• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat

    Violina Gorcinschi -

    Când se mută tufele de trandafiri – perioada optimă pentru a schimba locul trandafirilor în grădină. Trandafirii pot fi mutați doar într-o anumită perioadă pentru ca plantele să aibă timp să se adapteze fără a fi afectate de temperaturi. Totodată, mutarea florilor presupune anumiți pași care trebuie respectați, pentru a asigura bunăstarea și sănătatea plantelor.

    Tufele de trandafiri, indiferent de vârsta lor, pot fi mutate în altă locație din grădină, fie din motive estetice, fie din alte cauze practice. Gropile de plantare trebuie să fie suficient de adânci și cu sol fertil care să fie din abundență în zona rădăcinilor. În acest fel, plantele se vor adapta ușor la noul mediu, chiar și în cazul în care s-au realizat tăieri.

    Când se mută tufele de trandafiri. Perioadă optimă

    Cea mai bună perioadă de a muta trandafirii este finalul lunii august – jumătatea lunii septembrie. În acel interval, plantele sunt încă rezistente și nu vor suferi un stres prea mare în urma procedurii. După jumătatea lunii septembrie, dacă temperaturile scad, plantelor este mult mai greu să se adapteze în noul mediu, riscând ca iarna să se usuce.

    Totuși, în lipsă de alte opțiuni, tufele de trandafir se pot muta și în timpul verii. Este, totuși, important, ca această procedură să fie realizată într-o zi înnorată.

    Este recomandat ca noile gropi în care vor fi mutate tufele de trandafiri să fie făcute cu 2-3 săptămâni înainte, pentru a elimina microorganismele nocive și a folosi sol fertil pentru rădăcini.

    Citește și: Calendar de tratamente la trandafiri. Stropiri într-un an

    Mutarea trandafirilor – pași de urmat (foto: prodea.com.ar)

    Când se mută tufele de trandafiri. Pași practici de urmat

    Pentru a muta în siguranță trandafirii, în perioada optimă descrisă mai sus, sunt recomandați mai mulți pași. În acest fel, tufele de trandafiri vor înfrumuseța grădina și în sezonul viitor.

    Primul pas este săparea gropii unde urmează să fie mutați trandafirii. De regulă, aceasta trebuie să aibă o adâncime de circa 40 cm, lungimea și lățimea fiind dependente de cât de mare este tufa de trandafiri.

    Primul strat de pământ (primii 25 cm) se pune în partea dreapta a gropii – acela este sol fertil, care va sta la nivelul rădăcinilor. Restul, se pune în partea stângă a gropii, care are rolul de a umple gropile.

    Următorul pas este scurtarea tufei. Aceasta nu trebuie să aibă înălțime prea mare pentru că ar fi dificil de mutat. Se recomandă scurtarea lăstarilor tineri până la înălțimea de 40-50 cm, precum și tăierea integrală a lăstarilor bătrâni.

    Apoi, tufa de trandafiri se scoate din pământ. Pământul din jurul tufei se udă foarte bine, pentru a o scoate mai ușor, fără risc de deteriorare sau prea mult efort.

    În cazul în care tufa de trandafiri este de dimensiuni mari, cu multe rădăcini lungi și viguroase, acestea se pot tăia cu foarfeca sau cu cazmaua. Nu se taie foarte scurt, astfel încât își vor reveni repede.

    Citește și: Trandafirii înfloresc toamna: cauze. Ce trebuie făcut

    Următorul pas este plantarea tufei în groapa nouă. Înainte de a face de acest lucru, se pune jumătate din pământul fertil în așa fel încât să poată ajunge la rădăcinile plantelor. Ulterior, se udă bine, se adaugă restul de substrat fertil și apoi pe cel de adâncime.

    La final se repetă irigarea, udând foarte bine tufa și tasând solul pentru a nu exista spații goale la nivelul rădăcinilor. În final, singurul lucru care mai rămâne de făcut este udarea regulată a tufei de trandafir pentru ca rădăcinile să se prindă.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă