• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul mieilor este în creștere. Medic veterinar: ”Cererea este imensă pe această piață!”

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de ovine se pot bucura de o creștere a prețului la carnea de miel, comparativ cu anul trecut. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a declarat că în sectorul zootehnic singurele specii unde România ”stă bine” atât la producție internă cât și la export este carnea de miel.

    Medicul veterinar, Mihai Voloșeniuc, a subliniat în cadrul unui interviu că ”prețul la miel în acest an este mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că este o cerere puternică din partea țărilor arabe”. Conform acestuia, cererea este imensă pe această piață.

    Citiți și: Oierii – în plin sezon al fătărilor în ferme. Primele calcule de preț și greutate pentru mieii de Paști

    Cerere mare pentru ovine (foto: Ilie Lavinia Lăcătușu/Facebook)

    Medic veterinar: Prețul la miel în acest an este mai mare decât cel de anul trecut

    Medicul veterinar a subliniat că pentru sectorul de creștere a ovinelor cererea este imensă iar prețul pentru miei este mai mare în acest an comparativ cu 2024.

    „Singurele specii la care stăm foarte bine sunt pasăre, unde producem mai mult decât necesarul și chiar exportăm, și ovinele, unde stăm foarte bine, dar din nou și aici sectorul este foarte greu încercat. Și spun că este încercat din cauza Pestei Micilor Rumegătoare. Dar aici cererea este imensă pe această piață, prețul la miel în acest an este mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că este o cerere puternică din partea țărilor arabe. Numai țările din Regatul Arabiei Saudite au spus că au nevoie de 15 milioane de berbecuți pe an. Nu avem de unde să dăm atâta, deși capacitate ar exista dacă am tura motoarele la maximum, în câțiva ani am putea face asta. Este o specie care are viitor”, a spus medicul veterinar invitat la matinalul „Prima oră”, realizat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină, de la televiziunea Intermedia.

    Citiți și: Oierii dau lovitura la export! Alexandru Bociu: Arabia Saudită se deschide în 10 zile. Vor 15 milioane de oi pe an

    România, sub presiunea Pestei Micilor Rumegătoare

    Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a adus în discuție și situația recentă în care un centru de îngrășare din Arad este bănuit că ar fi trimis animale bolnave de Pesta Micilor Rumegătoare (PRM) în Ungaria. Potrivit medicului veterinar, în prezent în țara noastră nu a fost declarat oficial niciun nou focar de PRM.

    ”Avem și la ovine din nou o problemă din cauza unui export făcut în Ungaria după ce au fost închise toate focarele. Dar focarul nu este pe teritoriul țării noastre ci în Ungaria dar există discuția că sunt animale provenite dintr-un centru de îngrășare din Arad. Ancheta epidemiologică va stabili dacă animalele erau bolnave la plecarea din România. De aceea eu mereu spus și rog, și pentru porc și pentru oaie, îi rog pe toți crescătorii și medicii veterinari să fie prudenți. Aici reușita nu este alta decât să identificăm focarul cât mai rapid posibil. Dacă identifici un focar în faza inițială și nu diseminează, că dacă  îl ținem ascuns mai apare unul și la vecinul, și la vecinul, am pierdut bătălia. Se poate ajunge la uciderea tuturor porcilor din gospodărie și, cel mai grav este că dacă ai în jurul unei ferme focare multiple, este aproape imposibil să nu scapi virusul și în interiorul fermelor comerciale, care și așa sunt puține. Responsabilitatea este imensă. De aceea și crescătorii, și cei car cumpără animale, trebuie  să sesizeze medicul veterinar la orice formă de boală și să colaboreze cu serviciile sanitar-veterinare pentru că este singurul mod în care putem să acționăm rapid”, a mai pus medicul.

    Acesta a completat că vaccinarea pentru PRM nu este interzisă dar se face doar în anumite condiții. ”Vaccinarea nu este interzisă la PRM, există vaccin, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, pentru utilizare trebuie aprobări speciale și administrarea vine la pachet cu restricții de export în unele țări, or România exportă anual  5 milioane de ovine în viu. Pentru pesta porcină nu există vaccin deși s-au făcut niște încercări și sunt niște vaccinuri în testare, nu aprobate. De exemplu în Vietnam, am fost eu personal și este un vaccin în testare dar rezultatele nu sunt cine știe ce. Și în Europa sunt niște încercări și noi sperăm că se va rezolva și această chestiune. S-au încercat fel de fel de varianta dar răspunsul imun este de scurtă durată” , a mai arătat directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.


    Te-ar mai putea interesa

    Inspectorii ANZ vor controla peste 1.000 de ferme de animale în perioada ianuarie-martie Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani

    Ultimele știri

    Medicii veterinari – semnal de alarmă: Fermele de vaci nu vor mai putea vinde lapte, exporturile de animale vor fi blocate Prețul mieilor este în creștere. Medic veterinar: ”Cererea este imensă pe această piață!” România, traversată de un vortex polar care aduce ninsori abundente și ger