• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Națională a Țăranului Român, lege în Parlament. Când se va sărbători

    Roxana Dobre -

    Ziua Naţională a Ţăranului Român ar urma să fie marcată pe 4 noiembrie, dacă o inițiativă legislativă depusă în Parlament de fostul ministru Adrian Chesnoiu, și susținută, în calitate de co-inițiatori, de un grup de deputați, va deveni lege. Sărbătoarea dedicată producătorului român va fi marcată prin manifestări culturale, artistice sau educaţionale.

    Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Naționale a Țăranului Român a fost depusă în Parlament de către președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, și susținută, în calitate de co-inițiatori de alți 14 colegi deputați. Inițiativa urmează să își parcurgă circuitul legislativ pentru a deveni lege. Aflată încă în faza de proiect, viitoarea legislație trebuie aprobată de Senat și de Camera Deputaților care este fordecizional, dar și promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Gospodăria Țărănească – legalizată! Anunțul ANSVSA pentru toți gospodarii!

    Țăranii români ar putea avea o zi națională (foto: lapensiuni.ro)

    Ziua Națională a Țăranului Român ar urma să fie sărbătorită pe 4 noiembrie

    Conform proiectului depus la Senat, Ziua Națională a Țăranului Român va fi instituită prin lege și va fi marcată pe 4 noiembrie. ”Se instituie data de 4 noiembrie ca Ziua Naţională a Ţăranului Român”, prevede iniţiativa legislativă susținută de 15 parlamentari.

    Actul normativ mai stipulează că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora organizează sau sprijină logistic şi material manifestările culturale, artistice sau educaţionale dedicate acestei zile naţionale. ”Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora alocă fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate”, se mai arată în actul normativ.

    Citiți și: În Parlament: Ziua Națională a Țăranului Român, sărbătorită în octombrie

    Inițiatori: Țăranii români au avut şi încă au o prezenţă vitală în conştiinţa colectivă

    Inițiatorii proiectului arată în expunerea de motive că dată fiind veşnica lor implicare, ţăranii români au avut şi încă au o prezenţă vitală în conştiinţa colectivă, fixându-se cu adânci rădăcini în spiritualitatea şi cultura naţională. ”Totodată, numeroşi savanţi eminenţi, coloane ale societăţii, au provenit din mediul rural. Cu titlu de exemplu, comuna Sălişte a dat ţării nu mai puţin de 6 academicieni. În acelaşi sens, edificatoare sunt şi monografiile localităţilor Peştişani şi Brădiceni, care confirmă bogăţia de personalităţi de valoare, printre care se distinge genialul Brâncuşi”, au mai arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

    Conform acestora, ”ţăranii au fost adevăraţi precursori în domenii variate, precum literatura, arhitectura şi arta picturală, cu toate că, unii dintre ei nu aveau abilităţi de scriere sau lectură”. ”Apreciem că este necesară omagierea acestui contribuitor la formarea identităţii naţionale la dezvoltarea patrimoniului cultural şi spiritual al ţării, pentru a aduce o minimă reparaţie istorică a statutului ţăranului. Conştientizarea suferinţelor prin care a trecut ţăranul român este un pas mic în direcţia restabilirii rolului central de odinioară”, au mai transmis iniţiatorii actului normativ.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”