• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șocul tinerilor mutați de la oraș la sat: „Este foarte mult de muncă, mereu sunt lucruri de făcut”

    Violina Gorcinschi -

    Șocul tinerilor mutați de la oraș la țară. O parte dintre familiile tinere din România care au decis să își schimbe stilul de viață și să se mute cu traiul la țară au fost surprinse să descopere că „viața nu este deloc roz” la sat. Lipsa de activități sociale, de facilități, munca grea din gospodărie și liniștea i-a speriat pe românii obișnuiți cu orașul. Alții, în schimb, sunt mulțumiți că și-au găsit liniștea.

    Prețul gospodăriilor din mediul rural din România a scăzut drastic în urma scăderii populației, a investițiilor în infrastructură și a lipsei utilităților. De aceea, mulți tineri au văzut atractivă ideea de a cumpăra o casă la țară. Ajunși acolo, și-au dat seama că diferența între cele două moduri de viață este copleșitoare.

    Șocul tinerilor mutați de la oraș la sat: „Nu mi-a plăcut puiul de țară”

    Pe platforma Reddit, mai mulți tineri români mutați de la oraș la sat au dezvăluit experiența lor de când s-au mutat din apartament.

    „M-am mutat la țară și am ajuns înapoi la oraș”, a povestit unul dintre membrii comunității.

    Tânărul a relatat că a lucrat în Craiova și în București, dar a decis să renunțe la viața în oraș pentru a se muta în casa străbunicii sale, unde credea că viața va fi mai ușoară.

    „Am găsit un loc de muncă în apropiere și am zis să mă bucur de viața la țară, de libertatea de acolo, de aerul curat și de spațiul mare. Problema a fost că după ce ai stat foarte mult timp la oraș este foarte greu să faci față la țară. Uneori nu puteam să dorm din cauza lipsei totale de zgomot, era mult prea liniște față de oraș, iar unde stăteam eu chiar dacă era la strada satului, nu mă simțeam bine deloc. Voiam să mă uit pe geam, să mai văd ceva, dar acolo nu vedeai nimic”, a povestit tânărul.

    Citește și: Ziua Națională a Țăranului Român, lege în Parlament. Când se va sărbători

    Totodată, a trebuit să se obișnuiască cu multe lucruri specifice vieții la țară, cum ar fi tăiere lemnelor, îngrijirea animalelor, reparațiile din gospodărie, curățenia din curte. Totuși, nu a fost mulțumit de gustul cărnii, penele de curent și de lipsa de facilități pe care le oferă orașul.

    „Eu acolo aveam niște găini, le-am îngrijit cât am putut de bine, dar puiul de țară nu mi-a plăcut, era tare în comparație cu cel de la magazine. Dacă stai la țară și ai un job în oraș ești nevoit să te trezești mai devreme, să nu lași lucrurile nasoale prin gospodărie (apoi spun vecinii că ești leneș). Sunt multe de spus, eu după aproape un an am renunțat și am venit înapoi în Craiova, pentru că la țară pentru mine a fost mult prea obositor. Credeam că o să îmi schimbe viața statul, dar nu era chiar așa. Dacă ai stat toată viața la oraș, trecerea spre a locui la țară mi se pare dificilă. Să mergi la sfârșitul săptămânii mi se pare în regulă, dar să stai acolo toată ziua e ceva obositor. Dacă vrei comanzi mâncare, acolo nu există posibilitatea aceasta, iar la mine în comună erau pene de curent multe, nici să citesc nu puteam”, a mărturisit tânărul din Craiova.

    Un alt redditor i-a sfătuit pe oameni să nu se mute în sat, având în vedere vremea dificilă și lipsa de activitate din lunile reci ale anului.

    „La țară este mișto din mai până în octombrie. În rest este frig, noroi, se întunecă devreme, stai numai în casă”, adaugă acesta.

    Orășenii, nemulțumiți de viața la țară (foto: Redactia.ro)

    Tineri pe Reddit, despre viața la țară: „Nu ai ce face, decât să dormi”

    Un alt membru Reddit care s-a mutat într-un sat s-a plâns că s-a simțit rupt de realitate, de civilizație, de serviciile cu care s-a obișnuit.

    „Chiar dacă nu faci nimic prin curte, nu ai ce face, de fapt, la țară decât sa dormi, să stai și cam atât, activitățile sunt zero”, a spus autorul mesajului de pe Reddit, potrivit Adevărul.

    Potrivit unora, hrana sănătoasă și modul de viață mai apropiat de natură nu sunt avantaje suficient de puternice pentru ca viața la sat să merite.

    „Ca să ai de toate din ce produci la țară pentru tine și familie, trebuie să muncești cam toată ziua, nu știu dacă mai ai timp de altceva”, se arată în șirul discuțiilor de pe Reddit.

    Citește și: Două sate din România – magnet pentru turiștii din toată lumea!

    Sfaturi pentru tinerii care vor să se mute la țară

    Un alt român a povestit că a reușit să își găsească o gospodărie într-un sat, aproape de oraș și le-a oferit câteva sfaturi celor care vor să se mute la țară.

    „Viața la țară prin vreun sat uitat de lume nu este de preferat în niciun caz. Trebuie sa cauți ceva, să umbli efectiv prin fiecare sat din zona în care vrei să te muți, să nu duduie muzica în weekend, să nu fie mega sărăcie. Dacă sunt case și curți îngrijite este bine. Dacă vezi tineri și oameni cu copii, iar este un semn bun. Fă drumul și la ora de vârf să vezi cum este. Ia-ți minimum 1.000 metri de teren, nici nu te uita la mai puțin, nu te duce în localități cu multe dezvoltări imobiliare, pline de duplexuri și 250 metri de curte, că nu este mare diferență față de un apartament”, a scris acesta, pe Reddit.

    Autorul adaugă câteva lucruri pe care le-a considerat dezavantaje în traiul la sat.

    „Trebuie să fii mai social, să intri în legătură cu vecinii și consătenii și nu toți sunt deschiși la minte. Trebuie să ai pe cineva să treacă pe la casă când pleci în concediu, în special dacă ai animale și gradină. Este foarte mult de muncă, mereu sunt lucruri de făcut, deci o bună parte din timp o să o duci cu munca în gospodărie. La fel și cu banii, trebuie să tot bagi în casă dacă vrei să arate bine. O să îți scadă un pic viața socială, în special dacă ieșeai des în oraș. Nu poți să comanzi mâncare”, a scris redditorul.

    Un alt membru Reddit este și-a expus clar opinia împotriva vieții în mediul rural, care nu este benefică pentru generațiile viitoare.

    „Gândește-te la copiii tăi în primul rând, viața la țară pentru un copil sau adolescent este a dracului de jegoasă, îl izolezi de societate, să nu te miri după când îți va spune că nu vrea să dea BAC-ul că așa i-au spus tovarășii lui cu care bea bere și sparge semințe pe marginea șanțului”, scrie acesta.

    Alți români au relatat că au făcut o alegere bună atunci când au decis să renunțe la viața la oraș pentru a trăi în sat.

    „M-am mutat la țara în urmă cu cinci ani și viața mi s-a schimbat mult. Locuiam în Cluj-Napoca și aveam un loc de muncă ok, dar eram nefericită, așa că am vrut o schimbare și am luat-o de la zero într-un sat din Bistrița, cu aer curat și oameni faini. Am o căsuță frumoasă, un loc de muncă stabil într-un oraș alăturat. Majoritatea oamenilor de aici sunt în vârstă, dar toți sunt foarte de treabă și harnici. Am avut noroc să dau de oameni buni”, a povestit o tânără.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!