• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute”

    Violina Gorcinschi -

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în acest an. Consultanți importanți din mediul de agribusiness din România și-au făcut deja calculele pentru 2025. Potrivit fondatorului la AGXecutive, 2025 va fi caracterizat de o perioadă de resetare, în care s-ar mai ameliora relațiile dintre jucătorii din sector. În același timp, Constantin are estimări și despre situația unor culturi principale, dar și cum stăm cu furnizarea de inputuri.

    Florin Constantin, fondatorul firmei de consultanță AGXecutive a explicat, în cadrul ediției de marți, 21 ianuarie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, care sunt relațiile de business din sectorul agricol din România în 2025. Distribuitorii încearcă să își întărească relația cu fermierii cu oferte atractive, dar mai ales cu soluții tehnice.

    ”Am văzut distribuitori care încearcă să organizeze asociativ fermierii pe care îi au în portofoliu sub diverse forme de guvernanță și să îi țină mai aproape în sensul că să readucă actualitatea dialogului cu ei și a relației pe care o au credibilitatea soluțiilor tehnice oferite. Să nu mai vorbim doar de discounturi și de bani. Sunt și aceia foarte importanți, dar ei vin în al doilea plan, în momentul în care partea economică susține alegerea tehnică a soluțiilor respective”, a spus Florin Constantin.

    Florin Constantin, AGXecutive: ”Anul 2025, un an de resetare pentru agribusiness”

    În ciuda ravagiilor lăsate în urmă de secetă, dar și de alte probleme de pe piață, totuși, nu toți au văzut anul 2024 ca un dezastru.

    ”Aș putea spune că 2024 nu a fost chiar un an dezastruos. Da, foarte multe organizații din amontele fermierilor s-au restructurat. Mulți oameni și-au pierdut locul de muncă…Dar au fost chiar și segmente ale pieței, precum legumicultura, care au avut un sezon senzațional. La fel, pentru zootehnie a fost un sezon bun. De ce să nu ne uităm și la oportunitățile conexe? Foarte mulți agricultori cu care noi colaborăm ne spun că în condițiile astea nu au cu ce să investească. Da, dar nici să te duci în zid insistând să apeși pe pedala de accelerație.  Măcar frâna o mai poți folosi din când în când sau oglinda retrovizoare”, a declarat reprezentantul AGXecutive.

    Este de așteptat ca 2025 să aducă o gură de aer proaspăt în domeniul de agribusiness, însă rămân probleme în agricultura românească, printre care se numără și refuzul fermierilor de a-și planifica din timp culturile.

    ”Toți specialiștii cu care am discutat se uită la 2025 ca la un an de reset, de reașezare. Este un punct de inflexiune. Am crezut că îl trăim în 2023, 2024 a accentuat această tendință și acum se întâmplă. Trebuie foarte mare atenție pe costuri. Agricultorii români, de exemplu, suferă de niște lucruri, de niște lacune, încă suntem o agricultură tânără la această oră. De exemplu, lipsa planificării în ferme. Vorbeam la începutul anului de o carență în planificarea logisticii necesarului de fertilizanți pentru culturile de primăvară și de toamnă. Datoria partenerului din amonte este să lucreze cu agricultorul, să continue să demonstreze, să continue să explice de ce o planificare pe termen mai lung decât săptămâna viitoare este benefică nu numai pentru el, ca și furnizor, ci și pentru agricultorul care pune în operă tehnologia respectivă. Interlocutorii pe care noi îi avem, partenerii noștri de afaceri văd anul 2025 ca an de tranziție, de reașezare doar în ideea că ar stinge un pic incendiile din trecut, nu neapărat că ar crea premisele unei mai bune conlucrări. Cred că, pe termen lung, lupta de clasă din agribusiness rămâne ascuțită. Este și un ecosistem foarte concurențial la noi. Mi-ar plăcea ca fermierii să dea și un sens politic acestui activism, un sens constructiv”, a explicat Florin Constantin.

