Plata ANT pe hectar și cap animal. Anunțul APIA pentru toți fermierii
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/ant-fermieri-plati.jpg)
Prima subvenție plătită de APIA după ce vin banii pentru acest an. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat fermierii că plățile pentru Ajutoarele Național Tranzitorii (ANT) vor intra în procedură de plată ”numai după aprobarea bugetului de stat”.
Fermele mici așteaptă cu nerăbdare demararea plăților pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) subvențiile ”de bază” pentru exploatațiile care nu au multe hectare sau nu au accesat Sprijin Cuplat Vegetal (SCV). De asemenea, plata este așteptată și de crescătorii de animale.
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/plata-ant-fermieri.jpg)
Plățile pentru ANT-uri, autorizate după aprobarea bugetului de stat
Un crescător de animale a întrebat direct pe pagina de Facebook a APIA când vor primi banii fermierii care au cereri eligibile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT). ”Bună ziua. Când se bagă suvenția mică la oi?”, a fost mesajul fermierului.
APIA a dat asigurări că după aprobarea bugetului de stat pentru anul 2025 se va face și această plată. ”În cazul în care întrebarea dvs. vizează Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul zootehnic vă aducem la cunoștință că acesta va intra în procedură de plată numai după aprobarea bugetului de stat”, a răspuns APIA. Reamintim că bugetul de stat a fost aprobat deja de Parlament și se așteaptă să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.
Citiți și: Asociație de fermieri: APIA plătește ilegal subvenții la peste 90% dintre beneficiari
Ce plafoane sunt alocate în 2024 pentru plățile ANT, vegetal și zootehnie
Plafoanele care urmează să fie alocate pentru ANT-uri
În Planul Național Strategic (PNS) sunt prevăzute plafoanele care urmează să fie alocate pentru campania 2024 la plata ANT-urilor, astfel:
ANT 1 – plată culturi în teren arabil: 76.771.350,00 euro;
ANT 2,3 – plată decuplată pentru in și cânepă pentru fibră: 4.950,00 euro;
ANT 4 – plată decuplată pentru tutun: 3.236.850,00 euro;
ANT 5 – plată decuplată pentru hamei: 75.600,00 euro;
ANT 6 – plată decuplată pentru sfecla de zahăr: 1.363.950,00 euro;
Zootehnie
ANTZ 7 – lapte de vacă – plată decuplată de producție: 16.671.600,00 euro;
ANTZ 8 – carne de vită și mânzat: 70.062.300,00 euro;
ANTZ 9 – ovine și caprine femele – plată cuplată de producție: 35.158.050,00 euro.
De precizat că după ce Legea Bugetului de stat va intra în vigoare, Ministerul Agriculturii va trebui să lanseze un proiect de act normativ cu plafoanele alocate pentru campania 2024, documente ce trebuie de asemenea aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Doar după intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, APIA poate stabili cuantumurile pe hectar și cap de animal și ulterior să demareze plățile.