• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesticidele s-au ieftinit la nivel mondial. Glifosatul este acum la jumătate de preț în China

    Violina Gorcinschi -

    Scăderi bruște de preeț la pesticide și erbicide. La nivel mondial, prețurile produselelor de protecția plantelor au scăzut și continuă să scadă semnificativ. Erbicidele și pesticidle își mențin importanța crucială în agricultură. Cu toate acestea, fermierii nu își permit să cumpere prea multe produse și fac economii din cauza veniturilor mici.

    Cele mai importante erbicide și fungicide din China s-au ieftinit, ajungând chiar la jumătate de preț în comparație cu perioada pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, ieftinirile nu se simt așa mult în Europa. De exemplu, fermierii germani vor plăti, în acest an, aceleași prețuri la pesticide ca în 2023.

    Prețurile pesticidelor s-au înjumătățit pe piața mondială

    Prețurile pesticidelor de pe piața mondială au scăzut brusc. Acest lucru este demonstrat de datele din China, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de pesticide și îngrășăminte. Pentru producătorii chinezi, prețurile la erbicidul glifosat s-au redus aproape la jumătate din februarie 2023 până în toamna anului 2024 – de la 6,94 dolari/kg la 3,54 dolari/kg.

    În aceeași perioadă, prețul erbicidului glufosinat a scăzut de la 14,55 dolari/kg la 7,56 dolari/kg, relatează expertul în protecția culturilor David Li pentru Agrobusinessglobal.com. Același lucru este valabil și pentru fungicide precum difenoconazol și azoxistrobin și insecticide precum indoxacarb și imidacloprid. Acest lucru înseamnă că prețurile produselor de protecție a culturilor din China vor fi aproape la minime istorice în 2025, relatează Agrarheute.

    O astfel de scădere a prețurilor este de neconceput în această țară. Cu toate acestea, Li raportează și despre reducerea continuă a stocurilor globale, combinată cu concurența din ce în ce mai dură din partea companiilor de export chineze. Ulterior, prețurile mai mici la produsele de protecție a culturilor în China și pe piața mondială au dus, de asemenea, la o utilizare mai slabă a instalațiilor de producție, crede Li.

    Citește și: Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa

    Protecția plantelor în 2025. Fermierii cumpără din scurt

    Deși au existat probleme cu furnizarea de produse de protecție a culturilor în unele țări europene în ultimele 18 luni, analiștii se așteaptă ca situația să se amelioreze semnificativ în 2025. Este, însă, un fapt că obiceiurile de cumpărare ale fermierilor și comercianților trec din ce în ce mai mult la o abordare pe termen scurt și se abat de la ratele ridicate de pre-cumpărare care au fost o obișnuiță după pandemie, de exemplu, din cauza incertitudinii cu privire la aprovizionarea cu produse și stocuri, spune Derek Oliphant de la AgbioInvestor, o companie globală de analiză a agrochimice și semințe.

    Piața de protecție a culturilor din Europa a crescut cu 5,3% în 2023, potrivit datelor AgbioInvestor, marcând o revenire de la un an foarte slab din 2022, în principal datorită îmbunătățirii condițiilor meteorologice de pe piețele cheie. Cu toate acestea, se așteaptă ca, în 2024, vânzările de recolte în Europa să fie mai mici cu 5,0%, până la 13,715 miliarde de dolari, în principal din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din mai multe regiuni, care afectează în special cerealele de iarnă, spune Oliphant.

    Umiditatea a îngreunat creșterea și dezvoltarea culturilor, precum și accesul la câmp pentru semănat, protecția culturilor și fertilizare. Deși condițiile erau oarecum mai bune în țările din sudul UE, acolo se cultivă mai puține culturi de iarnă, cum ar fi cerealele și rapița.

    Produsele pentru protecția culturilor se ieftinesc mai puțin în Europa

    Chiar dacă prețurile la produsele fitosanitare au scăzut pe piața mondială, în UE impactul este mai mic decât în ​​multe alte regiuni, întrucât Europa nu este la fel de dependentă de materialul chinezesc, spune Oliphant, explicând diferența mare de preț față de piața mondială.

