• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lintea de apă sau ”caviarul verde” – o nouă legumă cultivată la nivelul UE

    Violina Gorcinschi -

    Lintea de apă, o plantă bogată în proteine și prietenoasă cu mediul, a fost, recent, aprobată oficial ca făcând parte din categoria legumelor în UE. Chiar dacă se consumă frecvent în Asia, populația occidentală nu a integrat lintea de apă în alimentație. Pentru a fi acceptată ca aliment, este nevoie ca beneficiile acestei plante să fie cunoscute de producători și consumatori – sustenabilitate, sursă de proteine, vitamine și minerale, gust plăcut, producție cu costuri mici.

    Deseori denumită și lintiță sau lemnă, lintea de apă este reprezentantă de plante verzi mici, care se înmulțesc rapid în apele cu adâncime mică. Are nevoie de puține resurse pentru a se înmulți: apă și puțini nutrienți. Spre deosebire de culturile tradiționale, lintea de apă nu necesită terenuri agricole sau pesticide, ceea ce o face una dintre cele mai durabile surse de hrană disponibile. Studiile Wageningen University & Research (WUR) arată că lintea de apă poate produce de peste șase ori mai multe proteine ​​la hectar decât soia, una dintre cele mai bogate în proteine culturi culturi. Rata lor rapidă de creștere permite recoltarea frecventă, făcându-le o sursă eficientă de proteine ​​​​pe bază de plante.

    Caviarul verde al asiaticilor (foto: holistic-investments.co.uk)

    Lintea de apă – cultivare. Beneficii

    Dincolo de sustenabilitate, lintea de apă oferă o grămadă de beneficii pentru sănătate. Este o sursă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, cu un profil de aminoacizi bine echilibrat. Aroma fină a acestei plante a fost apreciată de degustători, iar acum bucătarii experimentează și încearcă să o încorporeze în diferite feluri de mâncare precum supe, tocane, ravioli sau pesto.

    În ciuda avantajelor, lintea de apă s-a confruntat cu provocări de reglementare înainte de a obține aprobarea în UE. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le-a clasificat drept „aliment nou”, necesitând cercetări ample pentru a dovedi siguranța lor. Cercetătorii de la Wageningen, cu sprijinul Wellcome Trust și al Fundației Goeie Grutten, au demonstrat cu succes că lintea de apă cultivată are niveluri de mangan comparabile cu spanacul. Aceasta a dus la aprobarea soiului Lemna pentru consumul uman, a relatat freshplaza.com.

    Citește și: Pudra din viermi galbeni de făină intră pe piață după ce a fost aprobată la nivelul Uniunii Europene

    Odată cu eliminarea barierelor legale, accentul se va pune acum pe cultivarea comercială și integrarea în piață. În timp ce lintea de apă nu este încă cultivată comercial în UE, Israelul le comercializează sub denumirea de „caviar verde”, iar un start-up din SUA dezvoltă metode de extracție a proteinelor. Cercetătorii de la Wageningen lucrează la tehnici de producție sustenabile și igienice, luând în considerare diferite formate de produse (proaspăt, congelat, ca aditivi de proteine pentru alimente procesate precum pastele, brânza sau smoothie).

    Cheia introducerii pe piața europeană a acestei plante este acceptul consumatorilor. WUR a efectuat studii care au implicat peste 1.000 de participanți, evaluându-le dorința de a include linte de apă în dietele lor. Deși unii au avut nevoie de timp pentru a se adapta, cei mai mulți le-au găsit la fel de atrăgătoare ca spanacul, unii preferând supa de linte cu apă față de spanac.

    Citește și: China promovează creșterea consumului de cereale integrale pentru a stimula agricultura și reduce risipa

    Provocarea constă acum în reducerea decalajului dintre producătorii de alimente și consumatori. Rămâne incert dacă interesul consumatorilor va conduce la adoptarea industriei sau dacă disponibilitatea pieței va crea cerere. Cu toate acestea, cu creșterea lor rapidă, valoarea nutritivă ridicată și sustenabilitatea, lintea de apă ar putea juca în curând un rol semnificativ în dieta europeană.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție APIA de 155,5 euro la hectar pentru ferma mică și mijlocie Tratamente la pomi în luna februarie – ultimele stropiri de iarnă Plata ANT pe hectar și cap animal. Anunțul APIA pentru toți fermierii

    Ultimele știri

    Subvenția pentru motorină, la plata APIA. Când intră banii în conturile fermierilor ANF a prezentat fermierilor forma finală a ordonanței privind produsele de fitofarmacie în România Bursa cerealelor, la zi. Prețuri pe tonă pentru grâu, porumb și rapiță în portul Constanța