Lovitură pentru fermieri! Guvernul taie toate facilitățile pentru angajații din agricultură!
agrointeligenta.ro -Ordonanța trenuleț lovește puternic în afacerile agricole și așa subrezite la final de an din cauza secetei și a valului de scumpiri. Prin noua formă a ordonanței de urgență cu măsuri fiscale pentru anul 2025, Guvernul va elimina facilitățile pentru salariații din mai multe sectoare, inclusiv cei din agricultură și industria alimentară. Actul normativ ar urma să se adopte mâine, luni – 30 decembrie, la ultima ședință din acest a Executivului condus de premierul Marcel Ciolacu.
În acest articol:
Ministerul Finanțelor a făcut publică ultima formă a proiectului de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025. Actul normativ care intră pentru aprobare în ședința de luni, 30 decembrie, a Executivului prevede eliminarea facilităților de care beneficiază angajații din agricultură și industrie alimentară, alături de cei din IT și din construcții.
Eliminarea acestor facilități ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.
Ce facilități vor pierde salariații din agricultură
Fermierii care sunt la rândul lor salariați și au angajați beneficiază în prezent de o serie de facilități fiscale. Acestea sunt similare în sectorul agricol și în industria alimentară cu cele din IT și din construcții, iar Ordonanța trenuleț vizează eliminarea acestora.
În prezent, potrivit unei analize startupcafe.ro, la veniturile angajaților din sectorul agroalimentar, respectiv societățile cu codurile CAEN 011, 012, 013, 014, 015, 016 și CAEN 10 – Industrie Alimentară, se aplică:
- Scutirea de impozit pentru salarii brute de până la 10.000 lei brut lunar;
- Se impozitează cu 10% ce depășește plafonul de 10.000 lei brut;
- Cota redusă de CAS de 20,25% pentru venituri brute de până la 10.000 lei;
- Cota standard de CAS 25% pentru partea care depășește 10.000 lei;
- La solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul e obligat să rețină CAS 25% (pentru a nu fi afectată pensia de la Pilonul ÎI, administrată privat);
- Nu există scutire de la CASS, se plătește CASS 10% din venitul brut.
Condiție pentru aplicarea scutirii de impozit pe salarii in activitățile din agricultură și industria alimentară:
- Angajatorii să desfăşoare pe teritoriul României activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară definite de codurile CAEN relevante, în proprție de cel putțin 80% din cifra de afaceri totală.
Salariile bugetarilor, înghețate la nivelul din noiembrie 2024
Noul act normativ îi afectează și pe salariații din sectorul bugetar, inclusiv pe cei din structurile care activează în sectorul agricol. Astfel, salariile tuturor bugetarilor vor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.
Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană.
La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.