Subvenție APIA pentru tineret ovin/caprin: 50 euro/cap. Condiții, acte necesare, termen plată
Roxana Dobre -Subvenție APIA pentru mieluțe și căprițe, respectiv tineret ovin și caprin. Crescătorii celor două specii urmează să primească în acest an un ajutor de 248 de lei pe cap de animal eligibil, echivalentul a 50 de euro, sprijnul fiind acordat de la minim 50 de capete și până la maxim 300.
În acest articol:
Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ pentru introducerea unui sprijin excepțional pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Ajutorul se va achita fermierilor prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Subvenția pentru mieluțe și căprițe se acordă sub formă de grant, în cuantum de 248 lei/cap tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete – 300 capete/beneficiar, deținut la data de 31 august 2024, în exploatații cu cod ANSVSA cu minimum 50 capete tineret femel ovin/caprin.
Subvenție APIA pentru mieluțe și căprițe. Fermieri eligibili
Fermierii care pot încasa ajutorul de stat pentru mieluțe trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv una privind un număr minim de 50 de animale eligibile la data de referință 31 august 2024.
Crescătorii de ovine și de caprine sunt eligibili pentru noul sprijin dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
b) să aibă cerere eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-01, din PS 2023-2027, în anul de cerere 2024;
c) să detină un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum de 50 capete/fiecare exploatație, cu cod ANSVSA, cu vârsta de 1-12 luni, înscris în BND la data de 31 august 2024;
d) să deţină, în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii un efectiv de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, cel puțin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.
Subvenție APIA pentru mieluțe și căprițe. Acte necesare
Fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot accesa subvenția pentru mieluțe și căprițe în baza unei cereri ce se depune la APIA de care aparțin sau unde dețin exploatația cu cod ANSVSA cu efectivul cel mai mare.
Cererea pentru noul sprijin trebuie însoțită de următoarele documente:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal, dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;
b) împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;
c) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului /a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz al/a solicitantului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, în copie, după caz;
d) dovadă cont activ de disponibilități bancă/trezorerie.
Ajutor APIA pentru mieluțe și căprițe. Termene pentru cerere și plată
Termenul de depunere a cererii la APIA este de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legislației pentru acordarea noii subvenții.
Bugetul alocat măsurii este de 48 de milioane de euro, se acordă de la bugetul de stat și din fonduri europene (21,6 milioane de euro provind din finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricol).
Cuantumul subvenției va fi de 248 de lei pe cap de animal eligibil, circa 50 de euro, dar dacă numărul de animale va fi mai mare decât s-a estimat, cuantumul poate scădea proproțional prin împărțirea bugetului alocat la efectivul final eligibil.
Plata se face de la minim 50 de animale până la maxim 300 de animale eligibile, cu mențiunea că și dacă un fermier are mai mult de 300 de animale care pot intra la plată, ajutorul este plafonat.
Ajutorul pentru mieluțe și căprițe are termen final de plată data de 30 aprilie 2025, cu mențiunea că, în cazul conturilor declarate și care sunt invalide, după clarificarea situației, sprijinul se mai poate vira până la finalul lunii iunie.