    Costurile în Europa sunt influențate de o varietate de factori, energia fiind un factor cheie în menținerea prețurilor mai ridicate decât în majoritatea celorlalte piețe regionale.

    În plus, lansările de noi produse pot continua să adauge valoare prin introducerea de ingrediente active precum bixlozona și cinmetilina pe piețele în care reglementările și rezistența au limitat alegerea produselor în ultimii ani.

    Protecția plantelor, prea scumpă pentru fermieri (foto: georgetown.edu)

    Glifosatul rămâne cel mai important erbicid

    Sectorul erbicidelor reprezenta aproape 35% din piața totală UE a produselor chimice pentru protecția culturilor în 2022. Această poziție semnificativă pe piață reflectă rolul esențial pe care erbicidele îl joacă în a ajuta fermierii să mențină randamentul și calitatea culturilor.

    Erbicidele pe bază de glifosat continuă să-și mențină poziția de cel mai utilizat erbicid din Europa, reprezentând 33% din piața totală a erbicidelor din UE, raportează analiştii de la Mordorintelligence.

    Utilizarea erbicidelor pe bază de glifosat rămâne semnificativă în Europa, în special în statele UE cu producție agricolă mai mare. Datele de la Farm Accountancy Data Network (FADN) arată că prețul glifosatului a fost cel mai mare în Germania și Franța, urmate de Marea Britanie.

    Fermierii vor economisi cu protecția plantelor în 2025. Prețuri mai mici la glifosat

    Prețurile pentru erbicide importante, cum ar fi glifosatul, au scăzut brusc în ultimul an. Acest lucru este valabil mai ales pentru piața globală și SUA. În Europa prețurile au scăzut mai puțin și mai lent, potrivit datelor Destatis. Portalul agricol UA AgWeb a chestionat recent fermierii cu privire la măsurile de reducere a costurilor pe care intenționează să le implementeze în fermele lor în 2025.

    ”Dintre cei peste 1.300 de fermieri care au participat la sondajul online, răspunsul a fost clar: utilaje. Aproape 80% dintre fermieri spun că vor face economii în acest sector. Fermierii, știind că profitul la cereale și semințe oleaginoase va fi foarte redus în 2025, deci caută modalități de a reduce costurile”, a spus Steve Hoffman, consultant independent pentru culturi la InDepth Agronomy din estul Wisconsin.

    „Ne aflăm, evident, într-o fază dificilă a ciclului, cu o ofertă excesivă de produse de protecție a culturilor care intră pe piață la nivel mondial în urma pandemiei și a întreruperii lanțului de aprovizionare. Retailerii au redus vânzările și stocarea. Și nu au existat probleme cu producția și aprovizionarea din China, care este adevăratul centru pentru multe dintre aceste ingrediente active”, spune Samuel Taylor, director general de cercetare pentru inputuri agricole pentru piața nord-americană la Rabobank.

    Taylor a explicat că, odată cu scăderea prețurilor din agricultură, mulți producători și-au anulat comenzile. Ca urmare, prețurile pentru multe ingrediente active utilizate în produse erbicide importante au scăzut și ele.

    „Cred că fermierii vor vedea o piață ieftină pentru multe dintre aceste ingrediente în acest an”, a afirmat Taylor.

    De asemenea, erbicidele nu sunt un domeniu în care fermierii caută să-și reducă volumul de produse, dar sondajul AgWeb a constatat că 40% dintre fermieri intenționează să reducă utilizarea îngrășămintelor. „Cred că una dintre primele economii despre care vorbim cu fermierii este fosforul și potasiul. Aici cantitățile pot fi reduse cel mai ușor”, a explicat Hoffman.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier înființează de la zero o pădure de 2 milioane de euro cu fonduri din PNRR Primul județ în care fructele și legume din piețe vor fi testate pentru reziduuri de pesticide Tratamente la pomi în luna februarie – ultimele stropiri de iarnă

    Ultimele știri

    Bursa cerealelor, la zi. Prețuri pe tonă pentru grâu, porumb și rapiță în portul Constanța Subvenția APIA care intră printre ultimele la plată în acest an Lintea de apă sau ”caviarul verde” – o nouă legumă cultivată la nivelul UE