KWS – investiție uriașă în stația de semințe de la Brăila: ”Suntem singura multinațională care face ameliorarea porumbului în România”
Angelica Lefter -KWS – investiție de 11 milioane de euro în stația de procesare semințe de la Brăila. Compania mizează în continuare pe parteneriate cu fermierii și a anunțat noutăți în portofoliul de semințe pentru campania de primăvară 2025.
Alexandru Băiceanu – Marketing Manager KWS România, a susținut în cadrul conferinței Biosfera Agrii o prezentare a noutăților companiei producătoare de semințe. Băiceanu a făcut referire încă de la început pe parteneriatul pe care KWS îl are cu fermierii români.
”Nu suntem un simplu furnizor, suntem partenerul pentru semințe al tuturor. De ce suntem partener? Avem foarte multe culturi în portofoliu, Grupul are și mai multe, dar acestea sunt doar în România. Avem culturi pentru tot anul agricol, culturi de toamnă și culturi de primăvară, cu ameliorare proprie, acoperim tot necesarul și toate nevoile fermierilor. Pe lângă asta, avem mai multe culturi în portofoliu pe care le putem aduce în viitor. Orice necesitate ați avea, noi putem veni cu o soluție”, a arătat Alexandru Băiceanu în deschiderea prezentării sale de la Biosfera 2025.
Directorul de Marketing al KWS a vorbit despre investiția uriașă făcută în modernizarea stației de procesare semințe pe care KWS o deține în județul Brăila. ”S-au investit 11 milioane de euro, a fost cu totul renovată: batoză nouă, uscătoare noi, totul este actualizat pentru a produce cea mai de calitate sămânță în fiecare sac, fiecare sac să aibă calitatea cea mai mare și în contunuare ne îmbunătățim, nu ne vom opri aici, mergem și mai sus”, a spus Băiceanu.
Porumbul KWS. Două grupe ce răspund nevoilor din orice fermă
Reprezentantul KWS le-a vorbit participanților de la Biosfera Agrii 2025 despre noutățile din portofoliul de semințe de porumb și floarea-soarelui, culturi ce urmează să se înființeze în curând, la debutul primăverii. Astfel, la porumb, deviza KWS pentru genetica nouă este #expectmore, adică productivitate crescută. ”Tot ce vedeți în portofoliu că are #expectmore sub această umbrelă, sunt hibrizii de nouă generație, ultraperformanți, din ambele grupe pe care cu siguranță le știți: ClimaControl3 și Plus4Grain. ClimaControl3 – ceva mai mult care rezistă în secetă și Plus4Grain – ceea ce vă dă, în condiții optime, rezultatul cel mai bun. Aceste două grupe merg în tandem”, a explicat Băiceanu.
Din grupa Plus4Grain, cel mai cunoscut hibrid de porumb rămâne Kashmir, care are ca și corespondent în grupa ClimaControl3 hibridul KWS Oltenio. ”Avem ClimaControl3 – cum am spus, pentru secetă, pentru rezistență la arșiță, o înflorire mai timpurie și mult mai multe. Iar Plus4Grain avem acel potențial de producție foarte ridicat. În Plus4Grain probabil că cel mai cunoscut hibrid ar fi Kashmir, și îl știți, este un hibrid consacrat, dar avem mult mai bun deja, avem din generația nouă, care vine peste, avem omologul lui Kashmir, în ClimaControl3, care se numește Oltenio, mergeți cu ei în tandem și vedeți, este echivalent, cu aceeași maturitate, dar este în ClimaControl3 nu în Plus4Grain tocmai pentru a combate schimbările climatice și a veni în întâmpinarea acestor greutăți din ultimii ani.
”Avem ceva nou anul acesta: hibridul KWS Gento. Este exclusivitate Agrii, îl găsiți doar prin reprezentanții Agrii. Este un hibrid nou, este un hibrid ameliorat în România”, a precizat Băiceanu, menționând și faptul că producătorul KWS este singura companie multinațională care face ameliorare a porumbului în România, ”ameliorare nu doar testări”. ”Liniile parentale sunt create aici, de un ameliorator român, sunt create specific pentru condițiile noastre de aici. De aceea zic: mergeți cu încredere, testați-i, vedeți că diferența este acolo, este vizibilă”, a subliniat Băiceanu.
Un nou hibrid de floarea-soarelui pentru un preț mai bun la recoltare
Referitor la portofoliul KWS pentru cultura de floarea-soarelui, la Biosfera Agrii 2025 au fost evidențiați cei mai noi hibrizi. Astfel, este vorba despre hibrizii Suvex SU și Arnetes SU lansați de anul trecut, și de Arnoldes CL HO lansat anul acesta.
”Suvex SU și Arnetes SU, doi hibrizi foarte buni pe pachetul fitosanitar, prezintă rezistență foarte bună la bolile florii-soarelui? mană, Sclerotinia, Botrytis și așa mai departe. (…) Și, noutatea de anul acesta la floarea-soarelui – Arnoldes CL HO, este un hibrid high-oleic. Se vehiculează că va fi un preț mai bun pe high-oleic anul acesta. Este o opțiune pentru cine își dorește să facă și tehnologie Clearfield. Acest hibrid, are la fel, aceeași rezistență la bolile florii-soarelui. Este un hibrid care merită încercat, toți trei merită încercați, să vedeți diferența generației noi și la floarea-soarelui”, a mai spus Băiceanu.