Un fermier înființează de la zero o pădure de 2 milioane de euro cu fonduri din PNRR
Angelica Lefter -O pădure de la zero, un proiect în valoare de două milioane de euro, va fi înființată cu ajutorul fondurilor nerambursabile disponibile prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția aparține fermierului Alexander Degianski care a semnat contractul de finanțare săptămâna trecută, la București, în prezența ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Pe data de 29 ianuarie, fermierul Alexander Degianski, a semnat la sediul Ministerului Mediului, contractul de finanțare pentru înființarea de trupuri de pădure în zona fermei din localitatea Giulvăz, județul Timiș. Finanțarea de 11,16 milioane lei, echivalentul a 2,25 milioane euro, în cadrul Investiției 1. Campania Națională de Împădurire și Reîmpădurire, inclusiv Păduri Urbane Subinvestiția I.1.A. ”Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de pădure” presupune o suprafață nou împădurită de 251,63 hectare.
Citiți și: Fermierul Alexander Degianski a plantat arborele cu numărul 1.000.000!
Fonduri europene prin PNRR pentru înființarea de noi păduri
Accesarea fondurilor europene pentru înființarea noilor păduri presupune întocmirea unui proiect foarte bine pus la punct, cu sprijinul unor specialiști din domeniul forestier. Cu toate acestea, este o oportunitate pentru fermieri, după cum a constatat Alexander Degianski, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Este un întreg proces, un proiect susținut de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, finanțat prin PNRR, de împădurire a suprafețelor agricole. Acest proiect poate fi accesat de oricine are teren în proprietate sau în arendă, condiția este ca acel teren să fie ocupat de pădure minim 20 de ani, pentru care se decontează cheltuielile de proiectare, înființare, întreținere, îngrădire, pierderi de venit din cauza scoaterii din circuitul APIA și prime de sechestrare a carbonului. Voi face această împădurire pe raza comunei Giulvăz, acolo unde dețin terenuri”, ne-a spus Alexander Degianski.
Pădure cu mai multe specii: Plop Euro American, Plop Alb, sălcioară și cătină
Pentru împădurire, fermierul a ales patru specii de copaci și arbuști. Aceștia nu au menirea de a produce fructe, ci de a fi valorificați după 20 de ani, timp în care trebuie menținuți și îngrijiți.
”Avem un proiect care are soluții tehnice de împădurire prin Plop Euro American și Plop Alb, dar și sălcioară și cătină. Ca orice plantație, este una care trebuie întreținută, care la final de ciclu se va alege fie să se păstreze, fie să se recolteze, exact cum zice și în Ghid. La plopi nu va fi ca la plopii energetici, practic este altă schemă de plantare, plopii vor rămâne pe aceste suprafețe timp de 20 de ani. Detaliile tehnice îmi este greu să le cunosc, am vorbit cu un inginer silvic ce era abilitat să facă astfel de proiecte, el mi-a dat soluția tehnică conform analizelor de sol și mai departe, soluțiile vor fi respectate astfel încât să coincidă cu proiectul, deci nu este o pădure de producție, este o pădure nou înființată a cărei obligativitate de păstrare o ai timp de 20 de ani, pe toată durata acestui program. Bineînțeles, rezultă și materialul lemnos la finalul perioadei de exploatare”, a menționat Alexander Degianski pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În ceea ce privește birocrația, fermierul a spus că nu este ușor, dar nici imposibil. Secretul stă într-un dosar complet, care să aducă toate informațiile necesare, astfel încât beneficiarii să poată accesa banii necesari împăduririlor.
”În ce privește acest program, lucrurile au mers relativ lin, iar pe această cale vreau să mulțumesc întregii echipe din Ministerul Mediului, care a înțeles nevoia de a sprijini fermierii, pentru că până la urmă nu este simplu să creezi un astfel de habitat sau un astfel de trup de pădure. Partea de avizare a mers în termenele legale, nu am avut probleme, dar bineînțeles este foarte important să alegi un proiectant care să cunoască astfel de procese. Nu am avut piedici din partea vreunei instituții, din contră, din ce am înțeles, la nivelul Ministerului Mediului, partea de împădurire este tratată cu foarte mare atenție pentru că sunt bani care se pierd la finalul lunii iunie 2026 prin PNRR. Cel mai important este să ai un dosar bine pus la punct, care să nu lase loc de interpretări pentru că ai de interacționat cu: Garda de Mediu, APM, pentru că trebuie să iei tot felul de avize, drumuri, poduri, căi ferate, Transelectrica și altele. După aceea, sunt perioadele acelea de dezbateri, deci nu este un lucru pe care îl vrei astăzi și mâine mergi la minister și semnezi contractul. Este o perioadă de pregătire până la contract de aproximativ 6 luni de zile. Există acum cereri la fel de multe, cât și suprafețe eligibile, deci, s-ar părea că întreaga suprafață de 26.000 de ha, cât a fost prinsă în PNRR, să fie împădurită”, a concluzionat fermierul Alexander Degianski pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.