Vasile Balcan, fermier din zona Moldovei: Grâul și porumbul nu au prețuri care să acopere cheltuielile
Angelica Lefter -Porumbul și grâul au prețuri pe piața românească ce nu mulțumesc producătorii. În zona Moldovei, porumbul se vinde cu 850 de lei pe tonă și grâul cu 900- 950 de lei pe tonă, iar în zona de port, aceste cerale au prețuri și mai scăzute.
Vasile Balcan, fondatorul companiei Marsat și membru al Senatului în cadrul Asociației Forța Fermierilor din România, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că cerealele nu au un preț satisfăcător pentru fermierii români. Balcan speră ca de la 10 decembrie, bursele cerealelor să indice prețuri mai mari la grâu și porumb, însă până la această oră acestea au stagnat.
Citește și: Producția totală de cereale românești a crescut în 2023 la 20,57 milioane de tone
”La această dată, dacă vorbim de cereale, grâu, porumb, prețurile în ultima lună nu s-au schimbat. Sunt prețuri care de departe nu satisfac dorințele producătorilor agricoili, în sensul în care să-și rezolve cât de cât acoperirea cheltuielilor de producție. La porumb este un preț de 850 de lei pe tonă, la grâu 900-950 de lei pe tonă, în funcție de calitatea grâului. Sunt prețuri care nu acoperă cheltuielile făcute”, ne-a declarat fermierul.
Balcan a arătat că agricultorii acumulează cheltuieli pentru recoltele stocate, iar la nivelul din prezent al prețurilor, aceste cheltuieli nu sunt acoperite. ”Speranțele oricărui producător agricol sunt ca aceste prețuri, mai ales că a și trecut o anumită perioadă de creditare, de depozitare, cheltuieli care s-au adăugat. Sperăm în ultima evoluție a prețurilor, după 10 decembrie, acum când ar trebui să se schimbe noua evaluare și să se facă pronunțarea noilor perioade la burse. A fost o perioadă de stagnare până în 10 decembrie, din 10 decembrie sperăm ca ele să aibă o altă evoluție, mai ales în luna ianuarie. Dacă spre sfârșitul lunii ianuarie prețurile nu au nici o altă evoluție, clar că eu nu mai văd alte schimbări. La porumb este un preț care a fost practic și la recoltare, dar dacă ar fi să facem transferul prețului în Constanța, deja el va fi și mai mic”, a menționat fermierul Vasile Balcan.
Fermierii nu mai au oleaginoase pe stoc
Deocamdată, pe piața din zona Moldovei nu sunt discutate prețurile la oleaginoase, dat fiind faptul că nu mai există floarea-soarelui, rapiță sau soia la valorificare, a precizat Vasile Balcan.
”La rapiță, floarea-soarelui, la noi nu mai există la data aceasta la valorificare, doar unii depozitari care să aibă, dar producătorii agricoli nu mai au în zonă aceste produse. Probabil la soia mai este ceva pe stoc. Și aici au fost probleme foarte mari privind producțiile obținute, așa că nici la acest produs mari stocuri nu sunt. Din ce mai auzeam în piață, sunt discuții din Ucraina, dar care nu sunt cu niciun interes pentru noi”, a menționat Vasile Balcan, administrator la Marsat SA Roman, județul Neamț.
Citiți și: Trei soiuri grâu de la ITC Seeds care garantează stabilitatea producției
În ceea ce privește contractele futures, administratorul la Marsat SA Roman, Vasile Balcan, a menționat că au fost încheiate câteva asemenea contracte,prin calitatea de achizitor de cereale, iar prețurile cerealelor vor fi stabilite la momentul livrării.
”Noi ca societate, luând celălalt domeniu de activitate pe care îl avem, de achiziționare cereale și alte oleaginoase, deja am făcut contracte cu o serie de producători agricoli cu care avem noi relații contractuale mai vechi, în sensul în care am discutat în avans aceste contracte, dar fără a stabili un preț de valorificare, acesta urmând să fie făcut la data livrării”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Vasile Balcan, administrator la Marsat SA Roman.