• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Păstrarea bulbilor de flori peste iarnă. Recomandări

    Violina Gorcinschi -

    Păstrarea bulbilor de flori peste iarnă – metode de păstrare a bulbilor în sezonul rece. Aflați din acest articol cum se pregătesc bulbii de flori pentru depozitare și de ce este nevoie pentru a-i păstra în siguranță iarna și a fi plantați ulterior la primăvară.

    Bulbii de flori se scot din pământ și se depozitează iarna. Pentru a elimina riscul de apariție a bolilor și putrezirea, se curăță și se tratează cu fungicid. În general bulbii se pun în locuri întunecate, bine aerisite, cu temperaturi care să nu provoace înghețul, dar nici să facă plantele să intre în vegetație. De aceea, beciurile, pivnițele sau orice camere întunecate, uscate și ventilate sunt cele mai potrivite locuri de păstrare a bulbilor.

    Pregătirea bulbilor pentru depozitare (foto: gardengatemagazine.com)

    Cum se pregătesc bulbii de flori pentru depozitare

    Bulbii de flori se scot din pământ înainte de primul îngheț și sunt lăsați la uscat. Pentru a face acest lucru, se sapă cu grijă în jurul bulbilor și se scot cu atenție din pământ, pentru a nu-i deteriora.  Apoi, bulbii se curăță de pământ cu mare grijă, eliminând urmele de mucegai și verificând dacă există suprafețe moi. Se recomandă stropirea bulbilor cu tratament împotriva bolilor fungice. În cazul în care există bulbi bolnavi sau cu pete, se aruncă.

    Citește și: Plantarea bulbilor de lalele: Sfaturile celui mai mare producător din România

    Bulbii se grupează pe măsură ce sunt scoși din pământ, dacă se plănuiește replantarea lor după culori. În caz contrar, nu se mai pot deosebi. Dacă, însă, se plantează aleatoriu, pot fi depozitați amestecați.

    Depozitarea bulbilor de flori iarna. Sfaturi practice

    Pentru depozitarea bulbilor sunt indicate mai multe cutii care vor fi etichetate eventual. În acestea se pune mușchi de turbă, rumeguș sau alte materiale care ajută la protejarea bulbilor de umezeală. Ulterior, bulbii se pun cu rădăcinile în jos, în aceeași manieră în care stau în sol. Este important de știut că aceștia nu trebuie să se atingă între ei pentru că riscă să putrezească. De aceea, se păstrează un spațiu corespunzător la așezarea în cutie.

    Pe lângă recipientele de depozitare, este importantă și temperatură de păstrare a bulbilor pe timp de iarnă. Aceasta este diferită în funcție de tipul florilor. De exemplu, bulbii de crini, gladiole sau de dalii se țin la un interval de temperatură de 2-8 grade Celsius, pe când alte tipuri au nevoie de mai multă căldură. În orice caz, temperatura trebuie să fie constantă, și se asigură protecția împotriva soarelui sau înghețului. Totodată, nu se izolează complet cutia folosită pentru depozitarea pe timpul iernii, ci se lasă aerul să circule, pentru a evita putrezirea.

    Bulbii nu se păstrează niciodată în același loc cu fructele pentru că acestea din urmă eliberează etilenă, un gaz care stimulează încolțirea forțată a bulbilor.

    Citește și: Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară

    În final este important de știut că perioada de depozitare pentru bulbi este de maximum un an. După această perioadă, bulbii mai sunt încă sănătoși, însă rata de germinare scade dramatic.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Plăți APIA 2025. Diferența dintre sumele autorizate și banii virați în conturile fermierilor Șeful ANSVSA: Experți români, trimiși în Grecia și Bulgaria pentru eradicarea pestei oilor Oierii dau lovitura la export! Alexandru Bociu: Arabia Saudită se deschide în 10 zile. Vor 15 milioane de oi pe an