România, traversată de un vortex polar care aduce ninsori abundente și ger
Roxana Dobre -Ninsori puternice în mai multe zone ale țării aduse de vortexul polar care traversează ţara noastră. Stratul de zăpadă a depăşit miercuri 20 de centimetri în nordul țării, iar drumarii intervin cu utilajele de deszăpezire.
Potrivit meteorologilor Accuweather, România este traversată de un vortex polar care aduce temperaturi scăzute și ninsori iar mai multe zone ale țării se confruntă deja cu precipitații sub formă de ninsoare și temperaturi scăzute. Pentru a asigura o circulație fluidă pe drumurile publice, echipele de drumari au intervenit, iar în județele Iași și Cluj au fost utilizate „plugurile” pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil.
Citiți și: Încep ninsorile! Șefa ANM anunță schimbarea radicală a vremii și fenomene de iarnă
Potrivit meteorologilor, temperaturile vor scădea în orele următoare şi e posibil să ningă în Bucureşti, la Iași ninge astăzi, iar maxima zilei este de 2 grade Celsius, minima la noapte fiind de până la -4 grade. La Botoșani, temperatura maximă de astăzi este de 1 grad Celsius, iar la noapte sunt așteptate temperaturi de până la -4 grade. Și la Piatra Neamț au fost anunțate ninsori pentru ziua de miercuri, la ora 12 înregistrându-se o temperatură de 0 grade.
„Mai întâi va ninge la munte, apoi în centrul și în nordul țării, ca spre jumătatea săptămânii să ningă și în est, în sud-estul țării și în Capitală”, a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM. Conform prognozei de la meteorologii Accuweather, ninsorile vor continua timp de trei zile în două stațiuni montane de pe Valea Prahovei.
În Azuga, se așteaptă căderi semnificative de zăpadă miercuri, cu o temperatură de -5 grade Celsius, iar noaptea, termometrul va coborî până la -7 grade. Ninsorile vor persista și joi și vineri, când temperaturile vor scădea la -10 grade noaptea. În Predeal, prognoza este similară, cu ninsori consistente miercuri și fulgi așteptați și în zilele de joi și vineri, 7 februarie. Meteorologii au avertizat, de asemenea, că vor fi ninsori abundente și în alte localități montane, iar întreaga zonă a Carpaților va fi acoperită de zăpadă.
De asemenea, în luna februarie, temperaturile vor înregistra o ușoară scădere în anumite regiuni, însă în alte zone vor fi mai ridicate față de media obișnuită. În zonele montane, se vor înregistra ninsori și lapoviță.
Citiți și: Prognoza meteo – luna februarie. Temperaturi ridicate și deficit de ploi
Prognoza actualizată pe luna februarie și începutul lunii martie
Conform prognozei emise de ANM, până la 10 februarie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în zonele montane, precum și în regiunile vestice, nord-vestice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.
În săptămâna 10 – 17 februarie, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în zona Carpaților Orientali, precum și în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali.
În săptămâna 17 – 24 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în majoritatea regiunilor, cu posibilitatea unui ușor deficit în zonele montane și local în rest.
În săptămâna 24 februarie – 3 martie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.