Prima fertilizare cu azot la grâul slab sau deloc înfrățit
agrointeligenta.ro -Grâu slab sau deloc înfrățit – reguli de fertilizare. Culturile semănate târziu în toamnă au nevoie de un ajutor suplimentar să se dezvolte, iar pentru acest lucru, fermierii pot interveni cu îngrășăminte pe bază de azot. Fertilizarea fazială este cheia ca și culturile întârziate să ajungă să aibă producțiile dorite.
Georgian Corniță, administratorul fermei Tehnoplant Cereal din județul Călărași, a făcut o evaluare în câmp a culturilor de cereale păioase înființate în toamnă. La început de ianuarie, fermierul a găsit plantele într-un stadiu întârziat, cu puțini frați sau unele care nu au înfrățit deloc. Pentru a ajuta cultura, Corniță are în plan o fertilizare fazială care să demareze mai devreme.
”Sărbătorile de iarnă au trecut, iar temperaturile sunt semnificativ ridicate. Este bine să urmărim starea de vegetație a culturilor în vederea stabilirii momentului de aplicare a îngrășămintelor și a tipului de îngrășăminte pentru aceste culturi. La grâul slab înfrățit sau neînfrățit administrarea îngrășămintelor pe bază de azot ar trebui să se facă fracționat. Prima doză de azot în cantitate de 30-40 kg substanță activă la hectar, imediat la reluarea vegetației pentru susținerea înfrățirii, urmând ca următoarea doză să se administreze la stadiul de fix un centimetru”, a spus agricultorul Georgian Corniță, administrator al Tehnoplant Cereal.
Când și cu cât se poate fertiliza grâul cu azot pe perioada iernii
Recomandările făcute de către fermierul George Corniță ”se pupă” cu regulile de fertilizare pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a beneficia de subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Astfel, pentru suprafețele care nu au scheme de fertilizare ”dictate” de o cartare agrochimică, îngrășămintele pe bază de azot nu pot depăși cantitatea maximă de 170 de kilograme de substanță activă la hectar.
O altă regulă privind fertilizarea cu azot vizează respectarea perioadelor de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor. Astfel, pentru terenurile din zona de câmpie, se interzice aplicarea azotului în perioada 15 noiembrie – 10 martie, la deal, între 10 noiembrie – 20 martie, iar terenurile de la munte nu se fertilizează între 5 noiembrie – 25 martie.
Citiți și: Cultura grâului: soiuri, semănat, fertilizare, tratamente, recoltare, prețuri
În mod excepțional, pe timpul iernii, mai exact pe finalul sezonului rece și, deci, în perioadele de interdicție, fertilizarea cu azot poate fi făcută la culturi, dar doar în limita a 50 de kilograme de substanță activă la hectar, având grijă ca aplicarea îngrășămintelor să nu se facă în zile cu precipitații (ploaie, ninsoare etc.) sau pe terenurile cu exces de apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă.
Nu se aplică îngrăşăminte cu azot dacă solul este crăpat (fisurat) în adâncime sau dacă solul este săpat în vederea instalării unor drenuri sau pentru a servi la depunerea unor materiale de umplutură.