APIA: Fondurile pentru plata subvențiilor, în conturi direct de la Comisia Europeană
Violina Gorcinschi -Fondurile pentru plata subvențiilor, în conturi direct de la Comisia Europeană. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, într-un comunicat, faptul că UE a rambursat țării noastre aproape 169 milioane de euro, contravaloarea fondurilor utilizate de la bugetul de stat de către APIA pentru Campania 2024 și plățile pentru măsuri de piață, comerț exterior și promovarea produselor agricole.
”În conformitate cu declaraţia de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către Comisia Europeană, în data de 31 ianuarie 2025, au fost transferate în conturile statului român fondurile europene reprezentând rambursări provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în sumă de 168.652.926,87 euro”, arată comunicatul emis recent de APIA.
Suma de aproape 169 de milioane de euro reprezintă contravaloarea fondurilor utilizate de la bugetul de stat de către APIA, în luna decembrie a anului 2024, pentru acordarea către fermieri a plăților finale aferente Campania 2024 și efectuarea plăţilor pentru măsuri de piață, comerţ exterior și promovare produse agricole.
Citește și: Ministrul Florin Barbu – anunț în Parlament despre banii fermierilor
Agențiile APIA și AFIR rămân de sine stătătoare
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că agențiile APIA și AFIR trebuie să rămână de sine stătătoare, pentru că gestionează un buget de peste 15,9 miliarde de lei anual din fonduri europene și naționale.
Citește și: Mai fuzionează APIA cu AFIR? Viziunea ministrului Barbu pe acest subiect
”Aceste două agenții gestionează un buget de 15,9 miliarde euro anual. Numai la APIA, plățile directe sunt de aproape 2,6 miliarde euro. Dacă vorbim de AFIR, vorbim de proiecte de 5,9 miliarde fonduri europene și 3 miliarde de euro de la bugetul de stat. Cred că aceste instituții trebuie să rămână de sine stătătoare, nu au aceleași atribuții, iar acești bani pe care noi plătim prin plăți directe, prin investiții din bugetul național, acești bani se reîntorc în bugetul de stat în fiecare an, atâta timp cât bugetul Ministerului Agriculturii, spuneam mai devreme, a ajuns la performanța ca sumele să fie 70% de la Uniunea Europeană și 30% de la bugetul de stat”, a răspuns marți, 4 februarie, Florin Barbu unei întrebări privind păstrarea agențiilor de plăți.