Oierii dau lovitura la export! Alexandru Bociu: Arabia Saudită se deschide în 10 zile. Vor 15 milioane de oi pe an
Roxana Dobre -Export de ovine vii în Arabia Saudită. Crescătorii de animale vor putea vinde ovine și bovine pe noi piețe de export, a anunțat președintele ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Bociu. Acesta a menționat că în prezent sunt mai multe țări unde ciobanii își pot vinde ovinele.
Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, a vorbit astăzi, miercuri – 15 ianuarie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, despre reluarea exporturilor de animale vii după ce țara noastră a trecut în vara trecută prin ”testul” Pestei Micilor Rumegătoare (PRM).
Citiți și: Alexandru Bociu, ANSVSA, despre pesta oilor: „Situația evoluează extraordinar de bine”
Se deschide exportul către Arabia Saudită. Cererea este de 15 milioane de ovine pe an
Președintele ANSVSA a vorbit pe larg despre vizita delegației din Regatul Arabiei Saudite pentru reluarea exportului de ovine, care a avut loc săptămâna trecută. Oficialii din această țară au vizitat inclusiv ferme care au fost afectate de PRM.
”Este un început de an bun pentru că am avut o vizită a unei delegații din Arabia Saudită, au venit în România pentru a audita exploatațiile comerciale, pentru a vizita abatoare, pentru că tendința noastră este de a redeschide exportul de ovine si bovine vii către Arabia Saudită. Ne dorim în același timp și să deschidem exportul cu carcase. Concluziile au fost foarte pozitive și din discuțiile purtate la ședința de final a reieșit și faptul că se va deschide exportul cu Arabia Saudită în aproximativ zece zile. Delegația a dorit foarte mult să viziteze o fermă care a fost afectată de PRM iar acum așteptăm și rezultatele. Aceștia au pus accent pe modul în care a fost gestionată această epizootie pe teritoriul României. Repet, concluziile au fost foarte pozitive și eu am explicat faptul că am fost afectați de PRM și am reușit să eradicăm boala în nici trei luni”, a spus șeful ANSVSA pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.
Alexandru Bociu a completat că Arabia Saudită a comunicat că are nevoie de 15 milioane de ovine pe an. ”Urmează sărbătoarea specifică în martie și doar la această sărbătoare sacrifică 8 milioane de oi”, a mai arătat Bociu.
Citiți și: Exportul de animale către Arabia Saudită, discutat la Ministerul Agriculturii
Lista țărilor către care ciobanii pot face export
Alexandru Bociu a mai spus în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că în prezent sunt deschise mai multe piețe de export pentru animale vii, printre care Algeria, Maroc, Kuweit și Libia.
”După cum bine știți, s-au deschis foarte multe piețe în ultimii ani de zile. A fost și este unul dintre principalul meu obiectiv al mandatului de pe președinte al ANSVSA, acela să deschid cât mai multe piețe de export. În ceea ce privește sectorul ovin menționez faptul că am reușit să deschidem exportul cu Algeria, exportul cu Maroc, exportul cu Kuweitul, exportul cu Libia. După stingerea ultimului focar, am reușit să avem delegații, am mers personal în Iordania, Maroc, unde s-au reluat exporturile, îmi spuneau fermierii că după eradicarea ultimului focar de pestă, către Maroc au plecat 14 vapoare. Adică lucrurile intră într-o normalitate”, a menționat șeful ANSVSA.
Bociu a reamintit că pentru Iordania exportul urmează să fie deschis în cel mai scurt timp. ”Iordania și Arabia Saudită urmează să fie deschise, atât pentru exportul de ovine și bovine. Repet, țările către care avem exportul deschis în prezent sunt Marocul, Algeria, Iordania urmează în cel mai scurt timp Arabia Saudită, Libia, Kuweit. O să urmeze și Tunisia în luna februarie, din nou o piață destul de bună. Dar acum cele mai dinamice piețe sunt Iordania și Maroc și Libia. În privința prețurilor, în timpul epizootiei a fost o scădere dar lucrurile s-au reglat. Iar odată cu orice piață nouă deschisă lucrurile evoluează în direcția bună”, a spus președintele ANSVSA.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Alexandru Bociu, ANSVSA (15.01.2025)