Tăieri la mușcate – calendar. Când și cum se taie o mușcată


Tăieri la mușcate pe tot parcursul anului – calendar. Îngrijirea florilor preferate presupune și lucrări de tăiere care se efectuează cu multă atenție, în anumite faze de vegetație ale plantelor. Scopul tăierilor este de a se dirija forma florilor, dar și se a stimula înflorirea abundentă. Un alt efect este cel de întinerire a mușcatelor.
Mușcatele se pot tăia de două ori pe an: toamna sau iarna și primăvara. În timpul sezonului rece, este important ca planta să beneficieze de aceste tăieri pentru că, peste iarnă, lumina este mai slabă și lăstarii cresc mai subțiri, etiolați și inestetici. Dacă nu se taie, mușcatele vor înflori, dar mai puțin la capătul acestor lăstari care se vor apleca sub greutatea florii. Primăvara, este bine ca tăierile să aibă loc pentru a stimula plantele să crească și pentru a elimina orice tulpini bolnave.
Tăieri la mușcate toamna și iarna
După intrarea în repaus vegetativ, tăierea mușcatelor are loc fie toamna, fie în sezonul de iarnă, când temperaturile pe timpul nopții sunt sub 8 grade Celsius. Se recomandă ca tăierile să fie făcute înainte de primul îngheț.
Tot toamna este perioada ideală în care mușcatele se pot muta în ghivece mai mari. În acest caz, se folosește pământ de calitate superioară, care să conțină turbă, perlit horticol și nisip, pentru a asigura drenajul apei.
Pentru a tăia mușcatele, se utilizează o foarfecă ascuțită sau un cutter, pentru a nu provoca răni suplimentare plantei. Apoi, zonele se cicatrizează cu praf de cărbune pentru a preveni bolile. Tot împotriva prevenirii bolilor se folosește și fungicidul, care ține departe ciupercile dăunătoare.
Principala regulă la tăierea mușcatelor este ca ramurile să aibă o lungime de 10-12 centimetri, deci trebuie scurtate semnificativ. Lăstarii bătrâni de la bază, de asemenea, se taie, pentru a se regenera în sezonul următor și a întineri planta. Este indicat ca la fiecare tulpină să fie lăsate 3-4 noduri pentru ca frunzele să contribuie la dezvoltarea optimă a tulpinilor. În caz contrar, mușcatele cresc mai greu și înflorirea apare mai târziu.
Citește și: Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire
După tăiere, ghivecele se pun pe pervaz, unde temperatura trebuie să fie de 5-12 grade Celsius.
În perioada iernii, mușcatele se udă o dată la 1-2 săptămâni, folosind cantități mai mici de apă. În cazul în care ghivecele cu mușcate sunt depozitate în beci, acestea nu mai au nevoie de apă în timpul sezonului rece.

Tăieri la mușcate primăvara
În cazul în care mușcatele au trecut cu bine peste iarnă, mai trec printr-o serie de tăieri primăvara. Lucrările au loc în luna aprilie, după ce mușcatele au fost curățate înainte. De regulă, lăstarii sunt scurtați la 10 cm. Dacă scurtările s-au făcut încă din toamnă, primăvara mușcatele au nevoie doar de niște tăieri de ajustare și de îndepărtare a vârfurilor eventual afectate.
Dacă, peste iarnă, mușcatele înfloresc și sunt ținute la cald pe parcursul iernii, rămânând în vegetație, atunci tăierile nu mai au loc în sezonul rece, ci doar primăvara.
Pe lângă scurtări, la mușcate se taie orice tulpină nesănătoasă care este moale, goală pe dinăuntru sau de culoare închisă. Tulpinile sănătoase sunt ferme chiar și dacă sunt apăsate între degete. Pentru a obține o mușcată mai puțin lemnoasă, se taie părțile care au început să devină mai tari.
Citește și: Mușcate curgătoare tiroleze: ghid de îngrijire și înmulțire a acestor flori spectaculoase!
Tot primăvara se taie și mușcatele curgătoare, după ce au intrat din nou în vegetație. Tăierea se face până la trei noduri, pentru a ajuta planta să se regenereze. Lăstarii tăiați se pot pune la înrădăcinat ca în cazul mușcatelor clasice.