Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale
Roxana Dobre -Anunț oficial privind campania penntru subvențiile APIA din sectorul vegetal și pe cap de animal, în 2025. Ministrul Florin Barbu le-a comunicat reprezentanților asociațiilor și federațiilor de fermieri cum se va derula campania pentru subvențiile APIA din 2025.
Ministrul Florin Barbu a avut ieri, miercuri – 22 ianuarie, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă. La discuții reprezentanții fermierilor au fost informați și care va fi calendarul pentru depunerea cererilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru subvenții în campania 2025.
Calendarul depunerii cererii de plată petru subvenții, în 2025
La întâlnirea cu reprezentanții sectorului vegetal, alături de ministru s-au aflat secretarii de stat Violeta Mușat și Adrian Pintea, fost director al APIA și conducerea direcțiilor de specialitate din MADR, Daniela Rebega, director general DGDR AM PNDR, Elena Tatomir, director DGPA și directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare.
Conform informării făcute de MADR, în cadrul întâlnirii s-au dezbătut o serie de subiecte importante pentru sectorul agricol, cu scopul de a oferi soluții eficiente pentru fermieri.
Astfel, au fost abordate teme precum campania de primire a Cererilor de Plată pentru anul 2025, care se va derula între 1 martie – 15 mai 2025. ”Aceasta reprezintă un pas esențial în procesul de accesare a fondurilor europene, fiind discutate atât etapele de implementare, cât și măsurile necesare pentru a asigura un flux rapid și transparent”, mai precizează ministerul.
Citiți și: Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată
Discuții privind plata subvențiilor APIA
În ceea ce privește plata subvențiilor prin APIA, s-a subliniat impactul direct al acestor fonduri asupra sustenabilității exploatațiilor agricole, conform MADR. Totodată, fermierii au semnalat unele aspecte punctuale întâmpinate în accesarea fondurilor europene, în special în ceea ce privește obținerea autorizațiilor necesare.
”Aceste situații au fost dezbătute în detaliu, cu scopul de a identifica metode prin care birocrația să fie redusă, iar accesul la fonduri să fie simplificat”, mai informează ministerul.