• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Violina Gorcinschi -

    Temperaturile la care se pot face tăieri la pomi iarna – condiții necesare pentru tăierea în uscat la pomii fructiferi. Aflați din acest articol când și în ce condiții se realizează lucrările de tăiere în livezi, precum și ordinea recomandată. Tăierile în uscat sunt de ajutor în special în condițiile în care suprafețele cu pomi sunt foarte mari și nu este suficient timp pentru efectuarea lucrărilor.

    Temperatura influențează perioada în care se pot realiza tăierile la principalele specii de pomi fructiferi. Tăierile în uscat sunt o lucrare eficientă care asigură curățarea, formarea și sporirea recoltelor pomilor, însă nu toate speciile tolerează aceleași temperaturi. De exemplu, la semințoase tăierile pot avea loc încă din ianuarie, în timp ce la sâmburoase (cireși, vișini, caiși, pruni), se recomandă mai mult tăierile în verde, care au loc vara. Cu toate acestea, pot avea loc și iarna, când temperaturile le permit.

    Temperaturi pentru tăieri la pomi iarna

    Tăierile la pomi se pot face în verde (în lunile iunie, iulie sau august – în special la sâmburoase) sau în uscat, în funcție de necesități, specie și preferințe. De regulă, aceste lucrări sunt mai ușor de făcut în perioada de repaus vegetativ, însă nu se recomandă tuturor speciilor de pomi.  De exemplu, caișii sau nectarinii sunt mai sensibili, astfel că tăierile se fac mai târziu, în luna martie, când temperaturile sunt mai ridicate.

    În rest, lucrările pot începe încă din luna ianuarie, dacă temperaturile o permit. În caz de îngheț, tăierile le pot face mai mult rău decât bine. De aceea, se recomandă doar atunci când temperatura din timpul nopții nu scade sub -5 grade Celsius, iar în timpul zilei sunt doar temperaturi pozitive.

    În primul rând, tăierile la pomi în timpul iernii se concentrează pe eliminarea ramurilor rupte, rănite, uscate sau bolnave. Apoi, se îndepărtează și cele care au crescut în interiorul coroanei, se intercalează sau se ating. Dacă diametrul ramurilor este mai mare de 2 cm, este nevoie de aplicarea unui mastic special care să prevină infecțiile și să vindece rapid rănile.

    Citește și: Tratamente ce se aplică pomilor după tăieri

    După realizarea lucrărilor, se aplică și un tratament, chiar dacă este iarnă deoarece dăunătorii pot hiberna sub scoarța pomilor.

    Condiții de tăiere la pomi (foto: vintagetreecare.com)

    Ordinea în care se fac tăierile la pomi iarna

    Ordinea în care se taie pomii fructiferi se face în funcție de cât de urgent are nevoie fiecare specie de această lucrare în sezonul rece. De regulă, se începe cu semințoasele: măr, păr, gutui.

    Ulterior, se continuă cu speciile pomicole sâmburoase care tolerează mai bine frigul: prunii, vișinii și cireșii.

    Citește și: Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Nectarii, piersicii și caișii sunt specii care iubesc mai mult căldura, așa că sunt lăsați la urmă, după ce se mai încălzește afară, cum ar fi intervalul final de februarie – luna martie, până la pornirea în vegetație.

    Pentru a proteja pomii de înghețurile care pot surveni după perioada de repaus, există posibilitatea de a întârzia intrarea în vegetație. De exemplu, se poate aduna zăpadă la baza tulpinii, care va asigura aportul de apă necesar pomilor, dar va și întârzia înmugurirea. Astfel, mugurii vulnerabili la îngheț vor fi mai protejați și vor înflori mai târziu, după ce a trecut perioada cu temperaturi extreme.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius