Preț cereale 2025 – tendințe. Start de an cu probleme la culturile agricole
Violina Gorcinschi -Preț cereale în 2025 pe bursele internaționale. Prețul cerealelor au șanse mari anul viitor, datorită recoltelor slabe din Rusia, însă experții nu se pot pronunța cu privire la tendințele exacte. Recoltele europene de cereale au perspective bune, însă piața oleaginoaselor este turbulentă din cauza măsurilor din SUA.
Prețurile la cereale au scăzut în ultimele zile ale anului 2024, fiind în continuare sub presiune înainte de Crăciun. Această tendință a fost și mai acută la rapiță, din cauza evoluției pieței de soia. Chiar și în aceste condiții experții nu pot încă să prezinte date concrete despre evoluția prețurilor la cereale în 2025, din cauza diferitelor variabile din cadrul piețelor internaționale.
Cum vor arăta prețurile la cereale în 2025. Așteptări mai mari datorită declinului din Rusia
Chiar dacă prețurile la grâu sunt sub presiune, lucrurile se echilibrează datorită prognozelor slabe în ceea ce privește recolta din Rusia. La începutul acestei săptămâni, compania de consultanță rusă, Sovecon, și-a redus estimările la recolta de grâu pentru 2025 cu aproape 4%, la 78,7 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
Recolta de grâu rusesc din 2024 este estimată la 81,9 milioane de tone, în comparație cu 88,2 milioane de tone – media ultimilor cinci ani. Rezultatele acestor analize au fost generate de starea foarte proastă a culturilor de iarnă din Rusia.
Citește și: Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!
Asociația europeană a comercianților de cereale, COCERAL, a publicat prima sa prognoză pentru producția de cereale în UE și Marea Britanie în 2025. Recolta totală de cereale este estimată la 297,8 milioane de tone, în comparație cu cele 278,5 milioane de tone din acest an.
Producția de grâu este estimată la 140,4 milioane de tone, față de 125,5 milioane de tone anul trecut. Recolta de orz este prognozată la 59,7 milioane de tone, mai mult față de 57,3 milioane de tone în acest an, iar producția de porumb, la 61,9 milioane de tone, față de cele 60,2 milioane de tone din 2024.
FranceAgriMer și-a redus săptămâna aceasta prognoza pentru exporturile franceze de grâu de morărit către țări terțe la doar 4 milioane de tone, comparativ cu 7,5 milioane de tone în iulie, o scădere cu 61% față de anul precedent. Prognoza pentru exporturile în interiorul UE a fost redusă la 6 milioane de tone, față de 6,5 milioane de tone în iulie, în scădere cu 4,5% față de anul precedent.
Recoltele UE, mai mari în 2025. Probleme la culturile de iarnă din România
Potrivit unui raport al agenției europene MARS, majoritatea culturilor europene de iarnă sunt în stare normală sau bună. Cu toate acestea, analiștii au remarcat probleme de dezvoltare a plantelor în anumite părți din Bulgaria, România, estul Ucrainei și partea europeană a Rusiei, a relatat Agrarheute.
În ceea ce privește transportul pe râul Mosel din Germania, blocajul temporar de weekendul trecut permite ca 74 de nave blocate să fie canalizate în sus, una după alta. Odată ce această operațiune de salvare este finalizată, lucrările de reparații vor bloca această rută importantă de export pentru cereale și semințe oleaginoase germane și franceze, însă nu se știe încă pentru cât timp.
Săptămâna aceasta, Ministerul francez al Agriculturii a raportat primele cifre pentru recolta din 2025: suprafețele pentru grâu durum și orz de iarnă au scăzut ușor față de anul precedent. Suprafața cu grâu de morărit, în schimb, este de estimată la 4,51 milioane de hectare, o creștere de 8,7% față de anul precedent. Această creștere compensează suprafața scăzută istoric de anul trecut. Cu toate acestea, această suprafață este, totuși, inferioară față de anii trecuți (2021-2023), când suprafețele au fost, în medie, de 4,79 milioane de hectare.
Importatorul de stat al Arabiei Saudite GFSA a cumpărat 804.000 de tone de grâu săptămâna aceasta la un preț de 263-280 dolari/t Cost&Freight. Cel mai scump lot a venit din Rusia la un preț de 280 dolari/t C&F, raportează comercianții.
În perioada 1-16 decembrie, Ucraina a exportat 1,1 milioane de tone de cereale, mai puțin față de cele 1,9 milioane de tone de luna trecută și 2,9 milioane de tone din aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, de la începutul sezonului, exporturile totale ale Ucrainei s-au ridicat la 19,5 milioane de tone, cu 3,5 milioane de tone mai mult față de anul trecut.
Probleme pe piața de soia și rapiță, din cauza măsurilor din SUA
Prețurile la porumb rămân peste minimele din noiembrie, susținute la nivel global de cererea puternică de export și de o prognoză mai strictă a ofertei, dar problemele din cadrul pieței de soia ar putea menține prețurile porumbului sub o presiune suplimentară.
În Argentina, s-au cultivat 4,1 milioane de hectare din totalul planificat de 6,3 milioane de hectare. În anul precedent, în aceeași perioadă, cifrele au fost mai mari, de 4,2 milioane de hectare din totalul planificat de 7,9 milioane de hectare, potrivit Bursei de cereale din Buenos Aires. 98% din suprafața cultivată este clasificată ca bună sau excelentă.
Cotațiile la soia au scăzut miercuri, 18 decembrie, odată cu reducerile abrupte la uleiul de soia, trăgând în jos și prețurile la rapiță. Declanșatorul a fost proiectul de lege privind finanțarea guvernului SUA în care nu s-a prevăzut sprijin pentru biodiesel, printre alte măsuri și cheltuieli agricole. Legea propune un plan care ar permite vânzările pe tot parcursul anului de benzină cu niveluri mai mari de etanol de porumb, stârnind temeri că ar putea diminua cererea de biodiesel.
Citește și: Prețuri soia OMG vs. soia non-OMG pe piața din UE. Producție-record în Ucraina
Semănatul de soia din Brazilia pentru 2024-2025 este practic finalizat, a declarat consultantul AgRural la începutul acestei săptămâni, adăugând că ploile recente au produs condiții favorabile pentru dezvoltarea culturilor în majoritatea regiunilor țării. AgRural estimează că producția de soia va atinge un record de 171,5 milioane de tone în acest sezon.
În acest context, rapița a suferit o scădere bruscă a prețului. Contractele din februarie 2025 au pierdut peste 30 de euro în cinci zile și s-a tranzacționat vineri la numai 517,50 euro pe tonă. Piața de rapiță suferă de pe urma unui declin general al complexului de semințe oleaginoase.
În Franța, suprafața cu rapiță pentru următoarea recoltă s-a ridicat ușor față de anul precedent la 1,33 milioane de hectare, ceea ce corespunde unei creșteri de +0,6%