    Citește și: Fermierii încep să fie pesimiști – ninsorile și ploile lipsesc în această iarnă: ”Curge praful!”

    Florin Constantin, AGXecutive: ”Estimăm o reducere a suprafețelor de 10-15% de porumb”

    Consultantul în agribusiness preconizează că, deși se anunțau vremuri sumbre pentru porumb în 2025, suprafețele se vor reduce doar cu până la 15%.

    ”La finalul anului trecut, înainte să vină ploile care au căzut din abundență în anumite zone în decembrie, se vorbea chiar de o reducere de până la 50% pe suprafețele de porumb din sud-estul țării. Acum lucrurile s-au moderat pentru că porumbul are în România un efect Lazăr. Reînvie în mintea fermierilor de fiecare dată când există o ploaie. Nu cred că va fi o scădere foarte mare pentru porumb. Estimăm, la nivelul țării, undeva la 15-20%, mai ales că s-a întâmplat un element pe care ne putem baza deja – o creștere foarte mare a culturilor de toamnă (3 milioane hectare grâu, câteva sute de mii de hectare de orz și alte păioase, spre un milion de hectare rapiță). Floarea-soarelui este deja într-o rotație extinsă și atunci, practic, e un loc pentru porumb. Bineînțeles că locul acela ar mai fi și pentru plantele proteaginoase, dar e cu dus și întors pentru că sunt cele mai sensibile la secetă. Poate și pentru culturile de tip sorg”, a explicat Florin Constantin.

    Citește și: Florin Constantin, AGXecutive: Suprafețele cultivate cu porumb vor continua să scadă

    Totuși, furnizorii de semințe se confruntă, în continuare, cu problema lipsei planificării din partea fermierilor, care duce la o presiune foarte mare la plantare.

    ”Firmele furnizoare sunt constrânse de un singur lucru, că sămânța o produci doar o dată pe an și, în general, înainte de momentul deciziei agricultorului. De asta, încercăm să ne uităm pe lanțul de valoare din alte țări. De exemplu, avem o experiență foarte bună cu Franța, Austria, Germania, unde fermierul își planifică culturile de primăvară în paralel cu planul de producție de sămânță din anul trecut. Atunci, cumva, suntem în concordanță. De asta sectorul semințelor din România a trecut și trece de foarte multe ori de la agonie la extaz pentru că dacă fermierul decide chiar în buza semănatului, ai foarte puține capacități să te ajustezi logistic, să-i dai varietatea de care are nevoie, să îi dai la timp tratamentul ș.a.m.d.”, a adăugat fondatorul AGXecutive.

    Sectorul semințelor, o oportunitate pentru fermieri în 2025

    Potrivit lui Florin Constantin, companiile din domeniul distribuirii de sămânță din România sunt precaute și selective în acest moment, astfel că fermierii au oportunitatea, dar sunt și nevoiți în același timp, să își asigure o imagine de furnizori de calitate.

    ”Anul trecut, planurile de producție au fost deja ajustate semnificativ. Bineînțeles că fermierii sunt dezamăgiți pentru că producerea de sămânță este un business foarte profitabil pentru ei și au investit foarte mult în tehnologii. Din păcate, nu foarte mulți fermieri pot s-o facă pentru că depind foarte mult de irigații.  Anul acesta se anunță, din nou, problematic cu planul de multiplicare în sensul că firmele sunt foarte precaute. România este a doua cea mai mare țară multiplicatoare de sămânță hibridă din Europa, după Franța.  Ceea ce îmi doresc este ca, în acești ani, să lucrăm cu fermierii care s-au specializat pe această nișă și pe o zonă de trasabilitatea calității pentru că trebuie să fii meseriaș pentru a face semințe de calitate și nu sunt foarte mulți. De asta, este o oportunitate pentru agricultorii români, să se promoveze într-un moment în care firmele sunt foarte selective cu partenerii pe lanțul de valoare”,  a explicat Florin Constantin.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florin Constantin, AGXecutive (22.01.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare