Vârsta animalelor pentru subvențiile APIA, schimbată. Ce propun reprezentanții crescătorilor
Roxana Dobre -Schimbări pentru eligibilitatea animalelor din rase de carne, contestate de reprezentanții fermierilor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus o serie de modificări la ordinul subvențiilor, măsuri care ar urma să fie puse în aplicare din campania de plăți din 2025.
MADR a publicat pe site-ul propriu în 28 noiembrie un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, care se află în dezbatere publică. Prin documentul lansat, ministerul a propus o serie de modificări pentru plățile care vizează și vacile de carne, cele mai importate vizând vârsta minimă și maximă a animalelor.
Citiți și: Controale în fermele de animale care au cerut subvenții APIA. Crescătorii primesc notificare!
Ministerul Agriculturii vrea să modifice prin proiectul publicat în dezbatere publică, vârsta taurilor de rasă care încasează Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) la minim un an. Schimbarea însă îi nemulțumește pe reprezentanții crescătorilor, iar conform lui Dragoș Manea, specialist în Controlul Performanțelor pentru Producția de carne din cadrul Asociației Aberdeen Angus România, modificarea este greșită.
”Noi suntem zilnic cu ochii pe site-ul Ministerului Agriculturii tocmai că nu vrem să ne scape vreo modificare și să nu putea reacționa. După cum se știe în cadrul Planului Național Strategic chiar dacă regulile s-au aprobat la modul general, anual țările membre pot solicita modificări de eligibilitate pe intervenții. La PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită cea mai importantă modificare pe care ministerul o propunea este legată de vârsta taurilor, adică să fie limita minimă de un an. De asemenea și la femele vroiau să pună tot 12 luni ceea ce este din nou gresit pentru că nu poate să fete o vițea la 12 luni, este absurd ar înseamna că trebuie să rămână gestantă la 3 luni. Spre exemplu la noi la Angus, care este cea mai precoce rasă se intră la reproducție la 14-15 luni iar atunci nu poți pune limită inferioară 12 luni. Iar la tauri, avem în proiect propusă vârsta de 12 luni ceea ce este greșit pentru că atunci când te referi la un taur de reproducție se autorizează conform regulamentului Autorității Naționale pentru Zootehnie (ANZ) între 16 și 18 luni deci nu ai cum să bagi un tăuraș la reproducție la 12 luni”, a explicat Dragoș Manea astăzi, luni – 9 decembrie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
În varianta propusă de MADR, taur de carne înseamnă masculul necastrat din specia taurine înscris în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei cu vârsta de minimum 1 an și maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată. În vechea formă nu era trecută vârsta minimă care trebuie să fie respectată pentru tauri, astfel taur de carne înseamna masculul necastrat din specia taurine înscris în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei , cu vârsta de maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări.
Citiți și: Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, s-a făcut fermier. Crește vaci din rase de carne
Crescătorii cer să fie mărită și vârsta maximă a taurilor
În cazul vârstei maxime până la care taurii pot încasa subvenții de la APIA pentru sprijinul cuplat, reprezentanții Asociației Aberdeen Angus România au cerut de asemenea ca pragul să fie majorat de la 6 ani cât este în prezent la 8 ani.
„La vârsta maximă avem 6 ani la tauri dar noi am cerut să se majoreze la 8 ani pentru că longevitatea productivă este introdusă din momentul în care este introdus taurul la montă adică de la 18-19 luni. Deci vârsta este în prezent de 6 ani dar am cerut să fie 8 ani pentru că ar trebui să fie 6 ani de productivitate pentru că noi atunci când vorbim despre un animal cu origine ne raportăm la cât este acesta productiv într-o fermă”, a mai adus lămuriri reprezentantul crescători de vaci Aberdeen Angus.
Conform acestuia, numărul minim de animale adică 10 capete, și cel maxim de 250 de capete nu au suferit modificări pentru viitoarea campanie APIA.
Reamintim că noua campanie pentru subvenții va începe în martie 2025, dacă se va respecta calendarul stabilit în anii trecuți.