Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor
Angelica Lefter -Început de an cu ședințe de lucru la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut astăzi, miercuri – 22 ianuarie, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.
Subiectele abordate cu sectorul pescăresc au vizat formele de sprijin, lansarea apelurilor pentru măsurile din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (AM POPAM), alocările pentru acvacultură și procesare. La această întâlnire au participat și secretarul de stat Aurel Simion, precum și conducerea AM POPAM, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
În cadrul dialogului au fost analizate aspectele legate de acordarea compensațiilor pentru contracararea efectelor războiului din Ucraina. Ministrul Barbu a solicitat conducerii AM POPAM identificarea rapidă a modalităților de acordare a sprijinului conform legislației naționale și europene. Suma disponibilă pentru acest sprijin în cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit (PAP) 2021-2027 este de 8,7 milioane de euro, iar metodologia de acordare a fost modificată și aprobată de Comisie. În plus, pentru a veni în sprijinul operatorilor afectați, PAP finanțează compensații pentru operatorii din pescuit, acvacultură și procesare, pentru costurile suplimentare rezultate ca urmare a agresiunii militare a Rusiei contra Ucrainei, prin acțiunea 2.2.5 – atenuarea impactului unor evenimente excepționale.
Referitor la cotele de pescuit, alocate anual pe specii și zone, ministrul le-a confirmat celor prezenți că în cadrul Consiliului AgriFish din decembrie, miniștrii din statele europene au ajuns la un acord politic privind posibilitățile de pescuit în Marea Neagră pentru 2025, iar acestea se află în curs de aprobare la nivelul Comisiei Europene. Reprezentanții federațiilor au solicitat ca metodologia de acordare a cotelor de calcan să fie analizată și aprobată în Comitetul Consultativ pescăresc, existând o serie de propuneri cu privire la modul de alocare al cotelor pentru calcan. Președintele ANPA a informat că există demersuri pentru creșterea numărului de autorizații la calcan, urmare a creșterii cotei alocate pentru perioada 2025-2028, conform rezultatelor studiilor de cercetare și revitalizarea stocului. În încheierea discuțiilor, oficialul MADR a subliniat importanța sprijinirii sectorului pescăresc la Marea Neagră, asigurându-i pe cei prezenți de întregul său sprijin și al MADR pentru soluționarea aspectelor discutate.
A doua întâlnire programată pentru astăzi a fost cea cu reprezentanții sectorului suin. Principalele teme de discuție au făcut referire la proiectul de stabilire și plată a despăgubirilor aferente Pestei Porcine Africane, iar în acest sens în perioada următoare se vor desfășura discuții cu membri ai conducerii ANSVSA. Un alt aspect ce a făcut obiectul discuțiilor a fost noul program de sprijin pentru investiții în sectorul suin, cu fonduri din bugetul național pentru înființarea a 1500 de locuri de cazare pentru scroafe și porc gras. În context, ministrul a amintit că majoritatea fermelor de reproducție pentru sectorul suin, construite cu sprijin guvernamental, au intrat în proces de populare. Acest fapt va duce la creșterea producției în acest sector cu 1,5 milioane de capete anual, ceea ce va avea drept rezultat reducerea dependenței de import la carnea de porc.
De asemenea, cei prezenți au efectuat o evaluare a condițiilor de finanțare oferite de instituțiile bancare din România către fermieri.
Responsabilii din MADR, alături de ministrul Barbu la discuțiile cu fermierii
La întâlnirea cu reprezentanții sectorului vegetal, alături de ministru s-au aflat secretarii de stat Violeta Mușat și Adrian Pintea și conducerea direcțiilor de specialitate din MADR, Daniela Rebega, director general DGDR AM PNDR, Elena Tatomir, director DGPA și directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare. În cadrul întâlnirii s-au dezbătut o serie de subiecte importante pentru sectorul agricol, cu scopul de a oferi soluții eficiente pentru fermieri. Astfel, au fost abordate teme precum campania de primire a Cererilor de Plată pentru anul 2025, care se va derula între 1 martie – 15 mai 2025. Aceasta reprezintă un pas esențial în procesul de accesare a fondurilor europene, fiind discutate atât etapele de implementare, cât și măsurile necesare pentru a asigura un flux rapid și transparent.
De asemenea, fermierii au semnalat necesitatea implementării instrumentului de management al riscului, menit să sprijine fermierii în gestionarea mai eficientă a provocărilor financiare și climatice. Un alt aspect discutat cu sectorul vegetal a vizat calendarul sesiunilor PS PAC (Planul Strategic al Politicii Agricole Comune), ce va fi afișat pe site-ul MADR.
În ceea ce privește plata subvențiilor prin APIA, s-a subliniat impactul direct al acestor fonduri asupra sustenabilității exploatațiilor agricole. Totodată, fermierii au semnalat unele aspecte punctuale întâmpinate în accesarea fondurilor europene, în special în ceea ce privește obținerea autorizațiilor necesare. Aceste situații au fost dezbătute în detaliu, cu scopul de a identifica metode prin care birocrația să fie redusă, iar accesul la fonduri să fie simplificat.
La finalul discuțiilor, oficialul MADR i-a asigurat pe fermieri de continuarea programelor de sprijin și a investițiilor în toate sectoarele în beneficiul acestora și al agriculturii din România.