protestelor și opoziției din partea comunității agricole europene. Reprezentanții COPA-COGECA, într-un comunicat emis recent în urma anunțului, au anunțat o acțiune fulger la Bruxelles luni, 9 decembrie, când va discuta cu reprezentanții mai multor țări.

    Temerile comunității agricole s-au materializat: astăzi, Comisia Europeană, în numele UE, și oficialii Mercosur au ajuns la o nouă înțelegere privind acordul comercial bilateral. Dacă va fi acceptat de statele membre și de Parlamentul European, acest acord va avea consecințe profunde asupra fermelor familiale din întreaga Europă, afectând, de asemenea, 450 de milioane de consumatori din UE. Copa și Cogeca anunță o acțiune fulger luni în Bruxelles.

    ”Este începutul unei noi ere, cu un acord de care vor beneficia ambele părţi şi va aduce beneficii semnificative consumatorilor şi companiilor, dacă va fi aprobat”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Braziliei, Argentinei, Paraguayului şi Uruguayului, pentru anunţarea acestui acord finalizat după 25 de ani de discuţii.

    Ursula von der Leyen a afirmat că ”îngrijorările fermierilor noştri” au fost ascultate şi că ”acordul include garanţii solide pentru a proteja mijloacele noastre de subzistenţă”.

    COPA-COGECA atacă dur decizia Comisiei Europene (foto: Reuters)

    UE a încheiat acordul cu Mercosur. Critici dure din partea COPA-COGECA

    COPA-COGECA a adus critici dure la adresa deciziei Comisiei Europene de a merge mai departe cu încheierea acordului cu țările Mercosur.

    „De ani de zile, ne exprimăm opoziția fermă față de acest acord învechit și problematic. Deși recunoaștem nevoia Uniunii de a aprofunda relațiile comerciale în contextul geopolitic actual, acest lucru nu trebuie să se realizeze cu orice preț. Sectorul agricol comunitar rămâne deosebit de vulnerabil în fața concesiilor făcute în capitolul agricol al acordului, un capitol dezechilibrat. Sectoare sensibile precum carnea de vită, carnea de pasăre, zahărul, etanolul și orezul se confruntă cu riscuri sporite de saturare a pieței și pierderi de venituri din cauza afluxului de produse care au presupus costuri de producție mici din țările Mercosur. Acordul va agrava presiunea economică asupra multor exploatații agricole care se confruntă deja cu prețuri ridicate la materii prime și condiții climatice dificile”, au transmis reprezentanții COPA-COGECA.

    Citește și: Fermierii din AAC cer Guvernului să se opună acordului UE-Mercosur!

    Dovezile sunt copleșitoare: Statele Mercosur nu îndeplinesc standardele de producție impuse agriculturii UE, fie în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, bunăstarea animalelor sau practicile de durabilitate. De asemenea, în statele Mercosur se respectă standarde de muncă și de siguranță mai scăzute, ceea ce le permite să producă la costuri mai mici, concurența loială devenind imposibilă pentru producătorii UE. Există o lipsă de coerență în acțiunile Comisiei Europene, potrivit reprezentanților COPA-COGECA. În mandatul anterior, Comisia a multiplicat constrângerile și reglementările pentru producătorii europeni, dar acum, la începutul celui de-al doilea mandat, a acordat prioritate acestui acord catalogat ca inechitabil.

    Președinții COPA-COGECA: „Vom lansa o acțiune fulger la Bruxelles”

    Protocolul adițional privind durabilitatea, trimis țărilor Mercosur în martie 2023, nu a fost pe măsura așteptărilor, iar răspunsul Mercosur din septembrie 2023 a arătat clar lipsa de ambiție și de dorință de a se angaja să respecte cel puțin convențiile internaționale de bază și măsurile obligatorii de durabilitate. Acest eșec de a aborda preocupările legate de durabilitate a alimentat opoziția nu numai din partea producătorilor agricoli, ci și din partea sindicatelor, a ONG-urilor de mediu și a organizațiilor de consumatori.

    „Chiar înainte de a-și prezenta viziunea pentru viitorul agriculturii, Executivul European transmite un mesaj foarte îngrijorător către milioane de agricultori din Europa. Un lucru deosebit de îngrijorător care are loc în faza atât de delicată de redeschidere a dialogului între agricultori și instituțiile europene. Statele membre și deputații europeni trebuie acum să conteste ferm termenii acestui acord și să găsească o soluție care să garanteze o abordare corectă și echilibrată pentru a proteja modelul agricol comunitar. Ne mobilizăm de luni, vom discuta cu miniștrii și deputații europeni și vom lansa o acțiune fulger în Bruxelles, vizavi de Consiliu”, a spus președintele Copa, Massimiliano Giansanti, ca răspuns la anunț.

    Citește și: Fermierii din AAC – scrisoare deschisă pentru blocarea Mercosur!

    Mai mult președintele Cogeca, a declarat că fermierii și cooperativele agricole din UE nu se opun comerțului, dar susțin acordurile echitabile, echilibrate și durabile din punct de vedere ecologic.

    „Actualul acord UE-Mercosur nu îndeplinește aceste condiții, folosind sectorul agricol ca monedă de schimb pentru a avantaja alte industrii. De asemenea, COGECA face apel la statele membre ale UE și la Parlamentul European să adopte o poziție fermă împotriva acestui acord”, a adăugat președintele Cogeca, Lennart Nilsson.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă