• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar

    Angelica Lefter -

    În unele zone ale țării, porumbul se recoltează chiar și în luna ianuarie. Deși pare greu de crezut, practica nu este una nouă, însă nici frecventă și ține mai ales de climă și de momentul în care sunt semănate culturile de porumb.

    Fermele care au întârziat recoltarea la porumb sunt, în general, cele care au semănat a doua cultură pe anumite terenuri. Chiar dacă vremea recoltatului la porumb a trecut, prestatorii de servicii în domeniul agriculturii spun că există zone unde încă se mai recoltează, chiar dacă umiditatea este mare, iar producția nu va mai fi la fel de bună.

    Citiți și: Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone

    Hibrizii târzii de porumb se recoltează chiar și la început de ianuarie, dacă vremea permite

    Porumb recoltat în luna ianuarie, calitate și cantitate mai scăzute

    Viorel Zaharia, este un prestator de servicii în agricultură, cu sediul firmei în județul Brăila, care lucrează peste 3.000 de hectare anual, în diverse ferme și zone ale țării. El a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a fost la recoltat porumb în localitatea Ghimbav, din județul Brașov chiar la început de an.

    ”Anul acesta, în zona aceea, a fost o excepție recoltatul târziu al porumbului, pentru că toamna fiind favorabilă, în general s-a recoltat la timp. Numai că în ferma Luca, unde am recoltat acum, am cules porumbul semănat după o cultură de sorg furaj, care a fost recoltat în luna mai. După ce a fost recoltat acest sorg pentru siloz au venit cu o cultură dublă de porumb. Maturitatea lui a fost către luna aceasta. Au fost ceva suprafețe mici luna aceasta, față de anii anteriori. În alți ani existau sole foarte mari de porumb nerecoltate, din cauza vremii. Anul acesta, având în vedere că luna octombrie a fost favorabilă pentru recoltat, s-a recoltat cam toată suprafața de porumb”, a spus prestatorul de servicii ăn agricultură, care deține două combine cu care efectuează lucrări de recoltare.

    Patru tone de porumb la hectar, pentru cultura recoltată în ianuarie

    Despre calitatea boabelor recoltate, Viorel Zaharia a spus că nu sunt cele mai bune, dar nici o cultură care putea fi lăsată în câmp. Umiditatea este cea care ar da de furcă în aceste zile de iarnă.

    ”Aici am recoltat 40 de hectare și am avut 4 tone la hectar. Despre calitate, pot să vă spun că are o umiditate de 24% și este puțin mucegăit în anumite locuri, pentru că fermierul a folosit un hibrid tardiv. De regulă, în situații din acestea, când se seamnănă culturi succesive, întotdeauna se seamnănă un hibrid cu maturitate mică și din cauza aceasta l-a prins nematurat în momentul în care au intervenit temperaturile mai ridicate și de stopare a vegetației”, a menționat Viorel Zaharia.

    Citiți și: Agronom din Ucraina: Profit din cultura de porumb, numai la peste 5-6 t/ha

    Porumbul recoltat târziu în ferme este, de regulă, pus în culturi succesive, semănat în luna mai

    Un an foarte slab la porumb în Câmpia Bârsei

    Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că oricum, acest an, comparativ cu ultimii 20 de ani de când prestează servicii în zona respectivă, a fost un an foarte slab la porumb. Puțini agricultori din Câmpia Bârsei au putut recolta 7-8 tone la ha.

    ”Eu în zona aceasta prestez servicii de 20 de ani, nu de un an, doi, dar toamna trecută, anul ce l-am încheiat, a fost un an foarte prost în Câmpia Bârsei, pentru că în puține locuri s-a făcut un 7-8 tone la ha, marea majoritate a făcut sub 3 tone de boabe la hectar, din cauza secetei. Oricum, în zona respectivă se obișnuiește a se recolta porumbul mai târziu. Eu ajung acolo în jurul datei de 15 octombrie și prind în plină recoltare ferme sepecializate. A doua categorie o reprezintă persoanele fizice sau ciobanii, aceia cu ferme mai mari, de peste 1.000 de capete de ovine sau 200 de capete de vaci de muls, care vor să recolteze puțin mai târziu, caută să fie o umiditate mai adecvată, dar intervine umiditatea de împrumut de la atmosferă, ceață și tot recoltează cu un 17-18% umiditate”, a arătat Viorel Zaharia, prestator de servicii în agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal