Parlamentul a aprobat bugetul MADR pentru fermieri. Primele subvenții APIA care intră la plată
Roxana Dobre -Parlamentul a aprobat banii pentru fermieri. Sumele pentru agricultură și investițiile în zootehnie, legumicultură și irigații a fost aprobat miercuri seară și urmează să intre în vigoare după ce Legea bugetului de stat pe 2025 va fi publicată în Monitorul Oficial.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că miercuri seară, 5 februarie, Parlamentul a adoptat bugetul pentru 2025 cu 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va primi un plafon de peste 37 de miliarde de lei credite de angajament și de peste 25 de miliarde de lei credite bugetare.
Citiți și: Buget MADR 2025: Subvențiile APIA prevăzute pentru plată în acest an
Parlamentul a aprobat banii pentru fermieri
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri seara, 5 februarie, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025. S-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă. Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare și a fi implementat. În comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, ministrului Agriculturii, Florin Barbu, anunța că bugetul MADR pe 2025 este de peste 37 de miliarde de lei credite de angajament și de peste 25 de miliarde de lei credite bugetare.
Conform ministrului, o parte din bani este alocată și pentru plata subvențiilor. ”Vorbim aici de investiții în sistemele de irigații din România, în plata subvențiilor pe anul 2025, vorbim de plăți directe FEGA, vorbim de dezvoltarea în continuare a unităților de procesare. Bugetul este unul structurat corect, Ministerul Agriculturii se încadrează în anul 2025 în acest buget, se încadrează inclusiv cu schemele de ajutor de minimis, vorbim aici de sectorul vegetal, de sectorul legumicol din România. În continuare susținem sistemul de irigații prin acordare de apă gratuită pe infrastructura principală de irigații și, mai mult de atât, suportăm 50% din costurile cu energia către organizațiile de udători”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, în comisiile de buget-finanțe.
Citiți și: Bugetul MADR pe 2025 aduce mai mulți bani pentru investițiile în irigații
Plata la motorină și Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), subvențiile urgente pe care fermierii le așteaptă
Fermierii au fost cu ochii pe adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025 având în vedere că sunt subvenții care depind exclusiv de acești bani iar beneficiarii de plăți APIA așteaptă în primul rând plata motorinei pentru trimestrul III din 2024. O altă plată importantă derulată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este cea pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic.
Cea mai așteptată plată este pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) 1 – culturi în teren arabil. Alocarea pentru ANT 1 este diminuată pentru campania 2024 comparativ cu 2023 iar această subvenție este ”programată” să scadă anual ca și plafon financiar până în 2027. În cea mai recentă variantă a PNS pentru ANT 1 este prevăzut un cuantum maxim de 27,63 euro pe hectar, valabil în fiecare campania din intervalul 2023-2027. Astfel că fermierii nu pot încasa o plată mai mare decât cea de 27,63 de euro. Cuantumul real însă este cu mult sub valoarea maximă estimată iar în campania 2023 a fost stabilit și plătit la valoarea de 11,7734 euro pe hectar, la un curs de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 3 din 2 octombrie 2023.
Dacă facem o simulare raportată la plafonul prevăzut pentru campania 2024 și numărul de hectare pentru care fermierii au cerut subvenții, adică 76.771.350,00 euro împărțit la 9.962.885 milioane hectare rezultă un cuantum de 7,70 de euro/ha. Numărul de hectare însă este unul total iar APIA va face calculul doar pentru suprafețele eligibile. În campania 2023 suprafața care a primit ANT 1 a fost de 7.209.541,17 hectare. Dacă luăm în calcul ca aceasta să fi rămas constantă și în 2024, fermierii ar urma să primească un cuantum de 10,64 de euro/hectar.
De asemenea și în sectorul zootehnic plata ANTZ este importantă aceasta fiind o subvenție pe care se bazează foarte multe ferme mici care nu se încadrează la Sprijinul Cuplat Zootehnic. Schemele așteptate în acest sector sunt:
– ANTZ 9 – Ajutorul National Tranzitoriu specia ovine și caprine femele;
– ANTZ 7 – Ajutorul National Tranzitoriu, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul lapte
– ANTZ 8 – Ajutor National Tranzitoriu, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul carne.