Șef DSVSA: Zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată și alte produse care se coc rapid
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/paine-aluat-congelat.jpg)
Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a atras atenția asupra unui ”fenomen” care afectează economia țări noastre și anume exportul de materie brută și importul de produse procesate. ”Exportăm grâu și cumpărăm biscuiți”, a arătat directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a vorbit despre deficitul alimentar cu care se confruntă România, aducând în prim plan cazul exporturilor de grâu și importurilor de biscuți sau produse congelate. Conform acestuia deficitul din acest sector se cifrează la 400-500 de milioane de euro.
Citiți și: România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/export-grau-import-produse.jpg)
Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: Zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată și alte produse care se coc rapid
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a atras atenția că după deficitul la carnea de porc vine cel de la produse de panificație și de patiserie, „biscuiții și produsele de panificație și patiserie congelate care se coc rapid, care se cifrează la 400-500 de milioane de euro”.
”Tot felul de produse de patiserie congelate care sunt importate. Deci suntem exportatorul de grâu nr. 1 din Europa și importăm biscuiți. Este dramatic. Și nu numai biscuți, zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată și alte produse care se coc rapid și toate sunt venite din afară. Deci avem o problemă majoră și aici trebuie lucrat iar investițiile din viitor trebuie să vizezee acest domenie”, a spus medicul veterinar în cadrul unei emisiuni la televiziunea locală Intermedia.
Dr. Mihai Voloșeniuc a arătat că pe locul trei este deficitul la producția de lactate, care se cifrează la peste 500 de milioane de euro. La legume și fructele este un deficit de 700-800 de milioane de euro, la toate cele enumerate adăugându-se peștele și produsele din pește și alte produse alimentare procesate din import. „Singurele specii la care stăm foarte bine sunt pasăre, unde producem mai mult decât necesarul și chiar exportăm, și ovinele, unde stăm foarte bine, dar acesta din urmă este un domeniu foarte încercat cu pesta micilor rumegătoare”, a spus dr. Voloșeniuc.
România – cel mai mare exportator de cereale din UE
În perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone, urmată de: Lituania (620.000 de tone), Bulgaria (550.000 de tone), Germania şi Franţa (ambele cu 500.000 de tone), conform datelor pentru 2024.
Atât la orz cât şi la porumb, România a fost cel mai mare exportator din UE, în condiţiile în care a exportat 824.640 de tone de orz şi 104.169 de tone de porumb în primele două luni ale sezonului agricol care a început la 1 iulie 2024.